Helstekt kyckling eller ugnstekt kyckling
Hur du lagar helstekt kyckling med tillbehör. Ugnstekt kyckling är en mina favoriträtter är gräddig sås som får smak av stekskyn, kokt potatis och grönsaker till.
Serveringsförslag
- I receptet gjorde jag även förslag på sås på skyn men du kan ha valfri sås till.
- Andra såser som passar är enkel brunsås, dragonsås, svampsås, gräddsås eller rödvinssås. Använd gärna silad steksky att smaksätta såsen med.
- Vidare passar rostade rotfrukter, kokt potatis, rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, potatisgratäng, råris eller tagliatelle till.
- Grönsaker är gott till som kokta blandade grönsaker, gröna ärtor, brysselkål, bönor, kokt morot och/eller marinerade stora vita bönor.
- Vidare passar en valfri gelé, pressgurka, grönsallad och/eller tomatsallad till.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Ta ur kycklingen och kolla så det inte ligger något kvar i kycklingen. Skölj kycklingen utvändigt och invändigt samt torka den någorlunda torr med hushållspapper. Lägg i en ugnsform eller stor ugnsfast stekpanna.
- Smält smör och blanda med olivolja, soja, salt, svartpeppar och hackad rosmarin i en kastrull.
- Salta och pensla insida och utsida av kycklingen med smörblandningen.
- Skala och hacka morot samt lök. Lägg i kycklingen.
- Bind gärna upp kycklingen med steksnöre. Då lägger du en ögla runt halsen och sedan binder du upp runt hela kroppen och runt låren.
- Ställ in med kycklingen med bröstet uppåt i nedre delen av ugnen och stek i ca en timme. Mät gärna med en stektermometer en bit in vid benet på kycklingen - när det är 75 grader är kycklingen genomstekt. Du kan räkna ca 1 timmes stektid per kilo hel kyckling.
- Ös kycklingen efter halva tiden med fettet i pannan. Täck eventuellt över med lite folie om den skulle börja brännas i skinnet på ovansidan.
- Kycklingen är färdig när den fått fin färg och köttsaften ej är rosa utan klar när man skär längst in mot lårbenet.
- Ta upp kycklingen och låt den vila minst fem minuter under folie. Förslagsvis medan du lagar sås.
- Sås till kycklingen: Tillsätt 1-2 dl vatten till pannan eller formen du lagat kycklingen i. Vispa runt lite. Sila över över stekskyn i en såskastrull.
- Tillsätt vatten och kycklingbuljongtärning. Koka upp och rör tills buljongen löst sig.
- Vispa i ljus maizenaredning och red till önskad tjocklek.
- Tillsätt grädden och koka upp.
- Smaka av såsen med 1/2 tsk kinesisk soja, salt och svartpeppar.
- Lägg upp kycklingen på en skärbräda och skär loss lagom bitar att servera. Förslagsvis skär loss kycklinglår och dela på två. Skär loss brösten och skär i vardera tre bitar. Skär loss vingarna. Lägg upp på fat och skeda över lite sås samt garnera med lite hackad persilja eller örter som rosmarin och timjan.
- Servera kycklingen med såsen och valfria tillbehör enligt förslag ovan.
Tips
- Jag rekommenderar färsk svensk majskyckling eller ekokyckling.
- Du behöver bomullssnöre eller steksnöre om du vill binda upp kycklingen vilket jag rekommenderar då den blir saftigare och jämnare stekt.
- Man kan också laga kyckling i stekpåse för extra saftig kyckling och mycket steksky att laga sås på.
- Ytterligare en god och extra saftig variant på ugnsstekt kyckling är att laga den på låg temperatur under lite längre tid.
Portionsberäkning
En kyckling på runt ca 1,3-1,6 kg kan du räkna räcker till 4 portioner medan en större på upp till 2,3-2,5 kg räcker till 6 portioner. Fyllningen kan du räkna samma mängd oberoende av hur stor kycklingen är.
Rester
Av resterna på skrovet kan du plocka av köttet och spara undan. Vidare koka buljong på skrovet, frysa in och ha till såser. Vidare kan du laga soppa eller kycklingcurry med buljongen och överblivet kycklingkött. Då kan du få ut två middagar från en stor kyckling.
Varianter
Du kan variera smak på fyllningen efter vad du gillar och har hemma. Här är två förslag att fylla med istället för fyllningen i nedan receptet.
Med örter och vitlök
Fyll med en blandning av 20 gram hackad persilja, 2 kvistar rosmarin, 5 blad salvia och 5 kvistar timjan - plockade och grovt hackade; 1/2 gul lök och 2 klyftor vitlök - skalade och hackade samt 1/2 citron i klyftor. Blanda och fyll kycklingen på insidan samt innanför bröstskinnet. Pressa först saften från den halva citronen och blanda med 3 msk smält smör. Pensla kycklingen med smörblandningen.
Med äpple och citron
Fyll med ett tärnat äpple, 1 halv klyftad citron, 2 kvistar rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin. Pressa först saften från den halva citronen och blanda med 3 msk smält smör. Pensla kycklingen med smörblandningen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal