Kokta gröna bönor

Kokta gröna bönor eller haricots verts är gott med en klick smör (valfritt) och lite salt och peppar. Ett gott, lättlagat, nyttigt och billigt grönsakstillbehör.

2 portioner kokta gröna bönor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 250 gram frysta eller färska gröna bönor, brytbönor, haricots verts eller vaxbönor
  • 2 tsk smör eller olja till servering (valfritt)
  • 0,5 krm salt till servering (valfritt)
  • 0,5 krm svartpeppar till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp en liter vatten i en kastrull och tillsätt 1 krm salt.
  2. Rensa färska bönor och skär ev. bort fula ändar.
  3. Lägg bönorna i det kokande vattnet och koka upp. Ta av från värmen och låt stå i 3 minuter.
  4. Ska du ha bönorna till senare och vill behålla den fina gröna färgen och tuggmotståndet så häller du av dem och sköljer eller lägger i en bunke med iskallt vatten (gärna isbad) och kyler dem så snabbt det går. Desto snabbare de kyls desto bättre behåller de färgen och tuggmotståndet. Förvara i kyl och värm hastigt till servering.
  5. I MIKRO: Lägg bönorna i en skål (ej metall) och tillsätt 2 msk vatten samt täck över. Mikra på 700 W i fem minuter eller 850 W i fyra minuter.
Lite mer smak får bönorna med fräst lök och vitlök i olivolja samt flingsalt och nymalen svartpeppar.
Lite mer smak får bönorna med fräst lök och vitlök i olivolja samt flingsalt och nymalen svartpeppar.

Varianter

Du kan ta färska gröna bönor, brytbönor, vaxbönor eller fina små haricots verts när det är säsong. Annars funkar frysta bönor utmärkt.

Serveringsförslag

  • Lite mer smak får bönorna med fräst lök och vitlök i olivolja samt flingsalt.
  • Man kan också gratinera bönorna med lite grädde och ost till fest. Speciellt gott med små fina haricots verts.
  • Ett tips är att gratinera de kokta bönorna under grillen i ugnen med en skivad mozzarelaost över.
  • Bönorna är även goda att blanda med balsamvinäger och olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar.
  • Eller laga en asiatisk variant.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-26