Kokt brysselkål

Introduktion och förberedelse

Kokt brysselkål är gott som tillbehör. Nyttigt och gott är det också. Du kan koka färsk eller fryst brysselkål. Koktiden är ca 6 minuter.

Behåll den fina färgen

Vill du ha fina gröna brysselkål - kanske till senare tillfälle - så kyl dem snabbt i rinnande kallt vatten eller isvatten så håller de den fina gröna färgen och konsistensen.

Då kan du förbereda dem i god tid och ha i kylen samt värma i mikron eller en panna med lock och några msk vatten, kanske en klick smör och lite flingsalt.

Serveringsförslag

  • Brysselkålen kan du servera svängda med en klick smör och lite flingsalt. Olivolja eller svensk rapsolja går bra istället för smör.
  • Vidare passar några droppar ljus japansk soja om du vill ha lite smak på dem.

4 portioner kokt brysselkål

  • Förberedelse: 9 min
  • Tillagning: 6 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk brysselkål (eller fryst)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör eller olja (valfritt till servering)

Tillagning

  1. Koka upp ca 2 liter vatten med salt i en kastrull.
  2. Skär bort lite på botten och första bladet runt om brysselkålen.
  3. Lägg i brysselkålen i det kokand vattnet. Koktiden är ca 6 minuter. Koka tills de är mjuka som du vill ha dem - en del vill ha med tuggmotstånd andra mjukare.
  4. Häll av vattnet och servera varma. Eller kyl snabbt under kallt rinnande vatten eller isvatten och förvara i kylen till senare.
  5. Vänd ev. runt i en klick smör eller olja samt lite flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 55 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.