Kokta gröna bönor
Kokta gröna bönor eller haricots verts är gott med en klick smör (valfritt) och lite salt och peppar. Ett gott, lättlagat, nyttigt och billigt grönsakstillbehör.
Tillagning
- Koka upp en liter vatten i en kastrull och tillsätt 1 krm salt.
- Rensa färska bönor och skär ev. bort fula ändar.
- Lägg bönorna i det kokande vattnet och koka upp. Ta av från värmen och låt stå i 3 minuter.
- Ska du ha bönorna till senare och vill behålla den fina gröna färgen och tuggmotståndet så häller du av dem och sköljer eller lägger i en bunke med iskallt vatten (gärna isbad) och kyler dem så snabbt det går. Desto snabbare de kyls desto bättre behåller de färgen och tuggmotståndet. Förvara i kyl och värm hastigt till servering.
- I MIKRO: Lägg bönorna i en skål (ej metall) och tillsätt 2 msk vatten samt täck över. Mikra på 700 W i fem minuter eller 850 W i fyra minuter.
Varianter
Du kan ta färska gröna bönor, brytbönor, vaxbönor eller fina små haricots verts när det är säsong. Annars funkar frysta bönor utmärkt.
Serveringsförslag
- Lite mer smak får bönorna med fräst lök och vitlök i olivolja samt flingsalt.
- Man kan också gratinera bönorna med lite grädde och ost till fest. Speciellt gott med små fina haricots verts.
- Ett tips är att gratinera de kokta bönorna under grillen i ugnen med en skivad mozzarelaost över.
- Bönorna är även goda att blanda med balsamvinäger och olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar.
- Eller laga en asiatisk variant.
Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal