Ugnsstekt kyckling i stekpåse

Ugnsstekt kyckling i stekpåse blir saftig och smakrik. Lagar man kycklingen i påse så får man god kycklingsky att laga sås till kycklingen på. Utan smutsig form ingen disk.
Du kan välja att köpa färsk hel kyckling som vanlig gårdskyckling, fin majskyckling eller kravmärkt kyckling. Det finns också frysta hela kycklingar ex. utomhuskyckling Sol&Sprätt. Tina då kycklingen i kylen något dygn innan.
När kycklingen är stekt och vilar någon halvtimme i påsen kan du laga önskade tillbehör som sås och förslagsvis kokt potatis, pasta, rostade rotfrukter, klyftpotatis eller liknande. Tomat och grönsallad är också gott till.
Vill du ha svampsås till så tillsätter du 150 gram smörstekta tärnade champinjoner eller 30 gram torkad smulad svamp som trattisar eller kantareller.
Du behöver stora stekpåsar och gärna steksnöre.
1,9-2 kg kyckling räcker till 5 stora portioner eller 6 mindre portioner.

5 portioner ugnsstekt kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,9 kg hel kyckling
  • 1 stor stekpåse L eller XL
  • 25 gram smör
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja samt färsk rosmarin att garnera med
  • Skysås: 3,5 dl steksky från kycklingen
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 4 msk maizena ljus redning

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör och blanda med citronsaft, salt och peppar.
  3. Ta ut ev. inkråm.
  4. Skölj kycklingen och torka den med hushållspapper.
  5. Knyt ihop benen på kycklingen med steksnöre (valfritt).
  6. Lägg kycklingen i stekpåsen .
  7. Pensla och smörj in den med smörblandningen. Förslut påsen med medföljande klämma.
  8. Sätt i en stektermometer in djupt vid lårbenet genom påsen. Sätt in i nedre delen av ugnen och se till att påsen ej rör vid ugnens kanter eller värmeelement.
  9. Stek kycklingen i ugnen i runt 1,5 timmar tills termometern visar 82 grader.
  10. Ta ut och låt stå i påsen och svalna någon halvtimme. Förbered sås och önskade tillbehör - se förslag ovan.
  11. Klipp ett hål i påsens hörn och töm ut kycklingskyn. Använd den till att göra sås på.
  12. Skysås: Blanda all kycklingsky från stekpåsen med grädde, salt, soja och peppar samt rör i maizenaredning. Koka upp under omrörning och låt koka i minst en minut. Smaka av med soja, salt och peppar.
  13. Klipp upp påsen och lägg över kycklingen på fat samt servera med önskade tillbehör. För att servera kycklingen kan man förslagsvis börja med att skär upp och loss bröst och dela på tre bitar. Skär sedab av lår och dela vardera i två bitar. Hugg in och njut.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer