Rönnbärsgelé

Koka egen rönnbärsgelé. Mycket gott som tillbehör bla till svensk husmanskost som vilt, stekköttbullar, kåldolmar, tjälknöl med mera. Billigt blir det också om du hittar gratis rönnbär som växer lite här och där. 

Passa på att plocka rönnbär när första frosten slagit till. Eller plocka dem i Augusti - September samt frys dem.

Av 2 liter rönnbär fick jag ut 5 dl råsaft. Sedan tillsätts 9 dl socker till varje liter råsaft. I detta fall 4,5 dl. Dubbla gärna receptet om du vill ha mycket rönnbärsgelé till skafferi och kanske presenter. Ska du spara gelén länge så använd gärna gelésocker eller syltsocker som har konserveringsmedel tillsatt. Eller tillsätt själv lite extra konserveringsmedel ex. Atamon, Melatin eller natriumbensoat. För en ännu fastare vinbärsgelé använd syltsocker eller gelésocker eller tillsätt citronsyra. Tillsammans med sockret hjälper syran fruktens pektin (geléämnen) att stelna. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk (2-6 gram) citronsyra per kilo konserv.

Här har jag med lite syrligt äpple för att få med pektin, smak och konsistens. Det är dock helt valfritt med äpple och du kan utesluta det helt. Du behöver sil att hälla av rönnbärssaften. Jag har en silställning som heter Saftsil Jonas). Jonas är billig och bra. Ett durkslag, silduk (linnehandduk eller kökshandduk) samt en bunke att samla upp saften funkar också bra. Tre små fina glasburkar eller konservburkar på ca 3 dl styck använde jag. Begagnade rengjorda glasburkar med lock funkar utmärkt. Burkar kan du sterilisera genom att koka dem eller värma i ugnen på 125 grader i 10 minuter. Glöm ej att sterilisera locken. Gör man detta håller gelén längre. Ställ rönnbärsgelén svalt och mörkt i kyl eller källare. De håller flera månader eller längre oöppnade. Öppnad burk håller några dagar - en vecka i kylen - om du inte har extra konserveringsmedel i. 

3 små burkar rönnbärsgelé, ca 1 liter

 • Förberedelse: 1 tim 40 min
 • Tillagning: 3 tim
 • Klart på: 4 tim 50 min

Ingredienser

 • 2 liter rönnbär
 • 1 äpple, 150 gram
 • 5 dl vatten
 • 4,5 dl socker

Tillagning

 1. Skölj och rensa rönnbären. Frys rönnbären över natten. Har du plockat frostbitna rönnbär så behöver du ej det.
 2. Skala äpplet och skär bort kärnor samt tärna det. Man kan ha med skal och kärnor också - skölj och tärna då äpplet. Allt silas sedan.
 3. Koka äppelbitar, rönnbär och vatten i 30 minuter i en stor kastrull med lock på medelvärme.
 4. Häll genom en silduk och låt självrinna i 25 minuter.
 5. Mät saften och tillsätt socker per liter saft. Rör och sjud i ca 10 minuter utan lock.
 6. Skumma och gör geléprovet. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ i kylen. Om inte gelén flyter ihop efter att du dragit en knivspets genom den kommer den att stelna fint. Gör den inte det kokar du fem minuter till. Testa igen. Stelnar den ej så köp extra fruktpektin (som finns i affären) och gör som det står på flaskan.
 7. Fördela rönnbärsgelén i glasburkar och sätt på lock. Låt stå att svalna och stelna - det tar några timmar. Förvara sedan svalt och mörkt. Exempelvis i kylen eller källare.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer