Vinbärsgelé på vita, röda eller svarta vinbär
Koka hemgjord vinbärsgelé på vita, röda eller svarta vinbär. Du kan göra rödvinbärsgelé, svartvinbärsgelé eller vitvinbärsgelé - eller blanda.
Tillagning
- Skölj bären. Släng ev. dåliga bär. Det är inte så noga då alla bär ska mosas ihop, kokas och silas. Kvistar kan därför vara kvar.
- Lägg i en kastrull och tillsätt vatten.
- Koka upp och mosa gärna bären med ex. en potatisstöt så de saftar sig. Mosa någon minut.
- Sätt upp silställning med silduk eller sätt fast en silduk, tunn kökshandduk eller gasväv med gummiband runt ett litermått eller bunke. Du kan också sila genom en finmaskig rostfri sil ex. chinoise ner i en bunke eller kastrull.
- Låt saften rinna av, låt svalna något och mosa eller krama försiktigt ut så mycket saft du kan. Denna sista saft innehåller mycket pektin så försök få ut så mycket saft som möjligt.
- Mät upp saften, notera hur mycket saft du har och häll över i en kastrull.
- Tillsätt 9 dl socker per liter saft till kastrullen. Omräknat i deciliter blir det 0,9 dl socker per deciliter saft.
- Koka upp saften med sockret under omrörning tills sockret löst sig.
- Har du använt mogna vinbär så tillsätt pektin eller melatin. Mogna vinbär har mindre mängd pektin medan omogna vinbär har mer pektin naturligt. Följ paketets anvisningar för att beräkna mängden. Brukar vara ca 1 tsk per liter. Du kan också justera mängden senare efter att du gjort pektinprov. Rör ut pektinet eller melatinet i någon msk socker och rör sedan i lite i taget i vinbärssaften.
- Är du osäker om vinbärssaften kommer att stelna till gelé kan du göra pektinprov enligt nedan. I korthet så går det ut på att få en mindre mängd pektin att kallna och då ska det tjockna till gelé i konsistensen.
- Häll upp vinbärsgelén på väl rengjorda och helst steriliserade burkar.
- Sätt på lock. Låt svalna helt - då stelnar gelén. Ställ dem gärna upp och ner att svalna.
- Vinbärsgelén kan också paraffineras innan man sätter på locket. Se anvisningar på paraffinpaketet.
- Förvara vinbärsgelén mörkt och svalt. Öppnad burk vinbärsgelé förvaras i kylen.
- PEKTINPROV: ta en msk saft och blanda med en msk brännvin, t-sprit eller sprit i ett glas. Efter ca 1 minut ska det bildas geléklumpar. Du kan också ta en msk gele på en tallrik och kyla. Kan du sedan dra ett streck som inte flyter ihop är gelén tillräckligt fast och klar. Koka annars några minuter till och testa igen. Är det ännu för löst så tillsätter pektin enligt paket. Brukar vara ca 1 tsk per liter. Blanda först pektinet i ett glas med lite av saften (gelén).
Serveringsförslag
Gott som tillbehör till vilt, stek, grillad kyckling eller gryta men också till ost och kex.
Grad av mognad styr hur gelén stelnar
- Välj helst vinbär som precis mognat. De bär som precis mognat innehåller mest pektin som gör att gelén stelnar.
- Plockar du rejält mogna eller övermogna bär så kan den ha svårt att stelna. Då är mitt tips att tillsätt mera socker; eller blanda med ca 1/5 del omogna bär och/eller tillsätt mer pektin, melatin eller använda syltsocker eller gelésocker så att gelén stelnar ordentligt.
Med naturligt pektin från äpple
Ett annat trick vad gäller vinbärsgelé är att koka med vinbärsgelé med äpplen - byt ut 20% av vinbären mot skalade tärnade äpplen som ger både god smak och pektin till konsistens.
Alternativ på pektin att tillsätta
- Några pektin-tillsatser som man kan använda är Melatin Gul och flytande pektin. I syltsocker är pektin tillsatt med citronsyra och konserveringsmedel - klart för hållbar och fin syltning.
- Ytterligare ett alternativ är att använda Gelésocker Multi. Gelésocker har extra pektin för ännu fastare gelé. Läs mer på Dansucker.
Gör gärna pektinprov
Gör gärna ett litet pektinprov eller geléprov om du vill vara säker på att vinbärsgelén stelnar innan du häller upp den.
Om den inte stelnar
Om gelén inte skulle stelna helt när du sedan har den på burk så behöver du inte slänga den. Den kan ätas lös som den är eller så kan du koka om den och tillsätt mer pektin blandat med lite socker och sedan hälla tillbaka den på burk.
Det går bra med stjälken kvar
Du behöver inte plocka vinbären från stjälken då du kan sila du bort dem ändå sedan. Rensa grovt bort löv och fula bär bara så gott det går. Vinbären kokas samt silas och det är saften man använder.
Hållbar gelé
- Vill du ha en extra hållbar sylt så kan du använda syltsocker eller annat konserveringsmedel.
- Vidare är det viktigt att du steriliserar burkar, gummipackningar och lock.
Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal