Rödvinssås med timjan, rotselleri och morot

Rödvinssås kokad med timjan, vitlök, schalottenlök, rött vin, rotselleri och morot som ger en god smak och fyllig konsistens.

Passar till det mesta ex. kött som lammytterfilé, vilt eller kyckling.

Överkurs är att använda riktig köttbuljong, kycklingbuljong eller sky från stek, kyckling eller liknande till såsen.

6 portioner rödvinssås med timjan

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl tärnad rotselleri
  • 1 dl tärnad morot
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 tsk socker
  • 2 msk mjöl
  • 37 cl fylligt rödvin, en halv flaska
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2 dl steksky, köttfond eller vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Skala och pressa vitlöken.
  3. Skala och tärna rotselleri och morot.
  4. Lägg lök, vitlök, rotselleri, morot, socker, timjan och rosmarin i en såskastrull med smör och olja.
  5. Fräs i några minuter under omrörning.
  6. Pudra över mjöl och rör om samt fräs någon minut till.
  7. Tillsätt rödvin samt soja. Rör om.
  8. Låt koka ca 20 minuter på medelvärme.
  9. Mixa rödvinssåsen med stavmixer. Har du ingen stavmixer kan du pressa genom såsen i en sil.
  10. Sila såsen och häll tillbaks den i såskastrullen.
  11. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
  12. Tillsätt ev. steksky (skölj ur pannan du stekt i eller ugnsformen och sila i rödvinssåsen) eller ev. lite vatten till önskad tjocklek.
  13. Låt såsen koka på låg värme till servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.