Helstekt kyckling med örter

En helgrillad kyckling med massor av smak av timjan, rosmarin, salvia, bladpersilja samt vitlök, citron, lök och chili.
Laga gärna en skysås eller gräddsås på den goda skyn som blir av kycklingen. Förslagsvis kan du laga en sås med grädde, gelé och lite soja samt reda den med maizena. Vidare är rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle goda tillbehör. En grönsallad eller tomatsallad passar också till.

6 portioner helstekt kyckling med örter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 hel kyckling ca 2,2 kg
  • 20 gram bladpersilja
  • 4 kvistar färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
  • 10 blad salvia
  • 1 dl färsk timjan (några kvistar)
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 röd chili
  • 3 msk smör
  • 0,5 citron
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Gräddsås: skyn från kycklingen ca 4 dl
  • 2 dl grädde
  • 3 msk mörk maizenaredning
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk vinbärsgelé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. inkråm och skölj kycklingen.
  3. Skala och hacka löken grovt. Skala och hacka vitlöken. Skölj och grovhacka chili. Dra bladen av färsk rosmarin, salvia och timjan samt bladpersilja. Blanda lök, vitlök och chili i en bunke med grovt hackad rosmarin, timjan, salvia samt hälften av persiljan.
  4. Skölj och pressa saften ur en halv citron. Lägg citronsaften med smör i en liten kastrull. Smält smöret.
  5. Skär citronskalet i grova bitar och blanda med löken.
  6. Fyll kycklingen med hälften av örterna och lökblandningen.
  7. Dra loss skinnet försiktigt från bröstet genom att gå in från halsen. Fyll med resten av ört- och lökblandningen.
  8. Lägg kycklingen i en ugnsform och sätt in den i ugnen i ca 15 minuter.
  9. Ta ut kycklingen och pensla den med smör- och citronblandningen.
  10. Salta och peppra kycklingen runt om.
  11. Sätt in kycklingen med en stektermometer in i mitten. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen till ca 78 grader (mindre kyckling räcker att steka till ca 70 grader). Det tar ca 1 timme per kilo - så räkna lite mer än två timmar för 2,2 kg.
  12. Ta ut kycklingen och låt den svalna något.
  13. Gräddsås: sila av skyn. Skölj ur pannan med någon dl vatten. Häll skyn i en såskastrull.
  14. Koka upp skyn med grädden samt red med maizenaredning och smaka av med vinbärsgelé, soja, salt och svartpeppar.
  15. Lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär av lår och dela dem. Skär av bröst och skär dem mot fibrerna i grova bitar. Plocka rester av köttet från kycklingen. Lägg upp på fat, garnera med hackad persilja och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-12-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept