Enkel potatisgratäng

Introduktion och förberedelse

Enkel och krämig potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök.

Serveringsförslag

Överbliven potatisgratäng håller sig i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat.

Varianter

  • Om du gillar ost kan du toppa gratängen med en dl riven lagrad ost som Västerbotten, gratängost eller riven mozzarella.
  • Tillsätt eller byt ut en del av potatisen mot 200 gram skalad och skivad rotselleri, palsternacka eller kålrot - eller blanda rotfrukter som du vill.
  • Tillsätt en halv finhackad gul lök.
  • Toppa med smakrik ost som chèvre eller fetaost.
  • Ta i mer vitlök och lök samt grädde som fransk gratäng.
  • Laga gratängen i portionsformar.
  • Ta mindre mängd grädde och byta mot mjölk. Förslagsvis hälfte av varje eller 3 dl mjölk och 2 dl grädde.
  • Uteslut vitlök om du vill.

Snabbare tillagning

Har du bråttom så kan du först värma upp grädde och mjölkblandningen i en tjockbottnad kastrull innan man slår den över potatisen - då blir gratängen klar snabbare.

Potatisgratäng serverad som sås och tillbehör i ett
Potatisgratäng blir sås och tillbehör i ett - en av mina favoriter till det mesta.

Vegan potatisgratäng

Vill du ha en vegan potatisgratäng så kan du byta ut smör mot mjölkfritt margarin; grädde mot Oatly Imat eller sojagrädde, mjölk mot havremjölk, rismjölk eller sojamjölk; ost mot sojaost Mozzarellastyle eller annan vegan riven ost.

5 portioner potatisgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,2 kilo potatis, gärna mjölig
  • 1 msk smör
  • 1/2 - 1 1/2 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl mjölk
  • 3.5 dl grädde
  • 1 dl riven ost som Västerbotten, gratängost eller mozzarella (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva potatisen. Att skiva går snabbt i en matberedare eller med mandolin.
  3. Lägg den skivade potatisen i en stor smörad ugnsform. Platta till potatisen.
  4. Blanda i pressad vitlök, salt samt vitpeppar samt toppa med mjölk och grädde.
  5. Grädda potatisgratängen ca 40 minuter i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och potatisgratängen har fått fin färg. Sätt en bakplåt eller ett galler med ett bakplåtspapper direkt över gratängen så bubblar så gräddas den jämnare på ytan.
  6. MED OST: Strö över riven ost efter 30 minuter och låt gå de sista tio minuterna.
E-mail
Medel: 4.4 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 483 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-31