Helstekt kyckling med gräddsås

Introduktion och förberedelse

Helstekt kyckling med gräddsås, rostade rotfrukter med potatis samt grönsallad.

Gott till kycklingen är gräddsås med smak av stekskyn, gelé och lite soja.

Serveringsförslag

Tips

  • Godast är färsk fin svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling. De ligger på runt 2 - 2,5 kg och räcker till 6 portioner. En vanlig färsk svensk kyckling är ofta lite mindre - runt 1,2 - 1,5 kg och räcker till 4 portioner.
  • Stek kycklingen i nedre delen av ugnen till ca 75 grader. Räkna ca 1 timme per kilo kyckling.
  • Överkurs är att använda en bit bomullssnöre eller steksnöre om du vill binda upp kycklingen vilket jag rekommenderar då den blir saftigare och jämnare stekt. Det är dock valfritt.

6 portioner helstekt kyckling med gräddsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 1 hel kyckling ca 2 kg
  • 3 msk smör
  • 0,5 citron
  • 2 äpplen
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 bit bomullssnöre (valfritt)
  • ROSTADE ROTFRUKTER: 3 palsternackor
  • 300 gram rotselleri
  • 300 gram kålrot
  • 3 morötter
  • 6 stora fasta potatisar
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • GRÄDDSÅS: 4 dl steksky och vatten
  • 2 dl grädde
  • 3 msk mörk eller ljus maizenaredning
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk vinbärsgelé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Ta ut ev. inkråm och skölj kycklingen.
  3. Skölj och tärna äpple. Behövs ej skalas.
  4. Skölj citronen och dela den. Pressa saften ur en halv citron. Lägg citronsaften med smör i en kastrull. Smält smöret. Sätt åt sidan.
  5. Skär den urpressade citronhalvan i grova bitar.
  6. Fyll kycklingen med tärnat äpple och citronbitarna. Bind eventuellt upp den med bomullssnöre över benen och låren så blir den saftigare men det är valfritt.
  7. Lägg kycklingen i en ugnsform med höga kanter och sätt in den i ugnen i 15 minuter.
  8. Ta ut kycklingen och pensla den med smör- och citronblandningen.
  9. Salta och peppra kycklingen runt om. Strö över rosmarin.
  10. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen med en stektermometer i mitten. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen till ca 75 grader. Det tar ca 1 timme per kilo - så räkna lite mer än två timmar för 2,2 kg. Ös den gärna några gånger med stekskyn.
  11. ROTFRUKTER: Skölj och skala palsternacka, rotselleri, kålrot och morot. Skär dem i grova bitar. Dela potatisen i grova bitar.
  12. Lägg dem på en ugnsplåt med kanter och vänd runt med olja och salt.
  13. Baka rotfrukterna över kycklingen i ugnen i 45 minuter. Sätt alltså in dem när det är 45 minuter kvar på kycklingen. Ta ut och vänd runt efter halva tiden. Känn på dem så att de är klara när du tar ut dem.
  14. Ta ut kycklingen och låt den svalna något.
  15. GRÄDDSÅS: Ta upp kycklingen ur formen och sila skyn ner i en såskastrull. Skölj ur pannan med någon dl vatten så att du har totalt 4 dl steksky i kastrullen.
  16. Tillsätt grädde samt koka upp. Red med maizenaredning och smaka av såsen med vinbärsgelé, soja, salt och svartpeppar. Låt småkoka medan du förbereder servering.
  17. Lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär av lår och dela dem. Skär av bröst och skär dem mot fibrerna i grova bitar. Plocka rester av köttet från kycklingen.
  18. Lägg upp kycklingen på fat och servera med rotfrukterna, gräddsåsen samt en grönsallad eller tomatsallad.
E-mail
Medel: 4.1 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-12

Tillbehör och liknande recept: