Enkel potatisgratäng
Introduktion och förberedelse
Enkel och krämig potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök.
Serveringsförslag
- Potatisgratäng passar till det mesta som sås och tillbehör i ett.
- På bilden serverade jag den med baconlindad kyckling, vidare en tomatsallad med mozzarella, babyspenat och marinerade vita bönor.
Överbliven potatisgratäng håller sig i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat.
Varianter
- Om du gillar ost kan du toppa gratängen med en dl riven lagrad ost som Västerbotten, gratängost eller riven mozzarella.
- Tillsätt eller byt ut en del av potatisen mot 200 gram skalad och skivad rotselleri, palsternacka eller kålrot - eller blanda rotfrukter som du vill.
- Tillsätt en halv finhackad gul lök eller en halv strimlad purjolök.
- Toppa med smakrik ost som chèvre eller fetaost.
- Ta i mer vitlök och lök samt grädde som fransk gratäng.
- Laga gratängen i portionsformar.
- Ta mindre mängd grädde och byta mot mjölk. Förslagsvis hälfte av varje eller 3 dl mjölk och 2 dl grädde.
- Uteslut vitlök om du vill.
Snabbare tillagning
Har du bråttom så kan du först värma upp grädde och mjölkblandningen i en tjockbottnad kastrull innan man slår den över potatisen - då blir gratängen klar snabbare.

Vegan potatisgratäng
Vill du ha en vegan potatisgratäng så kan du byta ut smör mot mjölkfritt margarin; grädde mot Oatly Imat eller sojagrädde, mjölk mot havremjölk, rismjölk eller sojamjölk; ost mot sojaost Mozzarellastyle eller annan vegan riven ost.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala och skiva potatisen. Att skiva går snabbt i en matberedare eller med mandolin.
- Lägg den skivade potatisen i en stor smörad ugnsform. Platta till potatisen.
- Blanda i pressad vitlök, salt samt vitpeppar.
- Värm mjölk och grädde i en kastrull och häll den över potatisen.
- Grädda potatisgratängen ca 35-40 minuter i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och potatisgratängen har fått fin färg. Sätt en bakplåt eller ett galler med ett bakplåtspapper direkt över gratängen så bubblar så gräddas den jämnare på ytan.
- MED OST: Strö över riven ost efter 30 minuter och låt gå de sista tio minuterna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 483 kcal