Inlagd gurka

Hur du lagar inlagd gurka. Även kallat ättiksgurka eller picklad gurka. Vidare hur du gör pressgurka. Lagas med vanlig slanggurka, ättika, socker, salt och hackad persilja eller dill.

Ett klassiskt tillbehör till husmanskost och svensk mat, julbord, påsk och midsommar. Lätt och snabbt att laga.

Lagas med vanlig slanggurka som skivas och läggs i en sötsur lag. Här har jag valt att laga en hel gurka och då blir det till 6 portioner. Håller minst någon vecka i kylen om gurkan är under lagen.

Gurkan kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Lätt att dubblera samt billigt och lättlagat till många exempelvis till buffé eller fest.

Ska du laga en stor omgång eller vill ha extra fina och tunna skivor så kan du strimla gurkan med en mandolin eller i en matberedare.

Serveringsförslag

Gurkan sserveras kall i skål eller upplagd på fat. Garnera med färsk hackad persilja eller dill.

Inlagd gurka är klassisk till svensk husmanskost med sin sötsura och salta smak. Speciellt till köttbullar med gräddsås och som smörgåspålägg med leverpastej.

En av mina favoriter är inkokt lax med inlagd gurka - då med hackad dill istället för persilja. Ska gurkan serveras till fisk så byt hackad persilja mot hackad dill.

Skala eller inte skala gurkan

Att skala eller inte skala gurkan är valfritt. Skölj den dock. Till fest kan man göra mönster i gurkskalet eller skala gurkan helt.

Mönster kan du exempelvis göra genom att skala bort det gröna på tre kanter på gurkan med en potatisskalare eller osthyvel. Skiva sedan som vanligt. Man kan också dela gurkan i halvor och gröpa ur innanmätet och sedan skiva gurkan.

En annan variant är att skära gurkan i skivor på snedden eller i långa tunna strimlor med osthyvel. Eller använd fantasin.

Snabbinlagd gurka med persilja
Snabbinlagd gurka med persilja - skuren i lite annorlunda form. Först skuren på hälften och sedan i sneda tunna skivor.

Snabbvariant

Gurkan ska helst stå i minst en timme för att marinera. Vill du servera gurkan direkt så kan man massera in saltet i den skivade gurkan lite löst med händerna vid inläggningen så mjuknar den snabbare. Tvätta händerna innan eller använd plasthandskar. Var försiktigt så gurkan går sönder för mycket bara. Tillsätt sedan lagen med ättika och socker samt låt stå några minuter - sedan kan du servera gurkan direkt.

Pressgurka

Pressgurka kan man laga om man vill ha lite extra fin inlagd gurka till fest, husmanskost eller middag. Lite mer jobb men den blir riktigt god.

 1. Skala och skiva gurkan så tunt du kan.
 2. Lägg i en skål och strö över saltet och vänd runt.
 3. Tryck ihop gurkan platt och täck med ett litet fat samt sätt en tyngd på och ställ i press i kylen i 30 minuter. Saltet drar nu ut vätskan ur gurkan. Som tyngd kan du använda ett paket mjölk eller liknande.
 4. Häll av vätskan som bildats av gurkan. Blanda lagen nedan - utan saltet - och häll över gurkan. Vänd runt och ställ i kylen en timme innan servering.

Inlagd slanggurka i skål
Inlagd slanggurka redo att serveras. Jag brukar göra mönster i skalet med en osthyvel längs med kanten på gurkan innan den skivas tunt med osthyvel. Lätt och fint.

Fler varianter:

 • Äppelgurka - ta med ett halvt äpple och skiva så tunt du kan samt blanda med gurkan vid inläggningen. Ger en härlig god sötma och friskhet till gurkan.
 • Med kolsyrat mineralvatten - ett husmorsknep är att byta vattnet mot kolsyrat mineralvatten.
 • Med ingefära - tillsätt 0,5 dl grovhackad färsk ingefära som ger smak och hållbarhet.
 • Med chili - dela, kärna ur och strimla samt lägg med en 1 röd spansk chili eller valfri chili.
 • Med pepparrot. Tillsätt 0,5 dl grovhackad färsk pepparrot tillsammans med gurkan. Blir extra hållbar och får god smak.
 • Med senapsfrö - en variant där du först kokar en lag med senapsfrön, lök, lagerblad och kryddpeppar samt låter stå något dygn och få smak.

6 portioner inlagd gurka

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 1 tim
 • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

 • 1 vanlig gurka - slanggurka, 350-400 gram
 • 1/2 tsk salt
 • 1 dl vatten eller mineralvatten
 • 2 msk socker
 • 1/2 krm vitpeppar eller svartpeppar
 • 2 msk ättiksprit 12% eller 1 msk ättiksprit 24%
 • 2 msk hackad dill eller persilja, färsk eller fryst (valfritt)

Tillagning

 1. Skölj gurkan. Skiva så tunt du kan. En mandolin, osthyvel eller med kniv funkar.
 2. Blanda salt, vatten, socker, peppar och ättiksprit i en skål, bunke, plast- eller glasburk. Helst ej rostfritt då det reagerar med syran i ättikan om du förvarar gurkan lång tid.
 3. Lägg i gurkskivorna och vänd runt. Gurkan smakar bra att äta direkt men helst ska den stå och marinera ett tag.
 4. Låt den inlagda gurkan stå och dra i kylen i minst 30 minuter eller någon timme upp till flera timmar innan servering.
 5. Vid servering så plockar man upp gurkan ur lagen och lägger på tallriken. Vänd i och garnera med hackad persilja. Eller hackad dill om den är till fisk.
 6. Inlagd gurka håller sig i kylen någon vecka.
 7. PRESSGURKA: Skala och skiva gurkan så tunt du kan. Lägg i en skål och strö över saltet och vänd runt. Tryck ihop gurkan platt och täck med ett litet fat samt sätt en tyngd på och ställ i press i kylen i 30 minuter. Saltet drar nu ut vätskan ur gurkan. Som tyngd kan du använda ett paket mjölk eller liknande. Häll av vätskan som bildats av gurkan. Blanda lagen nedan - utan saltet - och häll över gurkan. Vänd runt och ställ i kylen en timme innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (36 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.