Dragonsås
Introduktion och förberedelse
Dragonsås är en krämig och god sås med dragon och grädde.
Serveringsförslag
- Såsen är god till stekt kyckling, kotlett, fläskfilé; fisk som lax eller piggvar eller till vegetariskt som halloumibiffar.
- Jag tycker pressad potatis passar bra till då potatisen suger upp den goda såsen.
- Andra förslag är råris, potatismos, kokt potatis som delikatesspotatis eller färskpotatis, knippmorötter med potatis, rostade rotfrukter, rotfruktsterrine eller potatisbakelser med getost eller liknande.
- Ett kokt grönsakstillbehör passar också till. Gott är att koka sockerärtor, edamamebönor eller vaxbönor.
Varianter
Kan garneras med färsk hackad dragon.
Du kan laga såsen med torkad dragon, färsk dragon eller inlagd dragon - eller blanda.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull.
- Rör i mjölet och fräs det under omrörning i ca 30 sekunder.
- Tillsätt mjölken lite i taget under vispning och rör ut klumpar.
- Koka på låg värme och rör då och då i 5 minuter.
- Hacka under tiden dragon samt persilja.
- Tillsätt grädde, crème fraiche, citronjuice, hackad dragon och persilja och koka ihop. Späd ev. med lite mer mjölk till önskad konsistens.
- Smaka av med något krm salt och vitpeppar.
- Mixa ev. dragonsåsen med en stavmixer innan servering. Då blir den fluffig och fin. Man kan också montera såsen med att mixa den med en msk smör precis innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal