Dragonsås

En krämig och god sås med dragon och grädde som är god till stekt kyckling, kotlett, fläskfilé eller lax. Som tillbehör kan man ha kokt potatis och någon sallad. Dragonsås är också god till vegetariskt ex. halloumibiffar

4 portioner dragonsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche (eller mer grädde)
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackade färska dragonblad, 2 tsk torkad eller 0,5 dl inlagd dragon
  • 0,5 dl hackad färsk persilja eller 4 msk hackad fryst
  • Salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Rör i mjölet och fräs det under omrörning i ca 30 sekunder.
  3. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning och rör ut klumpar.
  4. Koka på låg värme och rör då och då i 5 minuter.
  5. Hacka under tiden dragon samt persilja.
  6. Tillsätt grädde, crème fraiche, citronjuice, hackad dragon och persilja och koka ihop. Späd ev. med lite mer mjölk till önskad konsistens.
  7. Smaka av med något krm salt och vitpeppar.
  8. Mixa ev. dragonsåsen med en stavmixer innan servering. Då blir den fluffig och fin. Man kan också montera såsen med att mixa den med en msk smör precis innan servering.
E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer