Enkel potatisgratäng

Enkel potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för en stor ugnsform och räcker till åtta portioner. Du kan såklart halvera det om du har en mindre form.

Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.

Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.

Ett tips är att värma upp grädde och mjölkblandningen i en tjockbottnad kastrull innan man slår den över potatisen - då blir gratängen klar snabbare.

Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.

8 portioner enkel potatisgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 kilo potatis, gärna mjölig
  • 2 msk smör
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 5 krm vitpeppar
  • 4 dl mjölk
  • 5 dl grädde
  • 1 dl riven ost, valfritt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva potatisen. Att skiva går snabbt i en matberedare.
  3. Lägg den skivade potatisen i en stor smörad ugnsform. Platta till potatisen.
  4. Blanda pressad vitlök, salt samt vitpeppar med mjölk och grädde.
  5. Värm upp ev. gräddmjölken i mikron eller en kastrull och häll över potatisen. Går också att bara hälla över kall men då tar potatisgratängen mer tid i ugnen.
  6. Grädda potatisgratängen ca 40 min till en timme tills potatisen är mjuk och potatisgratängen har fått fin färg.
  7. Strö ev. över ost och grädda sista tio minuterna så att osten smälter och får färg.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept