Kyckling- eller hönscurry

Kyckling- eller hönscurry med kokt hel kyckling eller höns samt currysås du lagar med buljongen. Gott med grönsaker och kokt ris. En klassisk försvenskad currygryta.

Blir riktigt prisvärt med fryst höns eller kyckling. Tänk då på att ha framförhållning då den ska tina i kylen i något dygn innan. Lägg paketerad i en skål och täck över i kylen.

Buljong på köpet

På köpet får du en jättegod hönsbuljong eller kycklingbuljong. Du kan ta en del till såsen och sedan spara resten i kylen eller frysa in i omgångar till såser och grytor.

På buljongen som blir över kan du laga exempelvis kycklingsoppa med curry, klar kycklingsoppa eller Tom Kha Kai thaikycklingsoppa.

Varianter

Grönsakerna är valfritt att ha i grytan eller skippa dem helt. De kan också kokas eller fräsas och serveras vid sidan. Gott i är även groddar, minimajs, bambuskott, gröna sojabönor och kokt blomkål. Vidare kan man blanda i frysta grönsaker som wokmix.

Dela upp tillagningen

Ett valfritt tips är att dela upp tillagningen och koka kyckling eller höns en dag och sedan laga resten av rätten som såsen med mera nästa dag. Då kan du låta kyckling eller höns svalna i buljongen eller ta upp och låta den svalna i en skål samt förvara i kylen. Du kan sila upp buljongen i en skål eller kastrull. När buljongen svalnat och kallnat nästa dag så stelnar fettet på toppen och då kan man ta bort det om man vill det (valfritt).

Serveringsförslag

  • Servera med kokt basmatiris eller råris.
  • Mango chutney, skivad banan, russin, rostade cashewnötter, hackad babyspenat, kokt broccoli, morot och röd paprika som på bilden.
  • Vidare passar strimlad salladslök, hackad färsk koriander eller bladpersilja att garnera med.
  • Man kan toppa med någon klick matyoghurt eller créme fraiche
  • Förutom kokt broccoli så passar kokta gröna ärtor, gröna sojabönor eller haricots verts till.
  • Vill du piffa till riset kan du laga indiskt ris
  • Vidare passar en kall gurksallad - så kallad raita - till currygrytan.
  • Gott till är också bröd som naan och/eller knapriga papadams.

Att dricka till

Ljus lageröl, Lassi yoghurtdryck, mangojuice eller cashewsmoothie är gott att dricka till.

Överkurs

6 portioner kyckling- eller hönscurry

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 55 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 kyckling eller höna, färsk eller fryst och sedan tinad, ca 1-1,2 kg
  • 1,5 liter vatten
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 dl grovhackad rotselleri
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 3 persiljestjälkar (valfritt)
  • Currysås: 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 3 tsk curry
  • 5 dl buljong från kyckling eller hönset du kokt
  • 1 paprika
  • 1 morot,
  • 0,5 purjolök
  • 1 huvud broccoli
  • 2 msk maizena
  • 1 msk socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde, sojagrädde eller kokosmjölk

Tillagning

  1. Börja med att koka kyckling eller höns: Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten. Låt koka upp och häll av vattnet. Hacka och skala under tiden de andra ingredienserna som ska i hönsbuljongen.
  2. Slå på nytt vatten så att det täcker kycklingen eller hönset och tillsätt alla övriga ingredienser - morot, purjolök, lök, rotselleri, salt, vitpepparkorn och lagerblad.
  3. Koka på medelvärme i ca 45 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns. Skumma bort fettet då och då.
  4. Sila av buljongen i en annan kastrull till såsen.
  5. Låt kycklingen svalna innan du plockar av skinn och kött. Skär och dela köttet i grova bitar.
  6. CURRYSÅS: Skala och hacka lök. Fräs löken i stor kastrull och tillsätt curry och rör runt.
  7. Tillsätt kycklingbuljong eller hönsbuljong.
  8. Skär grönsaker i grova bitar och tillsätt dem. Koka upp och koka i fem minuter.
  9. Rör ut majsstärkelse i några matskedar vatten och tillsätt under omrörning. Tillsätt kycklingkött eller hönsköttet och låt allt koka upp.
  10. Smaka av med mer curry, salt och peppar.
  11. Tillsätt grädde, sojagrädde eller kokosmjölk på slutet samt koka upp.
  12. Servera med kokt basmatiris eller råris. Mango chutney, skivad banan, russin och cashewnötter passar också till - se förslag ovan.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer