Ugnsstekt kyckling i stekpåse

Ugnsstekt kyckling i stekpåse blir saftig och smakrik. Lagar man kycklingen i påse så får man god kycklingsky att laga sås till kycklingen på. Utan smutsig form ingen disk.
Du kan välja att köpa färsk hel kyckling som vanlig gårdskyckling, fin majskyckling eller kravmärkt kyckling. Det finns också frysta hela kycklingar ex. utomhuskyckling Sol&Sprätt. Tina då kycklingen i kylen något dygn innan.
När kycklingen är stekt och vilar någon halvtimme i påsen kan du laga önskade tillbehör som sås och förslagsvis kokt potatis, pasta, rostade rotfrukter, klyftpotatis eller liknande. Tomat och grönsallad är också gott till.
Vill du ha svampsås till så tillsätter du 150 gram smörstekta tärnade champinjoner eller 30 gram torkad smulad svamp som trattisar eller kantareller.
Du behöver stora stekpåsar och gärna steksnöre.
1,9-2 kg kyckling räcker till 5 stora portioner eller 6 mindre portioner.

5 portioner ugnsstekt kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,9 kg hel kyckling
  • 1 stor stekpåse L eller XL
  • 25 gram smör
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja samt färsk rosmarin att garnera med
  • Skysås: 3,5 dl steksky från kycklingen
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 4 msk maizena ljus redning

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör och blanda med citronsaft, salt och peppar.
  3. Ta ut ev. inkråm.
  4. Skölj kycklingen och torka den med hushållspapper.
  5. Knyt ihop benen på kycklingen med steksnöre (valfritt).
  6. Lägg kycklingen i stekpåsen .
  7. Pensla och smörj in den med smörblandningen. Förslut påsen med medföljande klämma.
  8. Sätt i en stektermometer in djupt vid lårbenet genom påsen. Sätt in i nedre delen av ugnen och se till att påsen ej rör vid ugnens kanter eller värmeelement.
  9. Stek kycklingen i ugnen i runt 1,5 timmar tills termometern visar 82 grader.
  10. Ta ut och låt stå i påsen och svalna någon halvtimme. Förbered sås och önskade tillbehör - se förslag ovan.
  11. Klipp ett hål i påsens hörn och töm ut kycklingskyn. Använd den till att göra sås på.
  12. Skysås: Blanda all kycklingsky från stekpåsen med grädde, salt, soja och peppar samt rör i maizenaredning. Koka upp under omrörning och låt koka i minst en minut. Smaka av med soja, salt och peppar.
  13. Klipp upp påsen och lägg över kycklingen på fat samt servera med önskade tillbehör. För att servera kycklingen kan man förslagsvis börja med att skär upp och loss bröst och dela på tre bitar. Skär sedab av lår och dela vardera i två bitar. Hugg in och njut.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer