Enkel potatisgratäng

Enkel potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för en stor ugnsform och räcker till åtta portioner. Du kan såklart halvera det om du har en mindre form.
Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.

8 portioner enkel potatisgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 kilo potatis, gärna mjölig
  • 2 msk smör
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 5 krm vitpeppar
  • 4 dl mjölk
  • 5 dl grädde
  • 1 dl riven ost, valfritt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva potatisen. Att skiva går snabbt i en matberedare.
  3. Lägg den skivade potatisen i en stor smörad ugnsform. Platta till potatisen.
  4. Blanda pressad vitlök, salt samt vitpeppar med mjölk och grädde.
  5. Värm upp ev. gräddmjölken i mikron eller en kastrull och häll över potatisen. Går också att bara hälla över kall men då tar potatisgratängen mer tid i ugnen.
  6. Grädda potatisgratängen ca 40 min till en timme tills potatisen är mjuk och potatisgratängen har fått fin färg.
  7. Strö ev. över ost och grädda sista tio minuterna så att osten smälter och får färg.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer