Grillad kyckling
Grillad hel eller halv kyckling. Ett grundrecept på ugnsgrillad kyckling. Gott och enkelt.
Välj god fin svensk kyckling av hög kvalitet som majskyckling eller gårdskyckling. Gärna ekologisk.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- HEL KYCKLING: Ta ur eventuell inkråm. Skölj och tärna äpplet och fyll kycklingen med det.
- HALV KYCKLING: Halv kyckling kan du steka som den är utan att fylla. Kan även skäras upp i lår och bröst om du önskar det.
- Lägg kycklingen i en ugnsform.
- Pensla kycklingen med olja, smält smör, salt, vitpeppar, soja samt ev. ketjap manis, rosmarin och citronsaft.
- Stek kycklingen i nederdelen av ugnen.
- Sänk värmen till 175 grader.
- Stek kycklingen i ca 1 timme (räkna en timme per kilo kyckling). Täck ev. över med folie om den börjar brännas på toppen. Skär lite i insidan av låret och se om det kommer röd köttsaft; är den ljust rosa och klar samt att köttet lossnar lätt så är kycklingen färdigstekt.
- Ta ut kycklingen och låt den vila något innan servering. Skär upp den i portionsbitar om du önskar förslagsvis: skär bort låren och dela i två bitar; skär bort brösten och dela i tre bitar samt skär bort vingarna. Det finns också lite kött kvar på skrovet du kan peta loss om du önskar.
Tillaga hel eller i bitar
Grilla kycklingen hel och stycka sedan i bitar till servering - se bild ovan. Eller stycka den innan tillagning och grilla i bitar - då går det snabbare tillaga kycklingen.
Serveringsförslag
Servera med valfria tillbehör eller låt svalna och ha som salladskyckling, paj eller i fyllningar och röror.
- Ett förslag är att servera kycklingen med enkel gräddig brunsås, kokt potatis, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka.
- Såser som dragonsås, svampsås, gräddsås eller rödvinssås passar också till kyckling. Använd gärna silad steksky att smaksätta såsen med. Eller servera med en kall coleslaw.
- Vidare passar rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, potatisgratäng, råris och tagliatelle goda tillbehör.
- En grönsallad, marinerade stora vita bönor och/eller tomatsallad passar också till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal