Grillade ugnsstekta kycklinghalvor med sås

Grillade ugnsstekta kycklinghalvor med smör, soja, rosmarin och citron får god smak. Av stekskyn gör du en god sås med grädde i.

Här har jag halverat kycklingen och grillar halvorna i en panna. Stektiden till hel kyckling brukar man räkna 50-60 minuter per kilo kyckling. I detta recept med halvor så får man räkna kortare tid - ca 50 minuter per kilo att steka klart.

Grillad kyckling är gott med ex. kokt potatis, potatisgratäng, potatisklyftor, råris, ris eller gnocchi. Vidare passar inlagd gurka, gelé samt ex. kokta gröna bönor, broccoli, kokt morot och/eller blomkål.

Stek gärna en hel färsk kyckling på 1,5 - 2 kg ex. svensk gårdskyckling eller majskyckling. Eller köp en fryst och tina den innan i kylen över natten.

Överblivet kycklingkött kan du spara i kylen eller frysa in och laga annat gott med som förslagsvis en paj eller använda till bakpotatisfyllning.

4 portioner grillad ugnsstekt kyckling med sås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 1,5 kg färsk kyckling
  • 100 gram smör
  • 2 msk kinesisk soja
  • 3 kvistar färsk rosmarin eller någon msk torkad rosmarin
  • 0,5 citron
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Sås: 40 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. inkråm ur kycklingen och spara till kycklingfond, annat eller släng.
  3. Dela kycklingen på mitten.
  4. Lägg kycklinghalvorna med skinnet upp i en ugnssäker for eller stekpanna.
  5. Sätt in kycklingen utan kryddor i ca 10 minuter. Då släpper kycklingen vätska och skinnet torkar så fastnar marinaden och du får du knaprigt skinn sedan.
  6. Gör kycklingmarinaden: smält smör och blanda i en liten skål med soja, grovhackad färsk rosmarin, saften från en halv citron samt salt och peppar.
  7. Lyft över kycklinghalvorna till en tallrik bredvid.
  8. Diska ur pannan.
  9. Pensla kycklingen med kycklingmarinaden på undersidan, salt och peppra samt lägg kycklingen med ovansidan upp i pannan. Pensla med marinad, salt och peppra.
  10. Grilla kycklinghalvorna i ca en timme och 15 minuter tills de har fått fin färg och köttsaften är klar när du sticker i köttet in vid lårbenet.
  11. Ta ut kycklingen och lyft över på ett serveringsfat.
  12. Tillsätt 3 dl vatten till ugnsformen och vispa ur den. Sila upp stekskyn i en skål.
  13. Smält smöret i en såskastrull.
  14. Tillsätt mjöl och rör ut det.
  15. Fräs mjölet och tillsätt lite kycklingsky i taget. Koka ihop till en jämn sås under omrörning.
  16. Tillsätt grädde och soja samt smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  17. Servera den grillade ugnsstekta kycklingen med gräddsåsen som du önskar. Förslagsvis med tillbehör som kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka och gelé.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer