Grillad kyckling

Grillad hel eller halv kyckling. Ett grundrecept på ugnsgrillad kyckling. Gott och enkelt. Servera med valfria tillbehör eller förslagsvis gräddsås på stekskyn, kokt potatis och grönsaker; eller med potatissallad; eller tzatziki och klyftpotatis; eller låt svalna och ha som salladskyckling, paj eller i fyllningar och röror.

Välj god fin svensk kyckling av hög kvalitet som majskyckling eller gårdskyckling. Gärna ekologisk. Grilla kycklingen hel och stycka sedan i bitar till servering - se bild. Eller stycka den först och grilla i bitar direkt (då går det snabbare att steka klart kycklingbitarna).

Skrovet kan användas till kycklingbuljong. Koka då med 0,5 tärnad purjolök, 2 morötter, 1/4 rotselleri, 0,5 gul lök samt några korn vitpeppar i 40 minuter och sila av. Gott till soppa och grund till såser.

4 portioner grillad kyckling

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 halv stor kyckling ca 1 kg eller en normal stor kyckling på ca 1 kg, välj gärna majskyckling eller gårdskyckling
  • 2 msk rapsolja eller annan olja
  • 2 msk smält smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk ketjap manis (valfritt)
  • 1 tsk citronsaft (valfritt)
  • 0,5 tsk rosmarin (valfritt)
  • 0,5 äpple till fyllning av hel kyckling (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hel kyckling: Ta ur ev. inkråm på hel kyckling. Skölj och tärna äpplet och fyll kycklingen med det.
  3. Halv kyckling behöver du inte göra något med.
  4. Lägg kycklingen i en ugnsform.
  5. Pensla kycklingen med olja, smält smör, salt, vitpeppar, soja samt ev. ketjap manis, rosmarin och citronsaft.
  6. Stek kycklingen i nederdelen av ugnen.
  7. Sänk värmen till 175 grader.
  8. Stek kycklingen i ca 1 timme (räkna en timme per kilo kyckling). Täck ev. över med folie om den börjar brännas på toppen. Skär lite i insidan av låret och se om det kommer röd köttsaft; är den ljust rosa och klar samt att köttet lossnar lätt så är kycklingen färdigstekt.
  9. Ta ut kycklingen och låt den vila något innan servering. Skär upp den i portionsbitar om du önskar förslagsvis: skär bort låren och dela i två bitar; skär bort brösten och dela i tre bitar samt skär bort vingarna. Det finns också lite kött kvar på skrovet du kan peta loss om du önskar.
E-mail
Medel: 4.2 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Läs mer om mig.