Dragonsås

Introduktion och förberedelse

Dragonsås är en krämig och god sås med dragon och grädde som är god till stekt kyckling, kotlett, fläskfilé eller lax.

Som tillbehör kan man ha kokt potatis och någon sallad. Dragonsås är också god till vegetariskt ex. halloumibiffar.

4 portioner dragonsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche (eller mer grädde)
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackade färska dragonblad, 2 tsk torkad eller 0,5 dl inlagd dragon
  • 0,5 dl hackad färsk persilja eller 4 msk hackad fryst
  • Salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Rör i mjölet och fräs det under omrörning i ca 30 sekunder.
  3. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning och rör ut klumpar.
  4. Koka på låg värme och rör då och då i 5 minuter.
  5. Hacka under tiden dragon samt persilja.
  6. Tillsätt grädde, crème fraiche, citronjuice, hackad dragon och persilja och koka ihop. Späd ev. med lite mer mjölk till önskad konsistens.
  7. Smaka av med något krm salt och vitpeppar.
  8. Mixa ev. dragonsåsen med en stavmixer innan servering. Då blir den fluffig och fin. Man kan också montera såsen med att mixa den med en msk smör precis innan servering.
E-mail
Medel: 3.6 (34 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.