Grillad kyckling
Introduktion och förberedelse
Grillad hel eller halv kyckling. Ett grundrecept på ugnsgrillad kyckling. Gott och enkelt.
Välj god fin svensk kyckling av hög kvalitet som majskyckling eller gårdskyckling. Gärna ekologisk.
Tillaga hel eller i bitar
Grilla kycklingen hel och stycka sedan i bitar till servering - se bild ovan. Eller stycka den innan tillagning och grilla i bitar - då går det snabbare tillaga kycklingen.
Serveringsförslag
Servera med valfria tillbehör eller låt svalna och ha som salladskyckling, paj eller i fyllningar och röror.
- Ett förslag är att servera kycklingen med enkel gräddig brunsås, kokt potatis, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka.
- Såser som dragonsås, svampsås, gräddsås eller rödvinssås passar också till kyckling. Använd gärna silad steksky att smaksätta såsen med. Eller servera med en kall coleslaw.
- Vidare passar rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, potatisgratäng, råris och tagliatelle goda tillbehör.
- En grönsallad, marinerade stora vita bönor och/eller tomatsallad passar också till.

Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- HEL KYCKLING: Ta ur eventuell inkråm. Skölj och tärna äpplet och fyll kycklingen med det.
- HALV KYCKLING: Halv kyckling kan du steka som den är utan att fylla. Kan även skäras upp i lår och bröst om du önskar det.
- Lägg kycklingen i en ugnsform.
- Pensla kycklingen med olja, smält smör, salt, vitpeppar, soja samt ev. ketjap manis, rosmarin och citronsaft.
- Stek kycklingen i nederdelen av ugnen.
- Sänk värmen till 175 grader.
- Stek kycklingen i ca 1 timme (räkna en timme per kilo kyckling). Täck ev. över med folie om den börjar brännas på toppen. Skär lite i insidan av låret och se om det kommer röd köttsaft; är den ljust rosa och klar samt att köttet lossnar lätt så är kycklingen färdigstekt.
- Ta ut kycklingen och låt den vila något innan servering. Skär upp den i portionsbitar om du önskar förslagsvis: skär bort låren och dela i två bitar; skär bort brösten och dela i tre bitar samt skär bort vingarna. Det finns också lite kött kvar på skrovet du kan peta loss om du önskar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal