Koktider för pasta

Pastakoktider. Koktider och hur du kokar olika sorters torkad pasta som spagetti, bavette, gnocchi, penne, farfalle, fusilli, tortiglioni, pipe rigate, pastaskruvar, fullkornspasta, pastarör, pastafjärilar, pastamakaroner, makaroner, tagliatelle, papardelle mm.

Hur mycket salt ska man ha i pastakoket?

Koka pastan i rikligt och väl saltat vatten samt några droppar olivolja. Tips är 10-100-1000 regeln - alltså 10 delar salt, hundra delar pasta och 1000 delar vatten. För några portioner hemmakokt pasta tycker jag inte man behöver så mycket salt dock. Barilla rekommenderar 7 gram per liter vatten. Man kan ta mindre mängd salt eller utesluta salt helt om man vill det. Man kan salta när man äter pastan och den är blandad med såsen istället om man vill. Jag brukar ta en tsk salt till en stor kastrull vatten till fyra portioner pasta - ca 400 gram.

Några tips att lyckas med pastakoket:

 • Olivoljan hindrar pastan från att klibba ihop samt att koka över.
 • Koka gärna upp vattnet i en vattenkokare eller thekokare först så sparar du el.
 • Smaka alltid på pastan när den börjar närma sig så känner du om den har lagom tuggmotstånd och är al dente - som italienarna säger. Pastan ska alltså ha tuggmotstånd.
 • Ska du koka pasta att spara till ex. pastasallad så skölj den kall direkt och blanda med lite olivolja så klibbar den inte ihop.
 • Varmhåller du billigare pasta så blir den degig och kass rätt snabbt - pasta med högre kvalitet som Barilla håller då spänsten längre.
 • Koktiderna kan variera mellan märke. Nedan koktider är de flesta för Barilla-pasta men är liknande för de flesta märken.

Lasagneplattor:

Lagas minst 20 minuter som lasagne i ugnen. Lägg gärna ihop med varm sås. Kan även förkokas några minuter och sedan läggas ihop till lasagne.

Koktider för olika pastasorter:

Typ av pasta Koktid
Spagetti 8-10 minuter
Spagetti, fullkorn 8 minuter
Bavette 9 minuter
Gnocchi pasta 14 minuter
Farfalle pastafjärilar 10 minuter
Fusilli pastaskruvar 13 minuter
Fusilli pastaskruvar, fullkorn 11 minuter
Tortiglioni tjocka pastarör 12 minuter
Tortiglioni tjocka pastarör, fullkorn 11 minuter
Penne Rigate pastarör 11 minuter
Rigatoni pastarör 12 minuter
Pipe rigate, stora makaroner 10 minuter
Pipette rigate, små makaroner 8 minuter
Cellentani makaroniskruvar 10 minuter
Tagliatelle 7 minuter
Pappardelle 7 minuter
Färsk pasta 2-3 minuter

Koktider för bönpasta, linspasta och sojapasta:

Typ av pasta Koktid
Bönpasta Fusilli 6-7 minuter
Bönpasta Spagetti 7-9 minuter
Bönpasta Gnocchi 5-6 minuter
Linspasta Fusilli 8-10 minuter
Sojabönor Fettucine 6-8 minuter
Sojabönor Spagetti 6-8 minuter
Röda linser Fusilli 4-6 minuter

4 portioner kokt pasta

 • Förberedelse: 4 min
 • Tillagning: 11 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 1 stor kastrull med vatten - man brukar räkna 1 liter vatten per 100 gram pasta men 3 liter vatten till 400 gram pasta funkar fint.
 • 2 tsk salt
 • 350-400 gram torkad okokt pasta av valfri sort
 • 1 tsk olivolja

Tillagning

 1. Koka upp vatten i en vattenkokare eller direkt i stor kastrull med lock. Salta vattnet väl med 1-2 tsk. Tillsätt eventuellt någon tsk olivolja.
 2. Tillsätt pastan, rör om och koka på lägre värme enligt paketet eller ovan angiven tid. Rör om då och då så pastan inte klibbar ihop vid kokningen.
 3. Smaka på pastan och känn om den har lagom tuggmotstånd. Pastan ska vara genomkokt men ha lite tuggmotstånd kvar - alltså ej överkokt och helt mjuk.
 4. Häll av pastan i ett durkslag eller sila av vattnet från kastrullen med ett lock.
 5. Gott är att blanda pastan med såsen i en stor panna med höga kanter där du har värmt pastasåsen och sedan blanda runt allt väl. Så suger pastan åt sig all god smak av såsen och blandas väl - mums mums. Smaka sedan av med salt och peppar och servera pastan. Gärna med riven parmesan till.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer