Helstekt kyckling med citron

Helstekt kyckling med citron och smör. Fylld äpple med och lagad i ugnen. Här med gräddsås på skyn samt valfria tillbehör.
Gott till kycklingen är att använda skyn till sås med grädde, gelé och lite soja samt reda den med maizena. Vidare är rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle goda tillbehör. En grönsallad eller tomatsallad passar också till.

6 portioner helstekt kyckling med citron

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 hel kyckling ca 2,2 kg
  • 3 msk smör
  • 0,5 citron
  • 2 äpplen
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Gräddsås: skyn från kycklingen ca 4 dl
  • 2 dl grädde
  • 3 msk mörk maizenaredning
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk vinbärsgelé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta ut ev. inkråm och skölj kycklingen.
  3. Skölj och tärna äpple. Behövs ej skalas.
  4. Skölj och pressa saften ur en halv citron. Lägg citronsaften med smör i en liten kastrull. Smält smöret.
  5. Dela citronskalet grovt.
  6. Fyll kycklingen med tärnat äpple och citronskal.
  7. Lägg kycklingen i en ugnsform och sätt in den i ugnen i ca 15 minuter.
  8. Ta ut kycklingen och pensla den med smör- och citronblandningen.
  9. Salta och peppra kycklingen runt om. Strö ev. över rosmarin.
  10. Sätt in kycklingen med en stektermometer in i mitten. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen till ca 78 grader (mindre kyckling räcker att steka till ca 70 grader). Det tar ca 1 timme per kilo - så räkna lite mer än två timmar för 2,2 kg.
  11. Ta ut kycklingen och låt den svalna något.
  12. Gräddsås: sila av skyn. Skölj ur pannan med någon dl vatten. Häll skyn i en såskastrull.
  13. Koka upp skyn med grädden samt red med maizenaredning och smaka av med vinbärsgelé, soja, salt och svartpeppar.
  14. Lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär av lår och dela dem. Skär av bröst och skär dem mot fibrerna i grova bitar. Plocka rester av köttet från kycklingen. Lägg upp på fat och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer