Grillade ugnsstekta kycklinghalvor med sås
Grillade ugnsstekta kycklinghalvor med smör, soja, rosmarin och citron får god smak. Av stekskyn gör du en god sås med grädde i.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta ut ev. inkråm ur kycklingen och spara till kycklingfond, annat eller släng.
- Dela kycklingen på mitten.
- Lägg kycklinghalvorna med skinnet upp i en ugnssäker for eller stekpanna.
- Sätt in kycklingen utan kryddor i ca 10 minuter. Då släpper kycklingen vätska och skinnet torkar så fastnar marinaden och du får du knaprigt skinn sedan.
- Gör kycklingmarinaden: smält smör och blanda i en liten skål med soja, grovhackad färsk rosmarin, saften från en halv citron samt salt och peppar.
- Lyft över kycklinghalvorna till en tallrik bredvid.
- Diska ur pannan.
- Pensla kycklingen med kycklingmarinaden på undersidan, salt och peppra samt lägg kycklingen med ovansidan upp i pannan. Pensla med marinad, salt och peppra.
- Grilla kycklinghalvorna i ca en timme och 15 minuter tills de har fått fin färg och köttsaften är klar när du sticker i köttet in vid lårbenet.
- Ta ut kycklingen och lyft över på ett serveringsfat.
- Tillsätt 3 dl vatten till ugnsformen och vispa ur den. Sila upp stekskyn i en skål.
- Smält smöret i en såskastrull.
- Tillsätt mjöl och rör ut det.
- Fräs mjölet och tillsätt lite kycklingsky i taget. Koka ihop till en jämn sås under omrörning.
- Tillsätt grädde och soja samt smaka av såsen med salt och vitpeppar.
- Servera den grillade ugnsstekta kycklingen med gräddsåsen som du önskar. Förslagsvis med tillbehör som kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka och gelé.
Serveringsförslag
- Förutom såsen du gör av stekskyn så passar det med kokt potatis, potatisgratäng, potatisklyftor, råris, ris eller gnocchi till.
- Vidare passar inlagd gurka, gelé samt ex. kokta gröna bönor, broccoli, kokt morot och/eller blomkål till.
Val av kyckling
Köp gärna en hel färsk kyckling på 1,5 - 2 kg ex. svensk gårdskyckling eller majskyckling. Eller köp en fryst och tina den innan i kylen över natten.
Rester
Överblivet kycklingkött kan du spara i kylen eller frysa in och laga annat gott med som förslagsvis en paj eller använda till bakpotatisfyllning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 396 kcal