Kycklingfilé med crème fraiche-sås

Kycklingfilé med crème fraiche-sås smaksatt med dragon - en slags kall Bearnaise.

Såsen är en förenklad variant av Bearnaisesås du rör ihop av av créme fraiche, dragon och vinäger.

4 portioner kycklingfile med creme fraiche

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 1,5 pkt cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika eller några blad färsk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ugnsrostad potatis: 500 gram delikatesspotatis eller fast potatis
  • 300 gram sötpotatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • Creme fraiche-sås: 2 dl creme fraiche
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 100 gram babyspenat
  • 1 morot
  • 2 dl kokta kikärtor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk hackad persilja att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skrubba potatisen om den har fint skal. Annars kan du skala den.
  3. Skär i halvor om de är små. Annars i klyftor.
  4. Skala sötpotatisarna och skär dem i grova stavar ca 2 cm tjocka och 1 dm långa.
  5. Lägg potatis och sötpotatis i en ugnsform och blanda runt med olja samt salt.
  6. Baka dem i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  7. Skölj och dela tomater.
  8. Lägg tomaterna i en ugnsform och blanda med 3 msk olivolja, rosmarin, basilika samt salt och peppar.
  9. Sätt in tomaterna under potatisen och låt steka ca 15 minuter.
  10. Bryn kycklingbrösten i en msk olivolja. Salta och peppra dem.
  11. Lägg dem på tomaterna och låt dem steka färdigt i de resterande 10 minuterna.
  12. Blanda creme fraiche med torkad dragon och vinäger samt smaka av med salt och peppar.
  13. Förbered sallad om du vill ha det till: skölj spenat, skala och riv morot samt skölj kikärtor. Blanda ihop med olivolja och vinäger i en skål.
  14. Hacka persilja.
  15. Ta ut potatisen och känn om den är klar. Stäng annars av ugnen och låt steka klart på eftervärmen.
  16. Ta ut och skär upp kycklingfiléerna i skivor mot köttfibrerna. Lägg tillbaka dem på tomaterna och servera dem i ugnsformen. Garnera ev. med mer grovt hackade blad basilika.
  17. Servera kycklingen med creme fraiche-såsen, hackad persilja och önskade tillbehör som förslagsvis den rostade potatisen och sötpotatisen samt salladen.
Kycklingfiléer serverade på en bädd av tomater i ugnsform
Kycklingfiléerna lagar du klart i ugnen på en bädd av tomater, olivolja och rosmarin.

Serveringsförslag

Servera gärna som jag gjorde på bilden med rostade potatisar samt sötpotatis; ugnstorkade tomater och sallad med babyspenat, kikärter och riven morot vända i lite vinäger, olivolja, salt och peppar.

Varianter

  • Andra varianter på smaksättning av såsen är med msk sweet chili-sås; några msk ajvar (paprikaröra); dijonsenap och honung; smulad fetaost; smulad getost; några msk pesto; någon tsk riven färsk ingefära; riven pepparrot; någon tsk wasabi; några tsk franska örter.
  • Du kan göra flera små byttor med såser med olika smaker och servera till.
  • Annat som passar till kycklingen är klyftpotatis, hasselbackspotatis, ris, risotto eller pasta som tagliatelle.
  • Vidare passar granatäpplesallad, grönsallad eller annat valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 649 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-24