Kycklingbuljong eller fond

Introduktion och förberedelse

Kycklingbuljong eller kycklingfond du kokar på hel, delad eller skrov av kyckling eller höns.

God som bas och grund till många såser, grytor och soppor.

Varianter

Istället för en hel kyckling kan du ta ett eller flera kycklingskrov eller kycklingdelar som kycklingklubbor.

Eller så har du ett kycklingdelar eller skrov från rå, grillad eller ugnstekt kyckling att koka fonden på.

Ett tips är att koka på hel kyckling eller höns; eller kycklingklubbor eller kycklinglår; eller en styckad kyckling.

Kycklingkött på köpet

När fonden har kokt några timmar så kan du låta den svalna och sedan plocka köttet från benen att ha till annat som pulled kyckling. Då får du buljong och kycklingkött på en gång.

Val av kyckling eller höns

Köp svensk kyckling eller höns. Fryst hel kyckling eller höns är billigast och den tinar du något dygn innan i kylen. Det går också att koka buljongen på hel tupp eller 2-3 tupplår.

Fett kan tas bort när fonden kallnat

Låter du buljongen kallna i kylen lägger sig fettet och stelnar överst och då kan du lyfta bort det om du ej vill ha det.

Kan frysas in

Buljongen eller fonden kan frysas i en stor eller flera små byttor att tas fram vid behov när du behöver lite kyckling- eller hönsbuljong.

1,5 liter kycklingbuljong hönsbuljong

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 kyckling eller höna, färsk eller tinad.
  • 2 liter vatten
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 dl grovhackad rotselleri
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 3 persiljestjälkar

Tillagning

  1. Börja med att koka kyckling eller höns: Lägg kycklingen, höna eller skrov i en stor gryta och slå på kallt vatten.
  2. Låt koka upp och häll av vattnet.
  3. Hacka och skala under tiden de andra ingredienserna som ska i hönsbuljongen.
  4. Slå på nytt vatten så att det täcker kycklingen, höns eller kycklingskrov och tillsätt alla övriga ingredienser - morot, purjolök, lök, rotselleri, salt, vitpepparkorn och lagerblad.
  5. Koka på medelvärme i ca 45 minuter för en kyckling och kycklingskrov samt 1,5 timmar för höns. Skumma bort fettet då och då.
  6. Sila av buljongen i en annan kastrull till sås eller soppa.
  7. Kycklingfonden eller hönsfonden håller sig i kylen några dagar. Du kan också frysa in kycklingbuljongen eller hönsbuljongen.
  8. Du kan också koka ner kycklingfonden eller hönsfonden mer till önskad smak och koncentration.
  9. Kokar du hel kyckling eller höns så låt kycklingen svalna innan du plockar av skinn och kött. Skär och dela köttet i grova bitar. Använd till valfri kycklingrätt eller spara i kyl eller frys till senare.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 5 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.