Grillad Entrecote

Grillad Entrecote i skivor. Här med ett förslag på goda tillbehör som Bearnaisesmör, grillad sparris, klyftpotatis och tomatsallad. Om du vill kan du pensla entrecoten med grillmarinad vid grillningen men det räcker med salt och svartpeppar.

Gott till grillad entrecote är tillbehör som som du hittar recept på här nedan. Du kan såklart välja andra tillbehör efter eget tycke ex. Bearnaisesås, coleslaw, pommes frites, grönsallad, tzatziki osv.

Istället för indonesisk söt soja Ketjap manis så kan du ta någon tsk honung och msk kinesisk soja.

Vintips: 

  • ett fyllig rött vin ex. en australiensisk Shiraz.

4 portioner grillad Entrecote

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 skivor entrecote à 150-200 gram eller efter tycke
  • Grillmarinad: 3 msk ketjap manis (söt indonesisk soja) eller 2 tsk honung och 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • Bearnaisesmör: 2 msk finhackad schalottenlök
  • 3 msk vitvinsvinäger samt 2 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 äggulor
  • 150 gram mjukt smör
  • 2 msk finhackad persilja
  • Ugnsrostad potatis: 800 gram fast potatis
  • 1 msk majsolja
  • 2 krm salt
  • Tomat- och mozzarellasallad: 4 tomater
  • 1 pkt mozzarella i lag
  • 10 blad färsk basilika
  • 1 msk fin vinäger
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • Grillad sparris: 1 knippe grön sparris

Tillagning

  1. Förbered först tillbehören du vill ha till. Förslag:
  2. Bearnaisesmör: Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna. Skala och finhacka löken. Lägg i en liten kastrull med vinäger, vatten, salt samt vitpeppar. Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken. Rör i dragon. Sätt åt sidan att svalna något.
  3. Separera ägg och spara äggulorna. Skär smöret i tärningar.
  4. Hacka persilja.
  5. Tillsätt smöret och äggulorna till lökblandningen samt rör till ett fluffigt smör. Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt, vinäger och vitpeppar.
  6. Lägg smöret och forma det till en rulle i smörpapper (ca 4-5 cm i diameter). Lägg rullen att stelna i kylen. Vid servering så skär du skivor av Bearnaisesmöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat.
  7. Tänd grillen.
  8. Ugnsrostad potatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Skala och skär potatisen i grova klyftor.
  10. Lägg i en ugnsform eller stor stekpanna. Lägg i potatisen och blanda med olja och salt.
  11. Ugnsbaka potatisen i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
  12. Tomat- och mozzarellasallad: skölj och skiva tomater. Lägg på ett salladsfat och riv över mozzarella samt strö över grovhackad basilika, salt och peppar samt ringla över olivolja och vinäger.
  13. Grillad sparris: koka sparrisen mjuk i 3 minuter. Häll av och lägg på en tallrik.
  14. Blanda marinaden av ketjap manis, olja, vinäger, ljus soja, pressad vitlök, salt och peppar i en stor skål. Ta undan någon msk marinad och pensla sparrisen med.
  15. Vänd runt köttet i marinaden.
  16. Grillad Entrecote: först på hög värme på varje sida och sänk sedan värmen genom att lägga dem en bit från glöden, sätta på locket eller lägga dem i en bit folie. Grilla dem sedan till önskad stekgrad blodig, medium eller welldone. Om du vill vara säker så skär ett snitt i en av köttbitarna och kontrollera stekgraden. Du kan också använda en stektermometer. Entrecote är rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader.
  17. Grilla sparrisen hastigt så den blir varm. Lägg upp på fat och servera till köttet.
  18. Servera Entrecoten med önskade tillbehör. Förslagsvis: en skiva Bearnaisesmör, klyftpotatis, tomat- och mozzarellasallad samt grillad sparris.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer