Kycklingklubbor i ugnen

Introduktion och förberedelse

Kycklingklubbor i ugnen du lagar i en panna eller ugnsform. Gott med lite marinad av soja, chili som sambal oelek chili och sweet chili, citronsaft samt lite ingefära.

Gott, billigt och enkelt. Här bryns först kycklingen och sedan blandas den med glazen och lagas klart i ugnen.

Du kan laga med färska eller frysta kycklingklubbor. Tina frysta kycklingklubbor övertäckta eller i påsen i en skål i kylen förslagsvis dagen innan.

Köp svensk kyckling. Gärna ekologisk. Riktigt god är svensk majskyckling. Man kan köpa en hel kyckling och skära ut kycklingfiléerna till annat samt laga kycklinglåren som detta recept.

Varianter

  • Orkar du inte krydda så mycket så blir det gott även med bara salt och svartpeppar.
  • Istället för färsk ingefära så kan du ta några krm torkad ingefära.
  • Gillar du vitlök så kan du ha med en pressad klyfta vitlök när du lagar kycklinglåren i ugnen. Istället för sweet chilisås kan du ta honung.
  • Några andra enkla variander på grillad kyckling är med olivolja, citron, soja, rosmarin och vitlök (valfritt); paprikapulver och vitlök (valfritt) eller bara citronsaft och vitlök (valfritt).

Kycklingklubbor serverade med tillbehör
Kycklingklubbor är gott med valfria tillbehör. Jag gillar klyftpotatis, en kall sås med sweet chili och matyoghurt, morotsstavar, babyspenat och plommontomater.

Kycklinglåren kan serveras med valfria tillbehör, förslagsvis med klyftpotatis och kall sås; med kokt potatis, grönsaker och gräddig skysås (vispa ur ugnsformen eller pannan med några dl vatten så du får steksky till såsen); med tomatsås och kokt couscous, matvete, bulgur eller ris; med ajvar och örter; eller med asiatisk coleslaw med rostad potatis och tomatsallad.

2 portioner kycklingklubbor i ugn

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 kycklingklubbor
  • 1/2 msk smör
  • 1 msk rapsolja eller annan matolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk kinesisk soja
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 2 tsk sweet chili-sås

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Blanda marinaden av olja, soja, sambal oelek, sweet chili, färsk finriven ingefära och citronsaft i en skål.
  3. Bryn kycklingklubborna i smör runt om samt salta och peppra dem.
  4. Använd en ugnsfast stekpanna eller lägg över kycklingen efter i en ugnsform eller på ett ugnsgaller med en ugnsplåt under.
  5. Pensla på marinaden/glazen runt om kycklingen. Se till att skinnsidan ligger uppåt.
  6. Stek i mitten av ugnen i 15 minuter. Dra därefter ner värmen till 200 grader och stek i 20 minuter till. Täck över med lite folie om skinnet på kycklingen börjar brännas. Om du vill kan du ta ut dem och pensla dem med stekskyn i pannan efter halva tiden.
  7. Skär gärna ett snitt in vid benet på kycklingen och se så att den är genomstekt. Använd gärna en termometer - de ska ha 70-75 grader i innertemperatur när de är genomstekta.
  8. Ta ut kycklingklubborna och servera dem med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 294 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.