Ugnsstekt kyckling i stekpåse

Ugnsstekt kyckling i stekpåse blir saftig och smakrik. Lagar man kycklingen i påse så får man god kycklingsky att laga sås till kycklingen på.

Du behöver stora stekpåsar och gärna steksnöre.

5 portioner ugnsstekt kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,9 kg hel kyckling
  • 1 stor stekpåse L eller XL
  • 25 gram smör
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja samt färsk rosmarin att garnera med
  • Skysås: 3,5 dl steksky från kycklingen
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 4 msk maizena ljus redning

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör och blanda med citronsaft, salt och peppar.
  3. Ta ut ev. inkråm.
  4. Skölj kycklingen och torka den med hushållspapper.
  5. Knyt ihop benen på kycklingen med steksnöre (valfritt).
  6. Lägg kycklingen i stekpåsen .
  7. Pensla och smörj in den med smörblandningen. Förslut påsen med medföljande klämma.
  8. Sätt i en stektermometer in djupt vid lårbenet genom påsen. Sätt in i nedre delen av ugnen och se till att påsen ej rör vid ugnens kanter eller värmeelement.
  9. Stek kycklingen i ugnen i runt 1,5 timmar tills termometern visar 82 grader.
  10. Ta ut och låt stå i påsen och svalna någon halvtimme. Förbered sås och önskade tillbehör - se förslag ovan.
  11. Klipp ett hål i påsens hörn och töm ut kycklingskyn. Använd den till att göra sås på.
  12. Skysås: Blanda all kycklingsky från stekpåsen med grädde, salt, soja och peppar samt rör i maizenaredning. Koka upp under omrörning och låt koka i minst en minut. Smaka av med soja, salt och peppar.
  13. Klipp upp påsen och lägg över kycklingen på fat samt servera med önskade tillbehör. För att servera kycklingen kan man förslagsvis börja med att skär upp och loss bröst och dela på tre bitar. Skär sedab av lår och dela vardera i två bitar. Hugg in och njut.
När du tagit av stekpåsen så har du god sky att göra sås på och en kyckling du ev. kan grilla av i ugnen för lite mer färg.
När du tagit av stekpåsen så har du god sky att göra sås på och en kyckling du ev. kan grilla av i ugnen för lite mer färg.
Ett förslag till servering - kör kycklingen så den får lite mer färg på en bädd med tillagade rotfrukter innan servering.
Ett förslag till servering - kör kycklingen så den får lite mer färg på en bädd med tillagade rotfrukter innan servering.
Skär upp och servera med sås på stekskyn från påsen. Här smaksatt sås med torkade trattkantareller. Mums.
Skär upp och servera med sås på stekskyn från påsen. Här smaksatt sås med torkade trattkantareller. Mums.

Val av kyckling

  • Köp svensk kyckling.
  • 1,9-2 kg kyckling räcker till 5 stora portioner eller 6 mindre portioner.
  • Du kan välja att köpa färsk hel kyckling som vanlig gårdskyckling, fin majskyckling eller kravmärkt kyckling.
  • Det finns också frysta hela kycklingar ex. utomhuskyckling. Tina då kycklingen i kylen övertäckt i en bunke något dygn innan.

Tillbehör

Sås på skyn

När du tagit av stekpåsen så glöm inte att spara skyn från påsen att laga god sås på - se receptet nedan.

Vill du ha svampsås till kycklingen så tillsätter du 150 gram smörstekta tärnade champinjoner eller 30 gram torkad smulad svamp som trattisar eller kantareller.

Mer färg på kycklingen

Man kan också grilla på kycklingen efter om den är lite blek. Sätt ugnen på 225 grader grill. Ta av stekpåsen och grilla den i mitten av ugnen några minuter - passa den då kycklingen hela tiden så den inte bränns.

E-mail
Medel: 3.8 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-17