Hel kyckling i ugn

Introduktion och förberedelse

Hel kyckling blir jättegod och saftig att laga på låg temperatur i ugnen. Mot slutet höjer man värmen för att få fin färg och knaprigt skinn.

Penslad med smör och citron samt smaksatt med rosmarin.

Extra god blir kycklingen samt såsen på skyn om du fyller den med lite äpple och lök.

Det är väl värt att köpa en stor fin svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.

Att steka den hel tycker jag är enkelt och gott. Har du bråttom så går det fortare att steka kycklingen i delar.

Vill du ha en fin och saftig hel kyckling så binder du upp låren mot kroppen med ett bomullssnöre.

Serveringförslag

Gott till ugnstekt kyckling är en sås på skyn; potatis som klyftpotatis, hasselbackspotatis, kokt potatis, råris, bönor; sallad som grönsallad, tomatsallad; grönsakstillbehör, kokta grönsaker som broccoli, vaxbönor, blomkål; morot med mera.

Pulled kyckling

Om du vill ha pulled chicken - som ramlar sönder i köttet - kan du skippa termometer och steka hel kyckling i ca 3 timmar och kyckling i delar ca 1,5 timmar (på 150 grader). Får du rester av kycklingkött över kan du jättegod baka kycklingpaj på den.

6 portioner kyckling i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kyckling, hel eller i delar. 1,5-2,5 kg
  • 2 msk smör
  • 0,5 citron
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 äpple (valfritt till fyllning hel kyckling)
  • 0,5 gul lök (valfritt till fyllning hel kyckling)
  • Enkel sås: 3 dl sky från kycklingen
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skölj kycklingen och torka den torr med lite hushållspapper.
  3. Hel kyckling: ta ut inkråmet och fyll gärna med tärnat äpple och hackad lök. Bind gärna upp och ihop låren med bomullssnöre.
  4. Skölj, dela och pressa citronsaft över kycklingen och vänd runt den i citronsaft.
  5. Salta och peppra kycklingen runt om.
  6. Smält eller mjuka upp smöret och gnid in kycklingen i smör.
  7. Lägg kycklingen i en ugnsform. Plocka eller strö över rosmarin. Skär citronen i två bitar och bredvid kycklingen.
  8. Sätt in en termometer i tjockaste delen av kycklingen, förslagsvis längst in vid låret.
  9. Stek kycklingen mitt i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader. Det tar mellan 1-2 timmar.
  10. Ta ut och pensla den.
  11. Höj värmen till 225 grader. Dags att ge kycklingen lite mer färg.
  12. Grilla kycklingen vidare i ca 10 minuter tills den har fin färg och skinnet är knaprigt.
  13. Ta ut och låt kycklingen vila under folie i 20 minuter innan servering. Laga gärna en sås på skyn under tiden.
  14. Enkel sås: Krama ur citronbitarna. Sila av skyn från kycklingen i en såskastrull.
  15. Blanda ut mjöl i kallt vatten och rör i skyn.
  16. Koka upp under omrörning.
  17. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Gott i är antingen någon tsk soja eller en tsk torkad dragon. Vidare kan du ha stekt svamp i för svampsås.
  18. Servera kycklingen: lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär loss lår och dela dem. Skär ut bröst och skär i sneda skivor mot köttfibrerna. Skär loss vingarna. Plocka bort resterande kött från skrovet. Lägg upp på fat efter hand.
  19. Servera den ugnsstekta kycklingen med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.