Kycklingfilé med crème fraiche-sås
Kycklingfilé med crème fraiche-sås smaksatt med dragon - en slags kall Bearnaise.
Såsen är en förenklad variant av Bearnaisesås du rör ihop av av créme fraiche, dragon och vinäger.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skrubba potatisen om den har fint skal. Annars kan du skala den.
- Skär i halvor om de är små. Annars i klyftor.
- Skala sötpotatisarna och skär dem i grova stavar ca 2 cm tjocka och 1 dm långa.
- Lägg potatis och sötpotatis i en ugnsform och blanda runt med olja samt salt.
- Baka dem i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
- Skölj och dela tomater.
- Lägg tomaterna i en ugnsform och blanda med 3 msk olivolja, rosmarin, basilika samt salt och peppar.
- Sätt in tomaterna under potatisen och låt steka ca 15 minuter.
- Bryn kycklingbrösten i en msk olivolja. Salta och peppra dem.
- Lägg dem på tomaterna och låt dem steka färdigt i de resterande 10 minuterna.
- Blanda creme fraiche med torkad dragon och vinäger samt smaka av med salt och peppar.
- Förbered sallad om du vill ha det till: skölj spenat, skala och riv morot samt skölj kikärtor. Blanda ihop med olivolja och vinäger i en skål.
- Hacka persilja.
- Ta ut potatisen och känn om den är klar. Stäng annars av ugnen och låt steka klart på eftervärmen.
- Ta ut och skär upp kycklingfiléerna i skivor mot köttfibrerna. Lägg tillbaka dem på tomaterna och servera dem i ugnsformen. Garnera ev. med mer grovt hackade blad basilika.
- Servera kycklingen med creme fraiche-såsen, hackad persilja och önskade tillbehör som förslagsvis den rostade potatisen och sötpotatisen samt salladen.
Serveringsförslag
Servera gärna som jag gjorde på bilden med rostade potatisar samt sötpotatis; ugnstorkade tomater och sallad med babyspenat, kikärter och riven morot vända i lite vinäger, olivolja, salt och peppar.
Varianter
- Andra varianter på smaksättning av såsen är med msk sweet chili-sås; några msk ajvar (paprikaröra); dijonsenap och honung; smulad fetaost; smulad getost; några msk pesto; någon tsk riven färsk ingefära; riven pepparrot; någon tsk wasabi; några tsk franska örter.
- Du kan göra flera små byttor med såser med olika smaker och servera till.
- Annat som passar till kycklingen är klyftpotatis, hasselbackspotatis, ris, risotto eller pasta som tagliatelle.
- Vidare passar granatäpplesallad, grönsallad eller annat valfritt tillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 649 kcal