Vinbärsgelé på vita, röda eller svarta vinbär

Vinbärsgelé. Hemgjord gelé på vita, röda eller svarta vinbär är gott som tillbehör till vilt, stek, grillad kyckling eller gryta men också till ost och kex.

Välj helst vinbär som knappt mognat. De innehåller mest pektin som gör att gelén stelnar. Plockar du mogna eller övermogna vinbär så är ett tips att blanda med ca 1/5 omogna bär eller tillsätta mer pektin, melatin eller använda syltsocker så att gelén stelnar riktigt. Om gelén inte skulle stelna helt så behöver du inte slänga den. Den kan kokas om och mer pektin tillsättas. Ett annat trick vad gäller vinbärsgelé är att koka med 20% skalade tärnade äpplen som ger både god smak och pektin till konsistens. 

Röda vinbär säger Dansukker är extra sura så där ska man använda Gelésocker Multi. Går dock bra om du provar med syltsocker, vanligt socker samt extra pektin med - gör gärna pektinprov/geleprov innan för säkerhetsskull. Några pektin-tillsatser som man kan använda är Melatin Gul och flytande pektin. I syltsocker är pektin tillsatt med citronsyra och konserveringsmedel - klart för hållbar och fin syltning. Vidare finns det gelésocker som har extra pektin för fastare gelé - bra om man inte får gelén att stelna. Läs mer på Dansucker

Vill du ha en hållbar sylt så kan du använda syltsocker eller annat konserveringsmedel.

Du behöver inte plocka vinbären från stjälken (den silar du bort ändå sedan). Rensa grovt bort löv och fula bär bara. Vinbären kokas och silas sedan så några skadade bär eller lite angripna bär gör inget.

Här hittar du pektinprov samt hur du steriliserar burkar, gummipackningar och lock

1 liter vinbärsgelé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 liter vita, röda eller svarta vinbär
  • 1 dl vatten
  • 9 dl socker per liter silad saft från vinbären
  • 1 tsk pektin eller melatin

Tillagning

  1. Skölj bären. Släng ev. dåliga bär. Det är inte så noga då alla bär ska mosas ihop, kokas och silas. Kvistar kan därför vara kvar.
  2. Lägg i en kastrull och tillsätt vatten.
  3. Koka upp och mosa gärna bären med ex. en potatisstöt så de saftar sig. Mosa någon minut.
  4. Sätt upp silställning med silduk eller sätt fast en silduk, tunn kökshandduk eller gasväv med gummiband runt ett litermått eller bunke. Du kan också sila genom en finmaskig rostfri sil ex. chinoise ner i en bunke eller kastrull.
  5. Låt saften rinna av, låt svalna något och mosa eller krama försiktigt ut så mycket saft du kan. Denna sista saft innehåller mycket pektin så få ut så mycket som möjligt.
  6. Mät upp saften, notera hur mycket saft du har och häll över i en kastrull.
  7. Tillsätt 9 dl socker per liter saft till kastrullen.
  8. Koka upp saften med sockret under omrörning tills sockret löst sig.
  9. Har du använt väl mogna vinbär så tillsätt pektin eller melatin. Följ paketet. Rör ut pektinet eller melatinet i någon msk socker och rör sedan i lite i taget i vinbärssaften.
  10. Är du osäker om vinbärssaften kommer att stelna till gelé kan du göra pektinprov enligt nedan. I korthet så går det ut på att få en mindre mängd pektin att kallna och då ska det tjockna till gelé i konsistensen.
  11. Häll upp vinbärsgelén på väl rengjorda burkar.
  12. Låt svalna något och sätt sedan på lock. Låt svalna helt - då stelnar gelén.
  13. Vinbärsgelén kan också paraffineras (se paket med paraffin).
  14. Förvara vinbärsgelén mörkt och svalt.
  15. Öppnad burk vinbärsgele förvaras i kylen.
  16. Pektinprov för vinbärsgelé: ta en msk saft och blanda med en msk brännvin, t-sprit eller sprit i ett glas. Efter ca 1 minut ska det bildas geléklumpar. Du kan också ta en msk gele på en tallrik och kyla. Kan du sedan dra ett streck som inte flyter ihop är gelén tillräckligt fast och klar. Koka annars några minuter till och testa igen. Är det ännu för löst så tillsätter pektin enligt paket. Brukar vara ca 1 tsk per liter. Blanda först pektinet i ett glas med lite av saften (gelén).
E-mail
Medel: 4.1 (51 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer