Rostade rotfrukter med potatis

Introduktion och förberedelse för tillagning

Enkelt, nyttigt, billigt och gott. Du kan blanda rotfrukter som du vill. Vitlök är valfritt. Även lök, grönkål och vitkål är gott att blanda med.

Det som blir över kan du spara och värma igen. De kan också mixas med lite vatten, mjölk och grädde till lagom konsistens och servera med bröd som rostad rotruktssoppa.

4 portioner rostade rotfrukter med potatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 potatisar av fast sort
  • 1/4 kålrot
  • 1/4 rotselleri
  • 2 morötter
  • 2 små palsternackor
  • 1/4 purjolök
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Skala kålrot och rotselleri med skalkniv.
  3. Skala potatis, palsternackor och morot med potatisskalare.
  4. Rensa, dela och skölj purjolök.
  5. Skala lök. Skala vitlöksklyftor om du vill. Kan också lagas med skalet.
  6. Dela allt i kuber på ca två cm eller skär i grova stavar.
  7. Blanda grönsakerna med olja och oskalade vitlöksklyftor i en ugnsfast form (långpannan om du lagar till fler) eller en stor stekpanna.
  8. Rosta i ca 30 minuter, provsmaka och rosta ev. längre.
  9. Vid servering så äter man ej skalen på vitlökarna utan bara det goda innehållet. Vidare kan man pilla bort ev. bränd utsida av purjolöken.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.