Rostade rotfrukter

Introduktion och förberedelse

Rostade rotfrukter med kålrot, rotselleri, palsternacka och morot samt lite potatis.

Ugnsrostade rotfrukter är gott som tillbehör tillbehör till det mesta.

Varianter

  • Gillar du vitlök kan du rosta med en hackad vitlök sista 10 minuterna. Du kan också dela en hel vitlök i klyftor och rosta med skalet på från början eller skala och dela i grova bitar och rosta med efter halva tiden.
  • Ta med örter som något krm timjan samt rosmarin. Gott med färska örter.
  • Gillar du chili kan du strö över 1-3 krm chiliflakes.
  • Rosta med andra rotsaker som persiljerot eller kålrabbi;
  • Lägga med klyftade bitar av kål som grönkål, spetskål, vitkål eller rödkål;
  • Rosta med grönsaker som delade grova bitar röd, grön eller gul paprika; klyftad rödlök, knipplök, grova bitar purjolök; grova bitar aubergine, pumpa och zucchini.
  • Ta med rödbetor, gulbeta eller äpple.

Lätt att dubblera till flera

Flerdubbla gärna nedan recept till en långpanna eller stor ugnsform. Eller två långpannor. Du kan även dela upp och rosta rotsakerna för sig i olika pannor och sedan blanda ihop dem om du vill.

Kan förberedas i god tid

Rostade rotfrukter håller sig i kylen om du vill laga dem innan och är bara att värma. Är jättegoda som rester också. Passar inte så bra att frysa in dock.

Rostade rotfrukter som potatis, morot, gulbeta med hela klyftor vitlök i skål
Du kan variera dina rostade rotfrukter med det du gillar eller ha hemma. Ovan potatis, morot och gulbeta med hela klyftor vitlök som blir mjuka, milda och söta i smaken garnerat med bladpersilja.

Serveringsförslag

  • Nymalen svartpeppar är gott och lite flingsalt vid servering.
  • Du kan även garnera med hackad bladpersilja eller kruspersilja. Eller färska örter som timjan och rosmarin.
  • Ringla över örtolja som basilikaolja vid servering till fest eller buffé.
  • Fryst persilja kan du blanda runt med rotfrukterna vid servering - smidigt om man lagar till många och inte har färsk persilja.

4 portioner rostade roftrukter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 gram, ca 3-4 morötter
  • 200 gram, ca 3-4 palsternackor
  • 200 gram, 1/2 kålrot
  • 200 gram, 1/2 rotselleri
  • 200 gram, 3-4 fasta potatisar, delikatesspotatis eller färskpotatis - med fint skal eller skala dem
  • 2 msk rapsolja eller annan matolja som olivolja, majsolja eller solrosolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugn på 250 grader vanlig ugn. Eller 225 grader varmluft.
  2. Skala morötter och palsternacka. Skär dem i ca 2x2 cm bitar. Lägg dem på en långpanna.
  3. Spara gärna blast från rotsellerin. Om den har fin grön blast kan du plocka bladen, skölja, hacka samt strö över rotfrukterna vid servering som garnering.
  4. Skär bort skalet från rotsellerin samt kålroten. Skölj och skala eventuellt potatis.
  5. Tärna rotfrukterna till 2x2 cm bitar. Eller i grova bitar som du önskar - kanske stavar och klyftor. Skölj bort stärkelsen på potatisen och torka den torr med lite papper.
  6. Blanda med olja och salt i en stor stekpanna som tål ugn, långpanna eller ugnsform. Sprid ut dem jämnt och med lite mellanrum. Strö över lite peppar också om du vill.
  7. Rosta rotfrukterna i mitten av ugnen tills de fått färg och är mjuka - det tar cirka 25-30 minuter. Ta gärna ut en gång och vänd runt dem försiktigt genom att ta loss dem med en stekspade om de fastnat.
  8. Ta ett smakprov och känn om rotfrukterna är mjuka. Är de mjuka men ej fått färg så sätt dem under grillen några minuter så att bryns. Är de ej mjuka men börjar bli brända så vänd runt dem och sänk värmen istället.
  9. Vid servering kan du strö lite flingsalt och nymalen svartpeppar över. Samt garnera med hackad persilja, färsk timjan eller gröna blad från rotselleri.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-10