Helstekt kyckling med örter

En helgrillad kyckling med massor av smak av timjan, rosmarin, salvia, bladpersilja samt vitlök, citron, lök och chili.
Laga gärna en skysås eller gräddsås på den goda skyn som blir av kycklingen. Förslagsvis kan du laga en sås med grädde, gelé och lite soja samt reda den med maizena. Vidare är rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle goda tillbehör. En grönsallad eller tomatsallad passar också till.

6 portioner helstekt kyckling med örter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 hel kyckling ca 2,2 kg
  • 20 gram bladpersilja
  • 4 kvistar färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
  • 10 blad salvia
  • 1 dl färsk timjan (några kvistar)
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 röd chili
  • 3 msk smör
  • 0,5 citron
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Gräddsås: skyn från kycklingen ca 4 dl
  • 2 dl grädde
  • 3 msk mörk maizenaredning
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk vinbärsgelé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. inkråm och skölj kycklingen.
  3. Skala och hacka löken grovt. Skala och hacka vitlöken. Skölj och grovhacka chili. Dra bladen av färsk rosmarin, salvia och timjan samt bladpersilja. Blanda lök, vitlök och chili i en bunke med grovt hackad rosmarin, timjan, salvia samt hälften av persiljan.
  4. Skölj och pressa saften ur en halv citron. Lägg citronsaften med smör i en liten kastrull. Smält smöret.
  5. Skär citronskalet i grova bitar och blanda med löken.
  6. Fyll kycklingen med hälften av örterna och lökblandningen.
  7. Dra loss skinnet försiktigt från bröstet genom att gå in från halsen. Fyll med resten av ört- och lökblandningen.
  8. Lägg kycklingen i en ugnsform och sätt in den i ugnen i ca 15 minuter.
  9. Ta ut kycklingen och pensla den med smör- och citronblandningen.
  10. Salta och peppra kycklingen runt om.
  11. Sätt in kycklingen med en stektermometer in i mitten. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen till ca 78 grader (mindre kyckling räcker att steka till ca 70 grader). Det tar ca 1 timme per kilo - så räkna lite mer än två timmar för 2,2 kg.
  12. Ta ut kycklingen och låt den svalna något.
  13. Gräddsås: sila av skyn. Skölj ur pannan med någon dl vatten. Häll skyn i en såskastrull.
  14. Koka upp skyn med grädden samt red med maizenaredning och smaka av med vinbärsgelé, soja, salt och svartpeppar.
  15. Lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär av lår och dela dem. Skär av bröst och skär dem mot fibrerna i grova bitar. Plocka rester av köttet från kycklingen. Lägg upp på fat, garnera med hackad persilja och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer