Kycklingbuljong eller kycklingfond

Kycklingbuljong eller kycklingfond du kokar på hel, delad eller skrov av kyckling eller höns.

God som bas och grund till många såser, grytor och soppor.

6 liter kycklingbuljong, 4 liter reducerad kycklingfond

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 - 1,5 kg kyckling eller höna; eller ett kycklingskrov eller kycklingdelar med ben
  • 6,2 liter vatten
  • 1 morot
  • 1/2 gul lök
  • 2 tsk salt
  • KLASSISK SMAK: 0,5 purjolök
  • 1 dl grovhackad rotselleri
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 3 persiljestjälkar
  • ASIATISK SMAK: 1 stjärnanis
  • 1 stång kanel
  • 2 torkade röda chilis eller 2 röda färska chilis
  • 0,5 dl hackad stjälk av färsk koriander (valfritt)
  • 2 klyftor vitlök

Tillagning

  1. Du kan dela kycklingen i halvor eller delar. Har du en stor gryta på 10 liter kan du koka den hel. Annars dela upp i två mindre grytor på förslagsvis 4-5 liter styck. Slå på vatten.
  2. Skala morot och hacka grovt samt lägg i. Skala lök och klyfta den. Lägg i kryddorna.
  3. Koka upp och låt koka på låg värme - med eller utan lock.
  4. KLASSISK SMAK: Du kan även ha sköljd och strimlad purjolök, skalad och tärnad rotselleri, vitpepparkorn, lagerblad och persiljestjälkar.
  5. ASIATISK SMAK: Tillsätt stjärnanis, kanelstång, grovt delade chilis, grovt skalad och hackad chili samt grovt hackade stjälkar av färsk koriander.
  6. Koka på medelvärme i 1 timme för en kyckling och kycklingskrov samt 1,5-2 timmar för höns.
  7. Ta av från värmen och låt stå och svalna något. Sila av buljongen i en annan kastrull, skål eller behållare.
  8. När du silat av buljongen kan du smaka av den med salt om du önskar.
  9. Du kan också hälla tillbaka den silade buljongen i kastrullen/kastrullerna och koka ner - reducera - till önskad smak och koncentration. Detta passar om du vill ha mer smak till exempelvis en sås. Förslagsvis från 6 liter till 4 liter. Smaka sedan av med salt.
  10. Kycklingfonden eller hönsfonden håller sig i kylen några dagar. Du kan också frysa in den.
  11. Låt kycklingben och skrov svalna innan du plockar av skinn och kött. Skär eller dela i grova bitar. Använd till valfri kycklingrätt eller spara i kyl eller frys till senare.
  12. Vill du ej ha så fet buljong så kan du låta den svalna och kallna i kylen så flyter fettet upp till ytan och stelnar - det är då lätt att ta bort när det är kallt och stelnat.
Reducerad och koncentrerad kycklingbuljong eller kycklingfond i skål
Reducerad och koncentrerad kycklingbuljong eller kycklingfond får du om du kokar ner kycklingfonden till önskad smak.
Två plastlådor med 3 liter buljong vardera samt kycklingkött plockat från skrov och ben i tallrik.
Två plastlådor med 3 liter buljong vardera samt kycklingkött plockat från skrov och ben.

Varianter

  • Du behöver ej ha så många kryddor i buljongen - det räcker med morot och lök samt gärna ett lagerblad eller en liten bit stjärnanis för asiatisk buljong till ramen.
  • Istället för en hel kyckling kan du ta ett eller flera kycklingskrov eller kycklingdelar som kycklingklubbor.
  • Eller så har du ett kycklingdelar eller skrov från rå, grillad eller ugnstekt kyckling att koka fonden på.
  • Ett tips är att koka på hel kyckling eller höns; eller kycklingklubbor eller kycklinglår; eller en styckad kyckling.
  • Fonden kan även kokas om du har skrov från annan fågel som stekt anka, viltfågel eller gås.

Tips

Har du ingen stor kastrull kan du ta två mindre på 4-5 liter styck. Dela då kycklingen så du har förslagsvis halva skrovet i varje.

Kycklingkött på köpet

Val av kyckling eller höns

Köp svensk kyckling eller höns. Fryst hel kyckling eller höns är billigast och den tinar du något dygn innan i kylen. Det går också att koka buljongen på hel tupp eller 2-3 tupplår.

Fett kan tas bort när fonden kallnat

Låter du buljongen kallna i kylen lägger sig fettet och stelnar överst och då kan du lyfta bort det om du ej vill ha det.

Kan frysas in

Buljongen eller fonden kan frysas i en stor eller flera små byttor att tas fram vid behov när du behöver lite kyckling- eller hönsbuljong.

Två kastruller med en halva kycklingskrov vardera och 3 liter vatten.
Två kastruller med kokt kycklingbuljong på en halva kycklingskrov och 3 liter vatten vardera. Kycklingfiléerna skar jag ut innan, lade i marinad och sparade till grillen.

E-mail
Medel: 3.4 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 23 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-07

Tillbehör och liknande: