Kycklingfilé med crème fraiche-sås

Introduktion och förberedelse

Kycklingfilé med crème fraiche-sås smaksatt med dragon - en slags kall Bearnaise.

Såsen är en förenklad variant av Bearnaisesås du rör ihop av av créme fraiche, dragon och vinäger.

Serveringsförslag

Servera gärna som jag gjorde på bilden med rostade potatisar samt sötpotatis; ugnstorkade tomater och sallad med babyspenat, kikärter och riven morot vända i lite vinäger, olivolja, salt och peppar.

Varianter

  • Andra varianter på smaksättning av såsen är med msk sweet chili-sås; några msk ajvar (paprikaröra); dijonsenap och honung; smulad fetaost; smulad getost; några msk pesto; någon tsk riven färsk ingefära; riven pepparrot; någon tsk wasabi; några tsk franska örter.
  • Du kan göra flera små byttor med såser med olika smaker och servera till.
  • Annat som passar till kycklingen är klyftpotatis, hasselbackspotatis, ris, risotto eller pasta som tagliatelle.
  • Vidare passar granatäpplesallad, grönsallad eller annat valfritt tillbehör.

4 portioner kycklingfile med creme fraiche

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 1,5 pkt cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika eller några blad färsk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ugnsrostad potatis: 500 gram delikatesspotatis eller fast potatis
  • 300 gram sötpotatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • Creme fraiche-sås: 2 dl creme fraiche
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 100 gram babyspenat
  • 1 morot
  • 2 dl kokta kikärtor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk hackad persilja att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skrubba potatisen om den har fint skal. Annars kan du skala den.
  3. Skär i halvor om de är små. Annars i klyftor.
  4. Skala sötpotatisarna och skär dem i grova stavar ca 2 cm tjocka och 1 dm långa.
  5. Lägg potatis och sötpotatis i en ugnsform och blanda runt med olja samt salt.
  6. Baka dem i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  7. Skölj och dela tomater.
  8. Lägg tomaterna i en ugnsform och blanda med 3 msk olivolja, rosmarin, basilika samt salt och peppar.
  9. Sätt in tomaterna under potatisen och låt steka ca 15 minuter.
  10. Bryn kycklingbrösten i en msk olivolja. Salta och peppra dem.
  11. Lägg dem på tomaterna och låt dem steka färdigt i de resterande 10 minuterna.
  12. Blanda creme fraiche med torkad dragon och vinäger samt smaka av med salt och peppar.
  13. Förbered sallad om du vill ha det till: skölj spenat, skala och riv morot samt skölj kikärtor. Blanda ihop med olivolja och vinäger i en skål.
  14. Hacka persilja.
  15. Ta ut potatisen och känn om den är klar. Stäng annars av ugnen och låt steka klart på eftervärmen.
  16. Ta ut och skär upp kycklingfiléerna i skivor mot köttfibrerna. Lägg tillbaka dem på tomaterna och servera dem i ugnsformen. Garnera ev. med mer grovt hackade blad basilika.
  17. Servera kycklingen med creme fraiche-såsen, hackad persilja och önskade tillbehör som förslagsvis den rostade potatisen och sötpotatisen samt salladen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 649 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-24