Rostade rotfrukter med potatis

Enkelt, nyttigt, billigt och gott. Du kan blanda rotfrukter som du vill. Vitlök är valfritt.

Det som blir över kan du spara och värma igen. De kan också mixas med lite vatten, mjölk och grädde till lagom konsistens och servera med bröd som rostad rotruktssoppa. 

4 portioner rostade rotfrukter med potatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 potatisar av fast sort
  • 1/4 kålrot
  • 1/4 rotselleri
  • 2 morötter
  • 2 små palsternackor
  • 1/4 purjolök
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Skala kålrot och rotselleri med skalkniv.
  3. Skala potatis, palsternackor och morot med potatisskalare.
  4. Rensa, dela och skölj purjolök.
  5. Skala lök. Skala vitlöksklyftor om du vill. Kan också lagas med skalet.
  6. Dela allt i kuber på ca två cm eller skär i grova stavar.
  7. Blanda grönsakerna med olja och oskalade vitlöksklyftor i en ugnsfast form (långpannan om du lagar till fler) eller en stor stekpanna.
  8. Rosta i ca 30 minuter, provsmaka och rosta ev. längre.
  9. Vid servering så äter man ej skalen på vitlökarna utan bara det goda innehållet. Vidare kan man pilla bort ev. bränd utsida av purjolöken.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer