Enkel potatisgratäng

Enkel och krämig potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för fyra portioner men du kan dubblera det till så många du vill. 

Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.

Har du bråttom så kan du först värma upp grädde och mjölkblandningen i en tjockbottnad kastrull innan man slår den över potatisen - då blir gratängen klar snabbare.

Varianter:

  • Tillsätt några hundra gram skalad och skivad rotselleri, palsternacka eller kålrot - eller rotfrukter blanda som du vill. 
  • Tillsätt en halv finhackad lök. 
  • Toppa med annan ost som chèvre eller fetaost
  • Ta i mer vitlök och lök samt grädde som fransk gratäng
  • Laga gratängen i portionsformar
  • Ta mindre mängd grädde och byta mot mjölk. Förslagsvis hälfte av varje eller 3 dl mjölk och 2 dl grädde.
  • Uteslut vitlök om du vill. 
  • Vill du ha en vegan potatisgratäng så kan du byta ut smör mot margarin; grädde mot Oatly Imat, mjölk mot havremjölk, rismjölk eller sojamjölk; ost mot sojaost Mozzarellastyle.

4 - 5 portioner potatisgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,2 kilo potatis, gärna mjölig
  • 1 msk smör
  • 1/2 - 1 1/2 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl mjölk
  • 3.5 dl grädde
  • 1 dl riven ost som lagrad västerbotten (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva potatisen. Att skiva går snabbt i en matberedare eller med mandolin.
  3. Lägg den skivade potatisen i en stor smörad ugnsform. Platta till potatisen.
  4. Blanda i pressad vitlök, salt samt vitpeppar samt toppa med mjölk och grädde.
  5. Grädda potatisgratängen ca 40 minuter i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och potatisgratängen har fått fin färg. Sätt en bakplåt eller ett galler med ett bakplåtspapper direkt över gratängen så bubblar så gräddas den jämnare på ytan.
  6. MED OST: Strö över riven ost de sista tio minuterna.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.