Marinerade stora vita bönor
Marinerade stora vita bönor med olivolja, vitlök, rödlök och lite vinäger.
Tillagning
- Koka bönorna - se paket. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga.
- Skala och skiva rödlöken tunt eller hacka den fint.
- Lägg i en skål och tillsätt saltet. Mosa in saltet i rödlöken.
- Dags att marinera de stora vita bönorna. Tillsätt bönorna till löken. Tillsätt övriga ingredienser.
- Nu kommer det viktigaste - SMAKA. De marinerade vita bönorna ska smaka lite salt, lite sött, lite surt och fylligt av löken. Så tillsätt ev. mer av dessa smaker.
- Blanda i bladpersiljan och servera bönorna.
- De marinerade vita bönorna håller sig i kylen minst några dagar. Bra att förbereda innan.
Serveringsförslag
- Gott som tillbehör till det mesta till middag, buffé, grillat eller fest.
- Marinerade bönor är också perfekt som alternativ till pasta, potatis och ris som GI-tillbehör.
Kan förberedas
Går fint att förbereda och ha i kylen - de blir nästan godare dagen efter då de fått marinera lite.
Med hemkokta bönor
- Koka gärna egna stora platta vita bönor själv då blir de godast. Ett tips är att koka hela paketet på en gång och sedan frysa in i påsar det som blir över. Perfekt att plocka fram då och då.
Tips
- Blötlägg då bönorna dagen innan. Annars kan man koka dem direkt men då tar det kanske 2,5 - 3 timmar.
- Köp då gärna ekologiskt odlade stora vita bönor.
Varianter
- Desto godare olivolja och vinäger du väljer ju godare blir de marinerade vita bönorna. Överkurs är att ha i några droppar tryffelolja i.
- Blir även gott med små vita bönor som cannellinibönor - även de finns färdigkokta i paket eller koka egna bönor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 313 kcal