Rödvinssås med timjan

Rödvinssås med timjan, rotselleri och morot. En god fyllig rödvinssås som passar till det mesta ex. kött som lammytterfilé, vilt eller kyckling.

6 portioner rödvinssås med timjan

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl tärnad rotselleri
  • 1 dl tärnad morot
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 tsk socker
  • 2 msk mjöl
  • 37 cl fylligt rödvin, en halv flaska
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2 dl steksky, köttfond eller vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Skala och pressa vitlöken.
  3. Skala och tärna rotselleri och morot.
  4. Lägg lök, vitlök, rotselleri, morot, socker, timjan och rosmarin i en såskastrull med smör och olja.
  5. Fräs i några minuter under omrörning.
  6. Pudra över mjöl och rör om samt fräs någon minut till.
  7. Tillsätt rödvin samt soja. Rör om.
  8. Låt koka ca 20 minuter på medelvärme.
  9. Mixa rödvinssåsen med stavmixer. Har du ingen stavmixer kan du pressa genom såsen i en sil.
  10. Sila såsen och häll tillbaks den i såskastrullen.
  11. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
  12. Tillsätt ev. steksky (skölj ur pannan du stekt i eller ugnsformen och sila i rödvinssåsen) eller ev. lite vatten till önskad tjocklek.
  13. Låt såsen koka på låg värme till servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer