Kokta gröna bönor

Introduktion och förberedelse

Kokta gröna bönor eller haricots verts är gott med en klick smör (valfritt) och lite salt och peppar. Ett gott, lättlagat, nyttigt och billigt grönsakstillbehör.

Varianter

Du kan ta färska gröna bönor, brytbönor, vaxbönor eller fina små haricots verts när det är säsong. Annars funkar frysta bönor utmärkt.

Serveringsförslag

  • Lite mer smak får bönorna med fräst lök och vitlök i olivolja samt flingsalt.
  • Man kan också gratinera bönorna med lite grädde och ost till fest. Speciellt gott med små fina haricots verts.
  • Ett tips är att gratinera de kokta bönorna under grillen i ugnen med en skivad mozzarelaost över.
  • Bönorna är även goda att blanda med balsamvinäger och olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar.
  • Eller laga en asiatisk variant.

2 portioner kokta gröna bönor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 250 gram frysta eller färska gröna bönor, brytbönor, haricots verts eller vaxbönor
  • 2 tsk smör eller olja till servering (valfritt)
  • 0,5 krm salt till servering (valfritt)
  • 0,5 krm svartpeppar till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp en liter vatten i en kastrull och tillsätt 1 krm salt.
  2. Rensa färska bönor och skär ev. bort fula ändar.
  3. Lägg bönorna i det kokande vattnet och koka upp. Ta av från värmen och låt stå i 3 minuter.
  4. Ska du ha bönorna till senare och vill behålla den fina gröna färgen och tuggmotståndet så häller du av dem och sköljer eller lägger i en bunke med iskallt vatten (gärna isbad) och kyler dem så snabbt det går. Desto snabbare de kyls desto bättre behåller de färgen och tuggmotståndet. Förvara i kyl och värm hastigt till servering.
  5. I MIKRO: Lägg bönorna i en skål (ej metall) och tillsätt 2 msk vatten samt täck över. Mikra på 700 W i fem minuter eller 850 W i fyra minuter.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.