Kokt brysselkål

Introduktion och förberedelse för tillagning

Kokt brysselkål är gott som tillbehör. Nyttigt och gott är det också. Du kan koka färsk eller fryst brysselkål. Koktiden är ca 6 minuter.

Vill du ha fina gröna brysselkål till senare tillfälle så kyl dem snabbt i rinnande kallt vatten eller isvatten så håller de den fina gröna färge och konsistensen. Till servering är de bara att värma i en panna med lock och några msk vatten och ev. en klick smör. Eller mikra varma.

Brysselkålen kan du servera svängda med en klick smör och lite flingsalt. Olivolja eller svensk rapsolja går bra istället för smör. Vidare passar några droppar ljus japansk soja om du vill ha lite smak på dem.

4 portioner kokt brysselkål

 • Förberedelse: 9 min
 • Tillagning: 6 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 500 gram färsk brysselkål (eller fryst)
 • 1 tsk salt
 • 1 msk smör eller olja (valfritt till servering)

Tillagning

 1. Koka upp ca 2 liter vatten med salt i en kastrull.
 2. Skär bort lite på botten och första bladet runt om brysselkålen.
 3. Lägg i brysselkålen i det kokand vattnet. Koktiden är ca 6 minuter. Koka tills de är mjuka som du vill ha dem - en del vill ha med tuggmotstånd andra mjukare.
 4. Häll av vattnet och servera varma. Eller kyl snabbt under kallt rinnande vatten eller isvatten och förvara i kylen till senare.
 5. Vänd ev. runt i en klick smör eller olja samt lite flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-14

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.