Koktider för pasta
Koktider och hur du kokar olika sorters pasta som spagetti, bavette, gnocchi, penne, farfalle, fusilli, tortiglioni, pipe rigate, pastaskruvar, fullkornspasta, pastarör, pastafjärilar, pastamakaroner, makaroner, tagliatelle, papardelle med mera.
Tillagning
- Koka upp vatten i en vattenkokare eller direkt i stor kastrull med lock. Salta vattnet väl med 1-2 tsk. Tillsätt eventuellt någon tsk olivolja.
- Tillsätt pastan, rör om och koka på lägre värme enligt paketet eller ovan angiven tid. Rör om då och då så pastan inte klibbar ihop vid kokningen.
- Smaka på pastan och känn om den har lagom tuggmotstånd. Pastan ska vara genomkokt men ha lite tuggmotstånd kvar - alltså ej överkokt och helt mjuk.
- Häll av pastan i ett durkslag eller sila av vattnet från kastrullen med ett lock.
- Gott är att blanda pastan med såsen i en stor panna med höga kanter där du har värmt pastasåsen och sedan blanda runt allt väl. Så suger pastan åt sig all god smak av såsen och blandas väl - mums mums. Smaka sedan av med salt och peppar och servera pastan. Gärna med riven parmesan till.
Hur mycket salt ska man ha i?
- Koka gärna pastan i rikligt och väl saltat vatten samt några droppar olivolja. Tips är 10-100-1000 regeln - alltså 10 delar salt, hundra delar pasta och 1000 delar vatten.
- Barilla rekommenderar 7 gram salt per liter vatten.
- Personligen tycker jag dock saltet är valfritt och ibland hoppar över saltet helt. Eller bara höftar och tar ca en halv tsk salt till en kastrull vatten. Dock smakar jag alltid av rätten senare med salt.
Tips
- Några tsk olivolja i kokvattnet hindrar pastan från att klibba ihop samt att koka över. Det är dock valfritt då oljan även hindrar sås från att fastna på pastan senare vid servering.
- Koka gärna upp vattnet i en vattenkokare eller thekokare först så sparar du el och det går snabbare.
- Man kan också lägga torkad pasta i kallt vatten och koka upp. Rör om efter ett tag så den inte klibbar ihop. Räkna några minuter kortare koktid och prova så att pastan är kokt al dente.
- Smaka alltid på pastan när den börjar närma sig så känner du om den har lagom tuggmotstånd och är al dente - som italienarna säger. Pastan ska ha lite tuggmotstånd.
- Ska du koka pasta att spara till ex. pastasallad så skölj den kall direkt och blanda med lite olivolja så klibbar den inte ihop.
- Varmhåller du billigare pasta så blir den degig och kass rätt snabbt - pasta med högre kvalitet som Barilla håller spänsten längre tycker jag.
- Pastakoktiderna kan variera mellan märke. Nedan koktider är för Barilla-pasta men är liknande för de flesta märken.
Koktider för olika sorters pasta
Pasta | Koktid |
Spagetti | 8-10 minuter |
Spagetti, fullkorn | 8 minuter |
Bavette | 9 minuter |
Gnocchi pasta | 14 minuter |
Farfalle pastafjärilar | 10 minuter |
Fusilli pastaskruvar | 13 minuter |
Fusilli pastaskruvar, fullkorn | 11 minuter |
Tortiglioni tjocka pastarör | 12 minuter |
Tortiglioni tjocka pastarör, fullkorn | 11 minuter |
Penne Rigate pastarör | 11 minuter |
Rigatoni pastarör | 12 minuter |
Pipe rigate, stora makaroner | 10 minuter |
Pipette rigate, små makaroner | 8 minuter |
Cellentani makaroniskruvar | 10 minuter |
Tagliatelle | 7 minuter |
Pappardelle | 7 minuter |
Färsk pasta | 2-3 minuter |
Koktider för bönpasta, linspasta och sojapasta:
Typ av pasta | Koktid |
Bönpasta Fusilli | 6-7 minuter |
Bönpasta Spagetti | 7-9 minuter |
Bönpasta Gnocchi | 5-6 minuter |
Linspasta Fusilli | 8-10 minuter |
Sojabönor Fettucine | 6-8 minuter |
Sojabönor Spagetti | 6-8 minuter |
Röda linser Fusilli | 4-6 minuter |
Lasagneplattor
Lagas minst 20 minuter som lasagne i ugnen. Lägg ihop med varm sås. Kan även förkokas några minuter så lasagnen fortare att laga.
Uppskattat näringsvärde per portion: 540 kcal