Dragonsås
Dragonsås är en krämig och god sås med dragon och grädde.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull.
- Rör i mjölet och fräs det under omrörning i ca 30 sekunder.
- Tillsätt mjölk eller vatten lite i taget under vispning och rör ut klumpar.
- Tillsätt grönsaksbuljong och koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då.
- Hacka under tiden dragon samt persilja.
- Tillsätt grädde, crème fraiche, citronjuice, hackad dragon och persilja samt rör och koka ihop. Späd ev. med lite mer mjölk eller vatten till önskad konsistens.
- Smaka av med salt och peppar. Håll varm till servering.
- Mixa gärna dragonsåsen med en stavmixer innan servering. Då blir den fluffig och fin. Man kan också montera såsen genom att mixa den med en msk smör precis innan servering.
Serveringsförslag
- Såsen är god till stekt kyckling, kotlett, fläskfilé; fisk som lax eller piggvar eller till vegetariskt som halloumibiffar.
- Jag tycker pressad potatis passar bra till då potatisen suger upp den goda såsen.
- Andra förslag är råris, potatismos, kokt potatis som delikatesspotatis eller färskpotatis, knippmorötter med potatis, rostade rotfrukter, rotfruktsterrine eller potatisbakelser med getost eller liknande.
- Ett kokt grönsakstillbehör passar också till. Gott är att koka sockerärtor, edamamebönor eller vaxbönor.
Varianter
- Kan garneras med färsk hackad dragon, persilja eller gräslök.
- Du kan laga såsen med torkad dragon, färsk dragon eller inlagd dragon - eller blanda.
- En liknande sås är dragonsås med senap där jag smaksatt såsen med dijonsenap.
- Ska du ha såsen till fisk kan du ersätta grönsaksbuljong med fiskbuljong.
Uppskattat näringsvärde per portion: 272 kcal