Kyckling

Kyckling är smal och nyttig mat. Dessutom smakar kyckling riktigt gott.

Här hittar du tips på nya såväl som klassiska kycklingrecept - bland annat grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling. På 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Självklart tycker jag att du ska köpa svensk kyckling som fötts upp med svenska regler om hygien, djurskydd och ursprung märkt med symbolen Svensk Fågel. Framförallt så ska du leta efter ekologiskt kravmärkt svensk kyckling. Den är dyrare men är värt varje öre i smak och för miljön. Kravmärkt färsk kyckling är riktigt god helstekt och en helt annan grej i jämförelse med importerad vatteninjicerad kyckling eller broilers.

En god kyckling är också den som är uppfödd på majs så kallad majskyckling (nej, den har inget med månaden Maj att göra). Majskyckling får fin smak och konsistens samt gyllengult kött. Färsk helstekt majskyckling är riktigt gott.

Kycklingrecept Kycklingrecept i alla varianter hittar du här. Prova bland annat kycklingspett med ananas.Efter det kommer vanlig färsk svensk kyckling som också är av hög kvalitet. Vidare finns fryst kyckling. Den svenskproducerade är oftast ok.

Undvik importerad kyckling - den är dålig för miljö, kycklingar och har ofta dålig kvalitet. Den frysta kan bli som gummi och vattnar sig när du tinar den. Den är ofta uppfödd etiskt tveksamt, full av antibiotika och dålig för miljön överhuvudtaget. Undvik helt enkelt misstänkt billig färsk och fryst kyckling.

Se också upp för kyckling märkt med svensk flagga eller liknande symboler - Svensk Fågel undantaget såklart. Svensk Fågel har en gul kyckling med blå bakgrund och så står det Svensk Fågel. De andra symbolerna är ofta vilseledande och innehåller importerad kyckling som endast är styckad och förpackad i Sverige.

Styckad kyckling Så här kan du stycka en hel kyckling. Delen i mitten kan man slänga eller koka kycklingfond på.Grilla kycklingdelarna i ugnen. Ett enkelt förslag är med några krm rosmarin, matskedar olivolja och smör samt några droppar soja och citronsaft. Eller använd som grytbitar till kycklinggryta ex. till kyckling i rödvin.

Importerad-, svensk- eller ekologiskt uppfödd kyckling?

Den vanliga massuppfödda snabbväxande kycklingen av idag växer upp till slakt på under 40 dygn! Det behövs mer än 1,7 kilo foder för att producera ett kilo vanlig kyckling. Ofta är fodret sojamjöl vilket skapar efterfrågan på sojaodlingar som skapar tryck på att hugga ner skog (som regnskog i ex. Brasilien, Borneo osv).

Tyvärr har denna prispress och strävan efter att hela tiden producera mer och billigare kyckling på mindre yta ett pris för kycklingen, miljön, klimatet och i slutändan för oss.

I Sverige finns sedan 70-talets trånga burar och 80-talets utbrott av campylobacter ett omfattande djuromsorgsprogram. Den innebär iaf viss omsorg om kycklingen, mycket låg förekomst av salmonella och en produktion som är fri från hormoner och antibiotika. Detta skiljer svensk uppfödd kyckling från ex. den i England och övriga världen. Det är bara att hoppas att vi kan förbättra oss ännu mer och att inte bakåtsträvande lagstiftning dyker upp. Det minsta du kan göra är därför att köpa kyckling märkt Svensk Fågel.

Det bästa ur miljösynpunkt och enligt min smak frigående uppfödda kycklingar och allra helst kravmärkt ekologiskt uppfödd kyckling.

Kycklingens historia

Fjäderfä är världens äldsta husdjur. Har man kyckling slår man två flugor i en smäll: ägg och kycklingkött. Man använde samma raser till att producera både ägg och kött fram till början av 1960-talet. Då kom raser som växte mycket snabbare och gav mer kött.

Kycklingens historia börjar på de ostindiska öarna där människan tämjde vilda hönsfåglar från djungeln redan 2000 år före kristus. Kineserna var de första som i större skala använde ägg och kyckling. Hos Romarna var kastrerade tuppar, sk kapuner en fin uppskattad råvara. Till oss i norr kom hönsen först på järnåldern med hemvändande vikingar. Snart var ägg från höns och kött från tuppar vanligt. Fram till 50-talet var kycklingkött lite av lyxmat och lagades till speciella tillfällen, ungefär som färsk fin majskyckling är eller borde vara idag. Sedan kom frysen och den frysta kyckling blev vardagsmat.

Att tänka på hygienen när du lagar kyckling

Hygienen: det är viktigt att noga diska kniv och skärbräda (helst i diskmaskin) som har använts när det råa kycklingköttet görs i ordning. Använd inte till något annat - riktigt dumt är det att skära salladen på samma skärbräda! Det är också nödvändigt att tvätta händerna innan och efter man rör rå kyckling och andra matvaror. Ha gärna en separat skärbräda enbart för kyckling - diska den nog. Torka rent med hushållspapper - inte en wettex. Fler tips hur du sköter hygien har jag skrivit här. Det är viktigt att kyckling lagas och värms upp till minst 65 grader så att ev campylobacter dör. Läs gärna Livsmedelsverkets råd om hygien i köket.

Grillad kyckling Grillad hel eller halv kyckling blir underbart gott. Speciellt om du väljer en Kravmärkt eko-kyckling eller majskyckling.

När är kycklingen klar

Kycklingköttet måste upphettas ordentligt och kan ej serveras blodigt eller rosa. Ett enkelt knep för att se om kycklingen är färdig är att sticka en nål i köttet och titta på köttsaften. Kycklingen är tillräckligt upphettad då köttsaften är klar och utan röda eller rosa inslag. Använd gärna en stektermometer.

Stektemperaturer och stekgrader för kyckling:

  • Kycklingfilé och kycklingbröst utan ben: 68-70 grader.
  • Kycklingklubbor, hel kyckling, kyckling med ben: 70-75 grader.

Hur nyttigt är kyckling?

Kycklingkött har en bra näringsmässig sammansättning. Med det menas att köttet innehåller många ämnen som är livsnödvändiga för människan. Framförallt så innehåller kyckling ca 23 % högvärdigt protein. Ryggbiff har ex. ca 22 %. Protein krävs för att vi skall kunna bygga nya celler och muskler.

Kyckling är fettsnålt

Fetthalten i kyckling varierar mellan delarna. Undvik skinnet om du vill äta smalt. Kycklingfilé utan skinn har en fetthalt på endast 1 %. Med skinn hoppar det upp till 6%. Kycklinglår med skinn har fetthalt på 9%. Kycklingkött tar ej upp något fett vid stekning. Är kycklingen panerad däremot suger ju paneringen åt sig fett.
Kycklingkött har också en bra balans mellan mättade och omättade fettsyror. Den mättade halten fett är låg: endast 33 % mättat fett (jmf nötkött 50%), 52 % enkelomättat fett och 14 % fleromättat fett.

Vitaminer och mineraler

Vidare bidrar kyckling till att öka kroppens möjligheter att ta upp järn samt innehåller 10 mikrogram selen per 100 gram kött (rek. dagligt intag är 40-50 mikrogram). Kyckling innehåller viktiga B-vitaminer, järn, zink, magnesium och flera andra mineraler och spårämnen. Källa: Svensk Fågel.

Marinerad kycklingfilé Marinerad kycklingfilé passar till fest, buffé med mera. Saftig och smakrik.

Några recept med kycklingfilé:

Grillad stekt kycklingfilé med svampsås och rostade rotfrukter
Marinerad grillad kycklingfilé blir mör och god. Servera med valfritt tillbehör. Jag föreslår svampsås samt rostad kål, lök, potatis och morot.

Kyckling med cashewnötter
Kycklingwok med cashewnötter i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept. En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott samt goda cashewnötter. Servera med klibbigt ris typ thairis.

Stekt inlindad kycklingfile med tomatsalsa och gurkyoghurt
Servera med pasta, råris, kokt vete, quinoa, rostad potatis eller ex. rostad potatis, paprika, zucchini och morot (skär i bitar, blanda med olivolja, salt och peppar samt rosta i ugnen en timme).

Flygande Jakob
En riktig 70-talsklassiker med kycklingfilé, chilisås, grädde, bacon och jordnötter. Gott med ris och sallad.

kycklingwallenbergare Kycklingwallenbergare blir fluffiga och goda med kycklingfärs och kan serveras som vanligt med ärtor, skirat smör, lingon och potatismos.

Några recept med kycklingfärs:

Kycklingköttbullar
Kycklingbullar med kycklingfärs blir minst lika goda som köttbullar och kan serveras på samma vis med potatismos, gräddsås och gröna ärtor.

Kycklingwallenbergare
Wallenbergare eller biffar med kycklingfärs blir goda och saftiga. Skirat smör, gröna ärtor och potatismos samt lingon är klassiskt till.

Några kycklingspett:

Kycklingspett med ananas
Spett som får god smak av ananas.

Grillade fyllda kycklingspett
Här med bulgursallad och yoghurtsås.

Kycklingspett Kycklingspett i olika former blir supergoda på grillen.Grillad kycklingspett med sweet chili sås
Enkla och goda att laga på grillen.

Kycklingspett med sesamfrön
Kycklingspett med sesamfrön som marinerats i vitlök, olja, sesamolja, chili och ingefära. Kan grillas eller stekas i ugnen.

Kycklingspett med jordnötssås
Grillspett marinerade jordnötssås kan det vara något. I Malaysia är det en uppskattad rätt som är tillräckligt god att spridas över världen. Prova och du blir fast. Kött på enkla spett är smidiga om grillfesten är mer mingelartad – då kan man tugga direkt från spettet. Dubbla spett är däremot smidigare om gästerna ska få av köttet på en tallrik.

Grillad kyckling Grillad kyckling - finns det något godare? Välj helst en fin kravmärkt eller stor majskyckling.

Hel kyckling, halv eller styckad kyckling i delar:

Helstekt kyckling - ugnstekt kyckling
Klassisk helstekt kyckling kan du servera med gräddsås, kokt potatis, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka. Den godaste och finaste kycklingen är färsk svensk majskyckling.

Stekt kyckling - ugnsstekt i bitar
Saftig och gyllene stekt grillad kyckling. Stek gärna kycklingen i halvor eller bitar så blir den jämnare stekt. God till det mesta. Klassiskt med potatisgratäng och tomatsallad eller hasselbackspotatis och svampsås.

Marinad till grillad kyckling
En god och smakrik marinad till kycklingfilé eller grillad kyckling. Blanda grillmarinaden och pensla kycklingen du ska grilla.

Kycklinggrytor:

Kyckling i rödvin
En slags kycklinggryta smaksatt med bacon, lök, rödvin och gelé. Servera med råris, kokt vete, quinoa eller potatismos med basilika

Indisk kycklinggryta
Kycklinggryta med curry och grädde. En enkel och god kycklinggryta serverad med mango chutney, basmatiris, russin, färsk mango och ananas och cashewnötter eller jordnötter.

Kycklingcurry
Kycklingcurry med ris är en klassiker. Här serverad med råris, matyoghurt och avokadosallad till. Basmatiris är också gott istället för råris.

Kycklinggryta med paprika
En god gryta i ungersk stil med massor av god smak av paprika, chili, tomat, vita bönor och vitlök.

Marockansk kycklinggryta
En mustig och värmande gryta med kyckling, kikärter, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök.

Kycklingsoppa Kycklingsoppa med curry - här med kycklingfilé.

Thaigryta med kyckling och röd curry
En enkel och god thaigryta att göra som kan varieras. Garnera gärna thaigrytan med färsk koriander om du gillar det.

Kycklingsoppor:

Kycklingsoppa med curry
En redd soppa med kycklingkött med smak av curry och fänkål med grönsaker som potatis, paprika och zucchini.

Thaisoppa med kyckling
Tom Khaa Gai kycklingsoppa. Man kan också ha i en grovhackad stjälk citrongräs samt 2-3 limeblad tillsammans med kokosmjölken.

Pho-soppa med kyckling
En klassisk asiatisk vietnamesisk risnudelsoppa med kycklingbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar som topping. Samt sting av chili.

Zucchinisoppa med kyckling
God soppa på zucchini toppad med fräst strimlad kyckling och zucchinitärningar samt garnerad med riven parmesan.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Pages