Dragonsås

Introduktion och förberedelse

Dragonsås är en krämig och god sås med dragon och grädde som är god till stekt kyckling, kotlett, fläskfilé eller lax.

Som tillbehör kan man ha kokt potatis och någon sallad. Dragonsås är också god till vegetariskt ex. halloumibiffar.

4 portioner dragonsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche (eller mer grädde)
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackade färska dragonblad, 2 tsk torkad eller 0,5 dl inlagd dragon
  • 0,5 dl hackad färsk persilja eller 4 msk hackad fryst
  • Salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Rör i mjölet och fräs det under omrörning i ca 30 sekunder.
  3. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning och rör ut klumpar.
  4. Koka på låg värme och rör då och då i 5 minuter.
  5. Hacka under tiden dragon samt persilja.
  6. Tillsätt grädde, crème fraiche, citronjuice, hackad dragon och persilja och koka ihop. Späd ev. med lite mer mjölk till önskad konsistens.
  7. Smaka av med något krm salt och vitpeppar.
  8. Mixa ev. dragonsåsen med en stavmixer innan servering. Då blir den fluffig och fin. Man kan också montera såsen med att mixa den med en msk smör precis innan servering.
E-mail
Medel: 3.6 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept