Kokta gröna bönor

Kokta gröna bönor eller haricots verts är gott med en klick smör (valfritt) och lite salt och peppar. Ett gott, lättlagat, nyttigt och billigt grönsakstillbehör. Du kan ta färska gröna bönor, brytbönor, vaxbönor eller haricots verts när det är säsong annar funkar frysta utmärkt.

Lite mer smak får bönorna med fräst lök och vitlök i olivolja samt flingsalt. Man kan också gratinera bönorna med lite grädde och ost till fest. Tips är att gratinera de kokta bönorna under grillen i ugnen med en skivad mozzarela-ost över. Bönorna är även goda att blanda med balsamvinäger och olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar. Eller laga en asiatisk variant.

2 portioner kokta gröna bönor

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 3 min
 • Klart på: 8 min

Ingredienser

 • 250 gram frysta eller färska gröna bönor, brytbönor, haricots verts eller vaxbönor
 • 2 tsk smör eller olja till servering (valfritt)
 • 0,5 krm salt till servering (valfritt)
 • 0,5 krm svartpeppar till servering (valfritt)

Tillagning

 1. Koka upp en liter vatten i en kastrull och tillsätt 1 krm salt.
 2. Rensa färska bönor och skär ev. bort fula ändar.
 3. Lägg bönorna i det kokande vattnet och koka upp. Ta av från värmen och låt stå i 3 minuter.
 4. Ska du ha bönorna till senare och vill behålla den fina gröna färgen och tuggmotståndet så häller du av dem och sköljer eller lägger i en bunke med iskallt vatten (gärna isbad) och kyler dem så snabbt det går. Desto snabbare de kyls desto bättre behåller de färgen och tuggmotståndet. Förvara i kyl och värm hastigt till servering.
 5. I MIKRO: Lägg bönorna i en skål (ej metall) och tillsätt 2 msk vatten samt täck över. Mikra på 700 W i fem minuter eller 850 W i fyra minuter.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer