Marinerade stora vita bönor

Introduktion och förberedelse

Marinerade stora vita bönor med olivolja, vitlök, rödlök och lite vinäger.

Serveringsförslag

  • Gott som tillbehör till det mesta till middag, buffé, grillat eller fest.
  • Marinerade bönor är också perfekt som alternativ till pasta, potatis och ris som GI-tillbehör.

Kan förberedas

Går fint att förbereda och ha i kylen - de blir nästan godare dagen efter då de fått marinera lite.

Med hemkokta bönor

Tips

  • Blötlägg då bönorna dagen innan. Annars kan man koka dem direkt men då tar det kanske 2,5 - 3 timmar.
  • Köp då gärna ekologiskt odlade stora vita bönor.

Varianter

  • Desto godare olivolja och vinäger du väljer ju godare blir de marinerade vita bönorna. Överkurs är att ha i några droppar tryffelolja i.
  • Blir även gott med små vita bönor som cannellinibönor - även de finns färdigkokta i paket eller koka egna bönor.

4 portioner marinerade stora vita bönor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 12 tim 15 min

Ingredienser

  • 6 dl kokta stora vita bönor
  • 1/2 rödlök
  • 4 msk god fin olivolja
  • 2 msk god fin rödvinsvinäger
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 1 msk ljus japansk soja, typ kikkoman
  • 1/2 msk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar eller vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka bönorna - se paket. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga.
  2. Skala och skiva rödlöken tunt eller hacka den fint.
  3. Lägg i en skål och tillsätt saltet. Mosa in saltet i rödlöken.
  4. Dags att marinera de stora vita bönorna. Tillsätt bönorna till löken. Tillsätt övriga ingredienser.
  5. Nu kommer det viktigaste - SMAKA. De marinerade vita bönorna ska smaka lite salt, lite sött, lite surt och fylligt av löken. Så tillsätt ev. mer av dessa smaker.
  6. Blanda i bladpersiljan och servera bönorna.
  7. De marinerade vita bönorna håller sig i kylen minst några dagar. Bra att förbereda innan.
E-mail
Medel: 4.2 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 313 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-08