Helstekt kyckling med gräddsås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Helstekt kyckling med gräddsås, rostade rotfrukter med potatis samt grönsallad. Gott till kycklingen är att använda skyn till gräddsåsen. Gelé och lite soja ger såsen god smak.

Gott till är även kokt potatis, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka.

Vill du inte ha gräddsås till så kan du laga en annan sås som förslagsvis en rödvinssås.

En grönsallad eller tomatsallad passar också till.

Godast är färsk fin svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling. De ligger på runt 2 - 2,5 kg och räcker till 6 portioner. En vanlig färsk svensk kyckling är ofta lite mindre - runt 1,2 - 1,5 kg och räcker till 4 portioner.

Stek kycklingen i nedre delen av ugnen till ca 75 grader. Det tar ca 1 timme per kilo - så räkna två timmar för 2 kg.

Överkurs är att använda en bit bomullssnöre eller steksnöre om du vill binda upp kycklingen vilket jag rekommenderar då den blir saftigare och jämnare stekt. Det är dock valfritt.

6 portioner helstekt kyckling med gräddsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 1 hel kyckling ca 2 kg
  • 3 msk smör
  • 0,5 citron
  • 2 äpplen
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 bit bomullssnöre (valfritt)
  • Rostade rotfrukter: 3 palsternackor
  • 300 gram rotselleri
  • 300 gram kålrot
  • 3 morötter
  • 6 stora fasta potatisar
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • Gräddsås: skyn från kycklingen ca 4 dl
  • 2 dl grädde
  • 3 msk mörk maizenaredning
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk vinbärsgelé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. inkråm och skölj kycklingen.
  3. Skölj och tärna äpple. Behövs ej skalas.
  4. Skölj och pressa saften ur en halv citron. Lägg citronsaften med smör i en liten kastrull. Smält smöret.
  5. Dela citronskalet grovt.
  6. Fyll kycklingen med tärnat äpple och citronskal. Bind eventuellt upp den med bomullssnöre över benen och låren så blir den saftigare men det är valfritt.
  7. Lägg kycklingen i en ugnsform och sätt in den i ugnen i ca 15 minuter.
  8. Ta ut kycklingen och pensla den med smör- och citronblandningen.
  9. Salta och peppra kycklingen runt om. Strö ev. över rosmarin.
  10. Sätt in kycklingen med en stektermometer in i mitten. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen till ca 75 grader. Det tar ca 1 timme per kilo - så räkna lite mer än två timmar för 2,2 kg.
  11. Rotfrukter med potatis: skölj och skala palsternacka, rotselleri, kålrot och morot. Skär dem i grova bitar. Dela potatisen i grova bitar.
  12. Lägg dem på en ugnsplåt med kanter och vänd runt med olja och salt.
  13. Baka rotfrukterna över kycklingen i ugnen i ca 45 minuter. Sätt alltså in dem när det är 45 minuter kvar på kycklingen. Ta ut och vänd runt efter halva tiden. Känn på dem så att de är klara när du tar ut dem.
  14. Ta ut kycklingen och låt den svalna något.
  15. Laga under tiden gräddsåsen: sila av skyn. Skölj ur pannan med någon dl vatten. Häll skyn i en såskastrull.
  16. Koka upp skyn med grädden samt red med maizenaredning och smaka av med vinbärsgelé, soja, salt och svartpeppar.
  17. Lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär av lår och dela dem. Skär av bröst och skär dem mot fibrerna i grova bitar. Plocka rester av köttet från kycklingen.
  18. Lägg upp kycklingen på fat och servera med rotfrukterna, gräddsåsen samt en grönsallad eller tomatsallad.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.