Rödvinssås med timjan

Rödvinssås med timjan, rotselleri och morot. En god fyllig rödvinssås som passar till det mesta ex. kött som lammytterfilé, vilt eller kyckling.

6 portioner rödvinssås med timjan

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl tärnad rotselleri
  • 1 dl tärnad morot
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 tsk socker
  • 2 msk mjöl
  • 37 cl fylligt rödvin, en halv flaska
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2 dl steksky, köttfond eller vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Skala och pressa vitlöken.
  3. Skala och tärna rotselleri och morot.
  4. Lägg lök, vitlök, rotselleri, morot, socker, timjan och rosmarin i en såskastrull med smör och olja.
  5. Fräs i några minuter under omrörning.
  6. Pudra över mjöl och rör om samt fräs någon minut till.
  7. Tillsätt rödvin samt soja. Rör om.
  8. Låt koka ca 20 minuter på medelvärme.
  9. Mixa rödvinssåsen med stavmixer. Har du ingen stavmixer kan du pressa genom såsen i en sil.
  10. Sila såsen och häll tillbaks den i såskastrullen.
  11. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
  12. Tillsätt ev. steksky (skölj ur pannan du stekt i eller ugnsformen och sila i rödvinssåsen) eller ev. lite vatten till önskad tjocklek.
  13. Låt såsen koka på låg värme till servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer