Pressgurka

Introduktion och förberedelse

Hur du lagar pressgurka som är tunt skivad slanggurka som läggs i press med lite salt och sedan i en sötsur lag med ättika, socker samt persilja.

Serveringsförslag

  • Pressgurkan serveras kall i en skål eller upplagd på fat. Tips är att ej ta med lagen.
  • Gurkan passar likt vanlig inlagd gurka till svensk husmanskost, smörgåsbord, söndagsmiddag, stek eller liknande med sin sötsura och salta smak. Speciellt till köttbullar med gräddsås, till söndagsstek och som smörgåspålägg med leverpastej.
  • Passar också i lite modernare sammanhang som sötsurt inslag i pokebowl eller till grillad lax med mera.
  • Garnera gärna med mer färsk hackad persilja eller dill.

Variant med dill

Byt persilja mot dill om du ska ha pressgurkan till fiskrätter som inkokt lax eller strömming.

Kan förberedas i god tid

Gurkan kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Håller minst någon vecka i kylen om gurkan är under lagen.

Skala eller inte skala gurkan?

Att skala eller inte skala gurkan är valfritt. Skölj den dock. Till fest kan man göra mönster i gurkskalet eller skala gurkan helt.

Mönster kan du exempelvis göra genom att skala bort det gröna på tre kanter på gurkan med en potatisskalare eller osthyvel. Skiva sedan som vanligt. Man kan också dela gurkan i halvor och gröpa ur innanmätet och sedan skiva gurkan.

En annan variant är att skära gurkan i skivor på snedden eller i långa tunna strimlor med osthyvel. Eller använd fantasin.

Inlagd gurka eller pressgurka

Skillnaden mellan inlagd gurka och pressgurka är att inlagd gurka ej sätts i press utan blandas direkt med ättika, salt och socker.

Vill du ej lägga gurkan i press så kan du prova mitt recept på vanlig inlagd gurka.

Varianter

  • Äppelgurka - ta med ett halvt äpple och skiva så tunt du kan samt blanda med gurkan. Ger en härlig god sötma och friskhet till gurkan.
  • Med ingefära - tillsätt 0,5 dl grovhackad färsk ingefära som ger smak och hållbarhet.
  • Med pepparrot- tillsätt 0,5 dl grovhackad färsk pepparrot tillsammans med gurkan. Blir extra hållbar och får god smak.

Pressgurka passar till svensk festmat och husmanskost men även som sötsurt tillbehör till modernare rätter.
Pressgurka passar till svensk festmat och husmanskost men även som sötsurt tillbehör till modernare rätter.

4 portioner pressgurka

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 1 vanlig gurka - slanggurka, 350-400 gram
  • 2 krm salt
  • 2 msk socker
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk ättiksprit 12% eller 1 msk ättiksprit 24%
  • 1/2 dl vatten eller sodavatten
  • 2 msk hackad kruspersilja (eller dill om gurkan är till fiskrätt)

Tillagning

  1. Skölj gurkan. Gör ev. en mönster med en potatisskalare i skalet. Skiva gurkan så tunt du kan med en mandolin, på rivjärn, med osthyvel eller skär med kniv.
  2. Lägg gurkan i en skål och tillsätt salt. Vänd runt. Tryck ihop gurkan platt mot botten.
  3. Ställ i press i kylen i 30 minuter. Förslagsvis kan du lägga över gladplast och sedan en mindre skål eller ett litet fat. Sedan sätter du på något tungt som en mortel eller mjölkpaket. Saltet drar nu ut vätskan ur gurkan.
  4. Hacka kruspersilja fint.
  5. Häll bort vätskan som bildats från gurkan.
  6. Tillsätt socker, ättika, vatten, persilja (eller dill) samt vitpeppar. Blanda runt och låt stå i kylen 1 timme innan servering. Du kan spara lite av persiljan (eller dillen) till garnering.
  7. Vid servering så tar du upp gurkan ur lagen och lägger på fat eller i en skål. Garnera med lite persilja om du önskar det. Eller dill om gurkan är till fisk.
  8. Pressgurkan håller sig i lagen minst någon vecka i kylen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-01