Rönnbärsgelé

Koka egen rönnbärsgelé. Mycket gott som tillbehör bla till svensk husmanskost som vilt, stekköttbullar, kåldolmar, tjälknöl med mera. Billigt blir det också om du hittar gratis rönnbär som växer lite här och där. 

Passa på att plocka rönnbär när första frosten slagit till. Eller plocka dem i Augusti - September samt frys dem.

Av 2 liter rönnbär fick jag ut 5 dl råsaft. Sedan tillsätts 9 dl socker till varje liter råsaft. I detta fall 4,5 dl. Dubbla gärna receptet om du vill ha mycket rönnbärsgelé till skafferi och kanske presenter. Ska du spara gelén länge så använd gärna gelésocker eller syltsocker som har konserveringsmedel tillsatt. Eller tillsätt själv lite extra konserveringsmedel ex. Atamon, Melatin eller natriumbensoat. För en ännu fastare vinbärsgelé använd syltsocker eller gelésocker eller tillsätt citronsyra. Tillsammans med sockret hjälper syran fruktens pektin (geléämnen) att stelna. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk (2-6 gram) citronsyra per kilo konserv.

Här har jag med lite syrligt äpple för att få med pektin, smak och konsistens. Det är dock helt valfritt med äpple och du kan utesluta det helt. Du behöver sil att hälla av rönnbärssaften. Jag har en silställning som heter Saftsil Jonas - den är billig och bra. Ett durkslag, silduk (linnehandduk eller kökshandduk) samt en bunke att samla upp saften funkar också bra. Tre små fina glasburkar eller konservburkar på ca 3 dl styck använde jag. Begagnade rengjorda glasburkar med lock funkar utmärkt. Burkar kan du sterilisera genom att koka dem eller värma i ugnen på 125 grader i 10 minuter. Glöm ej att sterilisera locken. Gör man detta håller gelén längre. Ställ rönnbärsgelén svalt och mörkt i kyl eller källare. De håller flera månader eller längre oöppnade. 

Öppnad burk håller en vecka i kylen - och minst en månad om du har extra konserveringsmedel i. 

3 små burkar rönnbärsgelé, ca 1 liter

 • Förberedelse: 1 tim 40 min
 • Tillagning: 3 tim
 • Klart på: 4 tim 50 min

Ingredienser

 • 2 liter rönnbär
 • 1 äpple, 150 gram
 • 5 dl vatten
 • 4,5 dl socker

Tillagning

 1. Skölj och rensa rönnbären. Frys rönnbären över natten. Har du plockat frostbitna rönnbär så behöver du ej det.
 2. Skala äpplet och skär bort kärnor samt tärna det. Man kan ha med skal och kärnor också - skölj och tärna då äpplet. Allt silas sedan.
 3. Koka äppelbitar, rönnbär och vatten i 30 minuter i en stor kastrull med lock på medelvärme.
 4. Häll genom en silduk och låt självrinna i 25 minuter.
 5. Mät saften och tillsätt socker per liter saft. Rör och sjud i ca 10 minuter utan lock.
 6. Skumma och gör geléprovet. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ i kylen. Om inte gelén flyter ihop efter att du dragit en knivspets genom den kommer den att stelna fint. Gör den inte det kokar du fem minuter till. Testa igen. Stelnar den ej så köp extra fruktpektin (som finns i affären) och gör som det står på flaskan.
 7. Fördela rönnbärsgelén i glasburkar och sätt på lock. Låt stå att svalna och stelna - det tar några timmar. Förvara sedan svalt och mörkt. Exempelvis i kylen eller källare.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer