Marinerade stora vita bönor

Marinerade stora vita bönor med olivolja, vitlök, rödlök och lite vinäger. Gott som tillbehör till det mesta till middag, buffé, grillat eller fest.

Går fint att förbereda och ha i kylen - de blir nästan godare efter ett tag. Marinerade bönor är också perfekt som alternativ till pasta, potatis och ris som GI-tillbehör.

Koka gärna egna stora platta vita bönor själv då blir de godast. Ett tips är att koka hela paketet på en gång och sedan frysa in i påsar det som blir över. Perfekt att plocka fram då och då. Blötlägg då bönorna dagen innan. Annars kan man koka dem direkt men då tar det kanske 2,5 - 3 timmar. Köp då gärna ekologiskt odlade stora vita bönor.

Desto godare olivolja och vinäger du väljer ju godare blir de marinerade vita bönorna. Överkurs är att ha i några droppar tryffelolja i.

Gillar du vin till maten så är vita bönor bra då de gör att resten av maten passar bättre ihop med vin - tycker jag iallafall.

Blir även gott med små vita bönor som cannelliniönor - även de finns färdigkokta i paket eller koka egna bönor.

4 portioner marinerade stora vita bönor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 12 tim 15 min

Ingredienser

  • 6 dl kokta stora vita bönor (se paket)
  • en liten rödlök
  • 0,5 dl god fin olivolja
  • 0,5 dl god fin rödvinsvinäger
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 3 msk ljus japansk soja, typ kikkoman
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar eller vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka bönorna, häll av i durkslag och låt de svalna. Skiva rödlöken tunt eller hacka den fint.
  2. Lägg i en skål och tillsätt saltet. Mosa in saltet i rödlöken.
  3. Dags att marinera de stora vita bönorna. Tillsätt de vita bönorna till löken och tillsätt övriga ingredienser.
  4. Nu kommer det viktigaste - SMAKA. De marinerade vita bönorna ska smaka lite salt, lite sött, lite surt och fylligt av löken. Så tillsätt ev. mer av dessa smaker.
  5. Blanda i bladpersiljan och servera bönorna.
  6. De marinerade vita bönorna håller sig fint i kylen. Bra att förbereda innan.
E-mail
Medel: 4 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer