Helstekt kyckling med örter

En helgrillad kyckling med massor av smak av timjan, rosmarin, salvia, bladpersilja samt vitlök, citron, lök och chili.
Laga gärna en skysås eller gräddsås på den goda skyn som blir av kycklingen. Förslagsvis kan du laga en sås med grädde, gelé och lite soja samt reda den med maizena. Vidare är rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle goda tillbehör. En grönsallad eller tomatsallad passar också till.

6 portioner helstekt kyckling med örter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 hel kyckling ca 2,2 kg
  • 20 gram bladpersilja
  • 4 kvistar färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
  • 10 blad salvia
  • 1 dl färsk timjan (några kvistar)
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 röd chili
  • 3 msk smör
  • 0,5 citron
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Gräddsås: skyn från kycklingen ca 4 dl
  • 2 dl grädde
  • 3 msk mörk maizenaredning
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk vinbärsgelé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. inkråm och skölj kycklingen.
  3. Skala och hacka löken grovt. Skala och hacka vitlöken. Skölj och grovhacka chili. Dra bladen av färsk rosmarin, salvia och timjan samt bladpersilja. Blanda lök, vitlök och chili i en bunke med grovt hackad rosmarin, timjan, salvia samt hälften av persiljan.
  4. Skölj och pressa saften ur en halv citron. Lägg citronsaften med smör i en liten kastrull. Smält smöret.
  5. Skär citronskalet i grova bitar och blanda med löken.
  6. Fyll kycklingen med hälften av örterna och lökblandningen.
  7. Dra loss skinnet försiktigt från bröstet genom att gå in från halsen. Fyll med resten av ört- och lökblandningen.
  8. Lägg kycklingen i en ugnsform och sätt in den i ugnen i ca 15 minuter.
  9. Ta ut kycklingen och pensla den med smör- och citronblandningen.
  10. Salta och peppra kycklingen runt om.
  11. Sätt in kycklingen med en stektermometer in i mitten. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen till ca 78 grader (mindre kyckling räcker att steka till ca 70 grader). Det tar ca 1 timme per kilo - så räkna lite mer än två timmar för 2,2 kg.
  12. Ta ut kycklingen och låt den svalna något.
  13. Gräddsås: sila av skyn. Skölj ur pannan med någon dl vatten. Häll skyn i en såskastrull.
  14. Koka upp skyn med grädden samt red med maizenaredning och smaka av med vinbärsgelé, soja, salt och svartpeppar.
  15. Lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär av lår och dela dem. Skär av bröst och skär dem mot fibrerna i grova bitar. Plocka rester av köttet från kycklingen. Lägg upp på fat, garnera med hackad persilja och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer