Kokt brysselkål

Kokt brysselkål är gott som tillbehör. Nyttigt och gott är det också. Du kan koka färsk eller fryst brysselkål. Koktiden är ca 6 minuter.

Vill du ha fina gröna brysselkål till senare tillfälle så kyl dem snabbt i rinnande kallt vatten eller isvatten så håller de den fina gröna färge och konsistensen. Till servering är de bara att värma i en panna med lock och några msk vatten och ev. en klick smör. Eller mikra varma.

Brysselkålen kan du servera svängda med en klick smör och lite flingsalt. Olivolja eller svensk rapsolja går bra istället för smör. Vidare passar några droppar ljus japansk soja om du vill ha lite smak på dem.

4 portioner kokt brysselkål

 • Förberedelse: 9 min
 • Tillagning: 6 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 500 gram färsk brysselkål (eller fryst)
 • 1 tsk salt
 • 1 msk smör eller olja (valfritt till servering)

Tillagning

 1. Koka upp ca 2 liter vatten med salt i en kastrull.
 2. Skär bort lite på botten och första bladet runt om brysselkålen.
 3. Lägg i brysselkålen i det kokand vattnet. Koktiden är ca 6 minuter. Koka tills de är mjuka som du vill ha dem - en del vill ha med tuggmotstånd andra mjukare.
 4. Häll av vattnet och servera varma. Eller kyl snabbt under kallt rinnande vatten eller isvatten och förvara i kylen till senare.
 5. Vänd ev. runt i en klick smör eller olja samt lite flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept