Enkel potatisgratäng

Enkel potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för en stor ugnsform och räcker till åtta portioner. Du kan såklart halvera det om du har en mindre form.
Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.

8 portioner enkel potatisgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 kilo potatis, gärna mjölig
  • 2 msk smör
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 5 krm vitpeppar
  • 4 dl mjölk
  • 5 dl grädde
  • 1 dl riven ost, valfritt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva potatisen. Att skiva går snabbt i en matberedare.
  3. Lägg den skivade potatisen i en stor smörad ugnsform. Platta till potatisen.
  4. Blanda pressad vitlök, salt samt vitpeppar med mjölk och grädde.
  5. Värm upp ev. gräddmjölken i mikron eller en kastrull och häll över potatisen. Går också att bara hälla över kall men då tar potatisgratängen mer tid i ugnen.
  6. Grädda potatisgratängen ca 40 min till en timme tills potatisen är mjuk och potatisgratängen har fått fin färg.
  7. Strö ev. över ost och grädda sista tio minuterna så att osten smälter och får färg.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer