Stora vita bönor marinerade

Marinerade stora vita bönor. Gott som tillbehör till det mesta. På buffe eller bara ha i kylen och ta fram till maten. Stora vita bönor är också perfekt som alternativ till pasta, potatis och ris som GI-tillbehör.
Koka de stora vita bönorna själv då blir de godast. Ett tips är att koka hela paketet på en gång och sedan frysa in i påsar det som blir över. Perfekt att plocka fram då och då.
Välj gärna ekologiskt odlade stora vita bönor de är godast.
Desto godare olivolja och vinäger du väljer desto godare blir de marinerade vita bönorna. Överkurs är att ha i några droppar tryffelolja som är jättegott med stora vita bönor.
Blötlägg gärna bönorna dagen innan så sparar du el när du ska koka dem. Annars kan man koka dem direkt men då tar det kanske 2,5 - 3 timmar att koka de vita bönorna.
Med marinerade vita bönor som tillbehör blir de flesta rätter mer vinvänliga speciellt med rödviner.

4 portioner marinerade stora vita bönor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 12 tim 15 min

Ingredienser

  • 6 dl kokta stora vita bönor (se paket)
  • en liten rödlök
  • 0,5 dl god fin olivolja
  • 0,5 dl god fin rödvinsvinäger
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 3 msk ljus japansk soja, typ kikkoman
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar eller vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka bönorna, häll av i durkslag och låt de svalna. Skiva rödlöken tunt eller hacka den fint.
  2. Lägg i en skål och tillsätt saltet. Mosa in saltet i rödlöken.
  3. Dags att marinera de stora vita bönorna. Tillsätt de vita bönorna till löken och tillsätt övriga ingredienser.
  4. Nu kommer det viktigaste - SMAKA. De marinerade vita bönorna ska smaka lite salt, lite sött, lite surt och fylligt av löken. Så tillsätt ev. mer av dessa smaker.
  5. Blanda i bladpersiljan och servera bönorna.
  6. De marinerade vita bönorna håller sig fint i kylen. Bra att förbereda innan.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer