Kokt brysselkål
Kokt brysselkål är gott som tillbehör. Nyttigt och gott är det också. Du kan koka färsk eller fryst brysselkål. Koktiden är ca 6 minuter.
Tillagning
- Koka upp ca 2 liter vatten med salt i en kastrull.
- Skär bort lite på botten och första bladet runt om brysselkålen.
- Lägg i brysselkålen i det kokand vattnet. Koktiden är ca 6 minuter. Koka tills de är mjuka som du vill ha dem - en del vill ha med tuggmotstånd andra mjukare.
- Häll av vattnet och servera varma. Eller kyl snabbt under kallt rinnande vatten eller isvatten och förvara i kylen till senare.
- Vänd ev. runt i en klick smör eller olja samt lite flingsalt vid servering.
Behåll den fina färgen
Vill du ha fina gröna brysselkål - kanske till senare tillfälle - så kyl dem snabbt i rinnande kallt vatten eller isvatten så håller de den fina gröna färgen och konsistensen.
Då kan du förbereda dem i god tid och ha i kylen samt värma i mikron eller en panna med lock och några msk vatten, kanske en klick smör och lite flingsalt.
Serveringsförslag
- Brysselkålen kan du servera svängda med en klick smör och lite flingsalt. Olivolja eller svensk rapsolja går bra istället för smör.
- Vidare passar några droppar ljus japansk soja om du vill ha lite smak på dem.
Uppskattat näringsvärde per portion: 55 kcal