Rödvinssås med timjan, rotselleri och morot
Rödvinssås kokad med timjan, vitlök, schalottenlök, rött vin, rotselleri och morot som ger en god smak och fyllig konsistens.
Tillagning
- Skala och finhacka schalottenlöken.
- Skala och pressa vitlöken.
- Skala och tärna rotselleri och morot.
- Lägg lök, vitlök, rotselleri, morot, socker, timjan och rosmarin i en såskastrull med smör och olja.
- Fräs i några minuter under omrörning.
- Pudra över mjöl och rör om samt fräs någon minut till.
- Tillsätt rödvin samt soja. Rör om.
- Låt koka ca 20 minuter på medelvärme.
- Mixa rödvinssåsen med stavmixer. Har du ingen stavmixer kan du pressa genom såsen i en sil.
- Sila såsen och häll tillbaks den i såskastrullen.
- Koka upp och smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt ev. steksky (skölj ur pannan du stekt i eller ugnsformen och sila i rödvinssåsen) eller ev. lite vatten till önskad tjocklek.
- Låt såsen koka på låg värme till servering.
Serveringsförslag
Passar till det mesta ex. kött som lammytterfilé, vilt eller kyckling.
Tips
Överkurs är att använda riktig köttbuljong, kycklingbuljong eller sky från stek, kyckling eller liknande till såsen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 46 kcal