Grillade ugnsstekta kycklinghalvor med sås
Introduktion och förberedelse
Grillade ugnsstekta kycklinghalvor med smör, soja, rosmarin och citron får god smak. Av stekskyn gör du en god sås med grädde i.
Serveringsförslag
- Förutom såsen du gör av stekskyn så passar det med kokt potatis, potatisgratäng, potatisklyftor, råris, ris eller gnocchi till.
- Vidare passar inlagd gurka, gelé samt ex. kokta gröna bönor, broccoli, kokt morot och/eller blomkål till.
Val av kyckling
Köp gärna en hel färsk kyckling på 1,5 - 2 kg ex. svensk gårdskyckling eller majskyckling. Eller köp en fryst och tina den innan i kylen över natten.
Rester
Överblivet kycklingkött kan du spara i kylen eller frysa in och laga annat gott med som förslagsvis en paj eller använda till bakpotatisfyllning.

Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta ut ev. inkråm ur kycklingen och spara till kycklingfond, annat eller släng.
- Dela kycklingen på mitten.
- Lägg kycklinghalvorna med skinnet upp i en ugnssäker for eller stekpanna.
- Sätt in kycklingen utan kryddor i ca 10 minuter. Då släpper kycklingen vätska och skinnet torkar så fastnar marinaden och du får du knaprigt skinn sedan.
- Gör kycklingmarinaden: smält smör och blanda i en liten skål med soja, grovhackad färsk rosmarin, saften från en halv citron samt salt och peppar.
- Lyft över kycklinghalvorna till en tallrik bredvid.
- Diska ur pannan.
- Pensla kycklingen med kycklingmarinaden på undersidan, salt och peppra samt lägg kycklingen med ovansidan upp i pannan. Pensla med marinad, salt och peppra.
- Grilla kycklinghalvorna i ca en timme och 15 minuter tills de har fått fin färg och köttsaften är klar när du sticker i köttet in vid lårbenet.
- Ta ut kycklingen och lyft över på ett serveringsfat.
- Tillsätt 3 dl vatten till ugnsformen och vispa ur den. Sila upp stekskyn i en skål.
- Smält smöret i en såskastrull.
- Tillsätt mjöl och rör ut det.
- Fräs mjölet och tillsätt lite kycklingsky i taget. Koka ihop till en jämn sås under omrörning.
- Tillsätt grädde och soja samt smaka av såsen med salt och vitpeppar.
- Servera den grillade ugnsstekta kycklingen med gräddsåsen som du önskar. Förslagsvis med tillbehör som kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka och gelé.
Uppskattat näringsvärde per portion: 396 kcal