Kokt brysselkål

Kokt brysselkål är gott som tillbehör. Nyttigt och gott är det också. Du kan koka färsk eller fryst brysselkål. Koktiden är ca 6 minuter.

4 portioner kokt brysselkål

  • Förberedelse: 9 min
  • Tillagning: 6 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk brysselkål (eller fryst)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör eller olja (valfritt till servering)

Tillagning

  1. Koka upp ca 2 liter vatten med salt i en kastrull.
  2. Skär bort lite på botten och första bladet runt om brysselkålen.
  3. Lägg i brysselkålen i det kokand vattnet. Koktiden är ca 6 minuter. Koka tills de är mjuka som du vill ha dem - en del vill ha med tuggmotstånd andra mjukare.
  4. Häll av vattnet och servera varma. Eller kyl snabbt under kallt rinnande vatten eller isvatten och förvara i kylen till senare.
  5. Vänd ev. runt i en klick smör eller olja samt lite flingsalt vid servering.
Skär bort det yttersta på stammen och putsa bort fula delar samt yttersta bladen.
Skär bort det yttersta på stammen och putsa bort fula delar samt yttersta bladen.

Behåll den fina färgen

Vill du ha fina gröna brysselkål - kanske till senare tillfälle - så kyl dem snabbt i rinnande kallt vatten eller isvatten så håller de den fina gröna färgen och konsistensen.

Då kan du förbereda dem i god tid och ha i kylen samt värma i mikron eller en panna med lock och några msk vatten, kanske en klick smör och lite flingsalt.

Serveringsförslag

  • Brysselkålen kan du servera svängda med en klick smör och lite flingsalt. Olivolja eller svensk rapsolja går bra istället för smör.
  • Vidare passar några droppar ljus japansk soja om du vill ha lite smak på dem.
E-mail
Medel: 3.8 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 55 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-04