Vinbärsgelé på vita, röda eller svarta vinbär

Vinbärsgelé. Hemgjord gelé på vita, röda eller svarta vinbär är gott som tillbehör till vilt, stek, grillad kyckling eller gryta men också till ost och kex.

Välj helst vinbär som knappt mognat. De innehåller mest pektin som gör att gelén stelnar. Plockar du mogna eller övermogna vinbär så är ett tips att blanda med ca 1/5 omogna bär eller tillsätta mer pektin, melatin eller använda syltsocker så att gelén stelnar riktigt. Om gelén inte skulle stelna helt så behöver du inte slänga den. Den kan kokas om och mer pektin tillsättas. Ett annat trick vad gäller vinbärsgelé är att koka med 20% skalade tärnade äpplen som ger både god smak och pektin till konsistens. 

Röda vinbär säger Dansukker är extra sura så där ska man använda Gelésocker Multi. Går dock bra om du provar med syltsocker, vanligt socker samt extra pektin med - gör gärna pektinprov/geleprov innan för säkerhetsskull. Några pektin-tillsatser som man kan använda är Melatin Gul och flytande pektin. I syltsocker är pektin tillsatt med citronsyra och konserveringsmedel - klart för hållbar och fin syltning. Vidare finns det gelésocker som har extra pektin för fastare gelé - bra om man inte får gelén att stelna. Läs mer på Dansucker

Vill du ha en hållbar sylt så kan du använda syltsocker eller annat konserveringsmedel.

Du behöver inte plocka vinbären från stjälken (den silar du bort ändå sedan). Rensa grovt bort löv och fula bär bara. Vinbären kokas och silas sedan så några skadade bär eller lite angripna bär gör inget.

Här hittar du pektinprov samt hur du steriliserar burkar, gummipackningar och lock

1 liter vinbärsgelé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 liter vita, röda eller svarta vinbär
  • 1 dl vatten
  • 9 dl socker per liter silad saft från vinbären
  • 1 tsk pektin eller melatin

Tillagning

  1. Skölj bären. Släng ev. dåliga bär. Det är inte så noga då alla bär ska mosas ihop, kokas och silas. Kvistar kan därför vara kvar.
  2. Lägg i en kastrull och tillsätt vatten.
  3. Koka upp och mosa gärna bären med ex. en potatisstöt så de saftar sig. Mosa någon minut.
  4. Sätt upp silställning med silduk eller sätt fast en silduk, tunn kökshandduk eller gasväv med gummiband runt ett litermått eller bunke. Du kan också sila genom en finmaskig rostfri sil ex. chinoise ner i en bunke eller kastrull.
  5. Låt saften rinna av, låt svalna något och mosa eller krama försiktigt ut så mycket saft du kan. Denna sista saft innehåller mycket pektin så få ut så mycket som möjligt.
  6. Mät upp saften, notera hur mycket saft du har och häll över i en kastrull.
  7. Tillsätt 9 dl socker per liter saft till kastrullen.
  8. Koka upp saften med sockret under omrörning tills sockret löst sig.
  9. Har du använt väl mogna vinbär så tillsätt pektin eller melatin. Följ paketet. Rör ut pektinet eller melatinet i någon msk socker och rör sedan i lite i taget i vinbärssaften.
  10. Är du osäker om vinbärssaften kommer att stelna till gelé kan du göra pektinprov enligt nedan. I korthet så går det ut på att få en mindre mängd pektin att kallna och då ska det tjockna till gelé i konsistensen.
  11. Häll upp vinbärsgelén på väl rengjorda burkar.
  12. Låt svalna något och sätt sedan på lock. Låt svalna helt - då stelnar gelén.
  13. Vinbärsgelén kan också paraffineras (se paket med paraffin).
  14. Förvara vinbärsgelén mörkt och svalt.
  15. Öppnad burk vinbärsgele förvaras i kylen.
  16. Pektinprov för vinbärsgelé: ta en msk saft och blanda med en msk brännvin, t-sprit eller sprit i ett glas. Efter ca 1 minut ska det bildas geléklumpar. Du kan också ta en msk gele på en tallrik och kyla. Kan du sedan dra ett streck som inte flyter ihop är gelén tillräckligt fast och klar. Koka annars några minuter till och testa igen. Är det ännu för löst så tillsätter pektin enligt paket. Brukar vara ca 1 tsk per liter. Blanda först pektinet i ett glas med lite av saften (gelén).
E-mail
Medel: 4.1 (51 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Gilla min Facebook-sida, prenumerera på min Youtube-kanal och se min senaste film hur du bakar goda semlor. Och följ gärna på Instagram och Pinterest.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer