Hel kyckling i ugn
Hel kyckling blir jättegod och saftig att laga på låg temperatur i ugnen. Mot slutet höjer man värmen för att få fin färg och knaprigt skinn.
Penslad med smör och citron samt smaksatt med rosmarin.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Skölj kycklingen och torka den torr med lite hushållspapper.
- Hel kyckling: ta ut inkråmet och fyll gärna med tärnat äpple och hackad lök. Bind gärna upp och ihop låren med bomullssnöre.
- Skölj, dela och pressa citronsaft över kycklingen och vänd runt den i citronsaft.
- Salta och peppra kycklingen runt om.
- Smält eller mjuka upp smöret och gnid in kycklingen i smör.
- Lägg kycklingen i en ugnsform. Plocka eller strö över rosmarin. Skär citronen i två bitar och bredvid kycklingen.
- Sätt in en termometer i tjockaste delen av kycklingen, förslagsvis längst in vid låret.
- Stek kycklingen mitt i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader. Det tar mellan 1-2 timmar.
- Ta ut och pensla den.
- Höj värmen till 225 grader. Dags att ge kycklingen lite mer färg.
- Grilla kycklingen vidare i ca 10 minuter tills den har fin färg och skinnet är knaprigt.
- Ta ut och låt kycklingen vila under folie i 20 minuter innan servering. Laga gärna en sås på skyn under tiden.
- Enkel sås: Krama ur citronbitarna. Sila av skyn från kycklingen i en såskastrull.
- Blanda ut mjöl i kallt vatten och rör i skyn.
- Koka upp under omrörning.
- Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Gott i är antingen någon tsk soja eller en tsk torkad dragon. Vidare kan du ha stekt svamp i för svampsås.
- Servera kycklingen: lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär loss lår och dela dem. Skär ut bröst och skär i sneda skivor mot köttfibrerna. Skär loss vingarna. Plocka bort resterande kött från skrovet. Lägg upp på fat efter hand.
- Servera den ugnsstekta kycklingen med önskade tillbehör.
Serveringförslag
- Gott till ugnstekt kyckling är en sås på skyn samt potatis som klyftpotatis, hasselbackspotatis, kokt potatis, råris, bönor.
- Vidare passar en sallad som grönsallad, tomatsallad; grönsakstillbehör, kokta grönsaker som broccoli, vaxbönor, blomkål; morot med mera.
Val av kyckling
Det är väl värt att köpa en stor fin svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Tips
- Extra god blir kycklingen samt såsen på skyn om du fyller den med lite äpple och lök.
- Att steka den hel tycker jag är enkelt och gott. Har du bråttom så går det fortare att steka kycklingen i delar.
- Vill du ha en fin och saftig hel kyckling så binder du upp låren mot kroppen med ett bomullssnöre.
Pulled kyckling
Om du vill ha pulled chicken - som ramlar sönder i köttet - kan du skippa termometer och steka hel kyckling i ca 3 timmar och kyckling i delar ca 1,5 timmar (på 150 grader). Får du rester av kycklingkött över kan du jättegod baka kycklingpaj på den.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal