Ugnsstekt kyckling i stekpåse
Ugnsstekt kyckling i stekpåse blir saftig och smakrik. Lagar man kycklingen i påse så får man god kycklingsky att laga sås till kycklingen på.
Du behöver stora stekpåsar och gärna steksnöre.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smält smör och blanda med citronsaft, salt och peppar.
- Ta ut ev. inkråm.
- Skölj kycklingen och torka den med hushållspapper.
- Knyt ihop benen på kycklingen med steksnöre (valfritt).
- Lägg kycklingen i stekpåsen .
- Pensla och smörj in den med smörblandningen. Förslut påsen med medföljande klämma.
- Sätt i en stektermometer in djupt vid lårbenet genom påsen. Sätt in i nedre delen av ugnen och se till att påsen ej rör vid ugnens kanter eller värmeelement.
- Stek kycklingen i ugnen i runt 1,5 timmar tills termometern visar 82 grader.
- Ta ut och låt stå i påsen och svalna någon halvtimme. Förbered sås och önskade tillbehör - se förslag ovan.
- Klipp ett hål i påsens hörn och töm ut kycklingskyn. Använd den till att göra sås på.
- Skysås: Blanda all kycklingsky från stekpåsen med grädde, salt, soja och peppar samt rör i maizenaredning. Koka upp under omrörning och låt koka i minst en minut. Smaka av med soja, salt och peppar.
- Klipp upp påsen och lägg över kycklingen på fat samt servera med önskade tillbehör. För att servera kycklingen kan man förslagsvis börja med att skär upp och loss bröst och dela på tre bitar. Skär sedab av lår och dela vardera i två bitar. Hugg in och njut.
Val av kyckling
- Köp svensk kyckling.
- 1,9-2 kg kyckling räcker till 5 stora portioner eller 6 mindre portioner.
- Du kan välja att köpa färsk hel kyckling som vanlig gårdskyckling, fin majskyckling eller kravmärkt kyckling.
- Det finns också frysta hela kycklingar ex. utomhuskyckling. Tina då kycklingen i kylen övertäckt i en bunke något dygn innan.
Tillbehör
- När kycklingen är stekt och medan den vilar i påsen någon halvtimme kan du laga önskade tillbehör som sås.
- Gott att servera till är kokt potatis, pasta, rostade rotfrukter, klyftpotatis eller liknande.
- Tomat- och grönsallad är också gott till.
- Ett jättegott förslag är med rostade rotfrukter och skysås med trattkantareller - som jag hade - se bild.
Sås på skyn
När du tagit av stekpåsen så glöm inte att spara skyn från påsen att laga god sås på - se receptet nedan.
Vill du ha svampsås till kycklingen så tillsätter du 150 gram smörstekta tärnade champinjoner eller 30 gram torkad smulad svamp som trattisar eller kantareller.
Mer färg på kycklingen
Man kan också grilla på kycklingen efter om den är lite blek. Sätt ugnen på 225 grader grill. Ta av stekpåsen och grilla den i mitten av ugnen några minuter - passa den då kycklingen hela tiden så den inte bränns.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal