Dragonsås

En krämig och god sås med dragon och grädde som är god till stekt kyckling, kotlett, fläskfilé eller lax. Som tillbehör kan man ha kokt potatis och någon sallad. Dragonsås är också god till vegetariskt ex. halloumibiffar

4 portioner dragonsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche (eller mer grädde)
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackade färska dragonblad, 2 tsk torkad eller 0,5 dl inlagd dragon
  • 0,5 dl hackad färsk persilja eller 4 msk hackad fryst
  • Salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Rör i mjölet och fräs det under omrörning i ca 30 sekunder.
  3. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning och rör ut klumpar.
  4. Koka på låg värme och rör då och då i 5 minuter.
  5. Hacka under tiden dragon samt persilja.
  6. Tillsätt grädde, crème fraiche, citronjuice, hackad dragon och persilja och koka ihop. Späd ev. med lite mer mjölk till önskad konsistens.
  7. Smaka av med något krm salt och vitpeppar.
  8. Mixa ev. dragonsåsen med en stavmixer innan servering. Då blir den fluffig och fin. Man kan också montera såsen med att mixa den med en msk smör precis innan servering.
E-mail
Medel: 3.9 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer