Marinerade stora vita bönor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Marinerade stora vita bönor med olivolja, vitlök, rödlök och lite vinäger. Gott som tillbehör till det mesta till middag, buffé, grillat eller fest.

Går fint att förbereda och ha i kylen - de blir nästan godare efter ett tag. Marinerade bönor är också perfekt som alternativ till pasta, potatis och ris som GI-tillbehör.

Koka gärna egna stora platta vita bönor själv då blir de godast. Ett tips är att koka hela paketet på en gång och sedan frysa in i påsar det som blir över. Perfekt att plocka fram då och då. Blötlägg då bönorna dagen innan. Annars kan man koka dem direkt men då tar det kanske 2,5 - 3 timmar. Köp då gärna ekologiskt odlade stora vita bönor.

Desto godare olivolja och vinäger du väljer ju godare blir de marinerade vita bönorna. Överkurs är att ha i några droppar tryffelolja i.

Gillar du vin till maten så är vita bönor bra då de gör att resten av maten passar bättre ihop med vin - tycker jag iallafall.

Blir även gott med små vita bönor som cannelliniönor - även de finns färdigkokta i paket eller koka egna bönor.

4 portioner marinerade stora vita bönor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 12 tim 15 min

Ingredienser

  • 6 dl kokta stora vita bönor (se paket)
  • en liten rödlök
  • 0,5 dl god fin olivolja
  • 0,5 dl god fin rödvinsvinäger
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 3 msk ljus japansk soja, typ kikkoman
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar eller vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka bönorna, häll av i durkslag och låt de svalna. Skiva rödlöken tunt eller hacka den fint.
  2. Lägg i en skål och tillsätt saltet. Mosa in saltet i rödlöken.
  3. Dags att marinera de stora vita bönorna. Tillsätt de vita bönorna till löken och tillsätt övriga ingredienser.
  4. Nu kommer det viktigaste - SMAKA. De marinerade vita bönorna ska smaka lite salt, lite sött, lite surt och fylligt av löken. Så tillsätt ev. mer av dessa smaker.
  5. Blanda i bladpersiljan och servera bönorna.
  6. De marinerade vita bönorna håller sig fint i kylen. Bra att förbereda innan.
E-mail
Medel: 4 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-04

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.