Marinerade stora vita bönor
Introduktion och förberedelse
Marinerade stora vita bönor med olivolja, vitlök, rödlök och lite vinäger.
Serveringsförslag
Gott som tillbehör till det mesta till middag, buffé, grillat eller fest.
Marinerade bönor är också perfekt som alternativ till pasta, potatis och ris som GI-tillbehör.
Kan förberedas
Går fint att förbereda och ha i kylen - de blir nästan godare dagen efter då de fått marinera lite.
Med hemkokta bönor
- Koka gärna egna stora platta vita bönor själv då blir de godast. Ett tips är att koka hela paketet på en gång och sedan frysa in i påsar det som blir över. Perfekt att plocka fram då och då.
Blötlägg då bönorna dagen innan. Annars kan man koka dem direkt men då tar det kanske 2,5 - 3 timmar.
Köp då gärna ekologiskt odlade stora vita bönor.
Varianter
- Desto godare olivolja och vinäger du väljer ju godare blir de marinerade vita bönorna. Överkurs är att ha i några droppar tryffelolja i.
- Blir även gott med små vita bönor som cannellinibönor - även de finns färdigkokta i paket eller koka egna bönor.
Tillagning
- Koka bönorna - se paket. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga.
- Skala och skiva rödlöken tunt eller hacka den fint.
- Lägg i en skål och tillsätt saltet. Mosa in saltet i rödlöken.
- Dags att marinera de stora vita bönorna. Tillsätt bönorna till löken. Tillsätt övriga ingredienser.
- Nu kommer det viktigaste - SMAKA. De marinerade vita bönorna ska smaka lite salt, lite sött, lite surt och fylligt av löken. Så tillsätt ev. mer av dessa smaker.
- Blanda i bladpersiljan och servera bönorna.
- De marinerade vita bönorna håller sig fint i kylen 1-2 dagar. Bra att förbereda innan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 313 kcal