Grillade ugnsstekta kycklinghalvor med sås

Introduktion och förberedelse

Grillade ugnsstekta kycklinghalvor med smör, soja, rosmarin och citron får god smak. Av stekskyn gör du en god sås med grädde i.

Här har jag halverat kycklingen och grillar halvorna i en panna. Stektiden till hel kyckling brukar man räkna 50-60 minuter per kilo kyckling. I detta recept med halvor så får man räkna kortare tid - ca 50 minuter per kilo att steka klart.

Grillad kyckling är gott med ex. kokt potatis, potatisgratäng, potatisklyftor, råris, ris eller gnocchi. Vidare passar inlagd gurka, gelé samt ex. kokta gröna bönor, broccoli, kokt morot och/eller blomkål.

Stek gärna en hel färsk kyckling på 1,5 - 2 kg ex. svensk gårdskyckling eller majskyckling. Eller köp en fryst och tina den innan i kylen över natten.

Överblivet kycklingkött kan du spara i kylen eller frysa in och laga annat gott med som förslagsvis en paj eller använda till bakpotatisfyllning.

4 portioner grillad ugnsstekt kyckling med sås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 1,5 kg färsk kyckling
  • 100 gram smör
  • 2 msk kinesisk soja
  • 3 kvistar färsk rosmarin eller någon msk torkad rosmarin
  • 0,5 citron
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Sås: 40 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. inkråm ur kycklingen och spara till kycklingfond, annat eller släng.
  3. Dela kycklingen på mitten.
  4. Lägg kycklinghalvorna med skinnet upp i en ugnssäker for eller stekpanna.
  5. Sätt in kycklingen utan kryddor i ca 10 minuter. Då släpper kycklingen vätska och skinnet torkar så fastnar marinaden och du får du knaprigt skinn sedan.
  6. Gör kycklingmarinaden: smält smör och blanda i en liten skål med soja, grovhackad färsk rosmarin, saften från en halv citron samt salt och peppar.
  7. Lyft över kycklinghalvorna till en tallrik bredvid.
  8. Diska ur pannan.
  9. Pensla kycklingen med kycklingmarinaden på undersidan, salt och peppra samt lägg kycklingen med ovansidan upp i pannan. Pensla med marinad, salt och peppra.
  10. Grilla kycklinghalvorna i ca en timme och 15 minuter tills de har fått fin färg och köttsaften är klar när du sticker i köttet in vid lårbenet.
  11. Ta ut kycklingen och lyft över på ett serveringsfat.
  12. Tillsätt 3 dl vatten till ugnsformen och vispa ur den. Sila upp stekskyn i en skål.
  13. Smält smöret i en såskastrull.
  14. Tillsätt mjöl och rör ut det.
  15. Fräs mjölet och tillsätt lite kycklingsky i taget. Koka ihop till en jämn sås under omrörning.
  16. Tillsätt grädde och soja samt smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  17. Servera den grillade ugnsstekta kycklingen med gräddsåsen som du önskar. Förslagsvis med tillbehör som kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka och gelé.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer