Grillad Entrecote
Introduktion och förberedelse
Grillad entrecôte i skivor - alltså tillagad portionsvis. Här med förslag på goda tillbehör som Bearnaisesmör, grillad sparris, klyftpotatis och tomatsallad med flera.
Bra saker med att entrecote är att den även blir god att steka inomhus om det blir dåligt väder och det ej passar att grilla.
Vidare behöver du ej tänka på att steka köttet välstekt - som med fläskkarré.
Marinad
Om du vill kan du pensla entrecoten med grillmarinad vid grillningen men det räcker med salt och svartpeppar.
Istället för indonesisk söt soja Ketjap manis så kan du ta någon tsk honung och msk kinesisk soja eller valfri marinad eller glaze.
Andra förslag på tillbehör
- Annat kryddsmör som vitlökssmör eller Cafe de Paris-smör.
- Med klassisk sås som Bearnaisesås, grönpepparsås, coleslaw, tzatziki, kantarellsås eller rödvinssås.
- Potatis eller grönsakstillbehör som potatisgratäng, pommes frites, hasselbackspotatis, gratinerade gröna bönor eller annat tillbehör.
- Grönt tillbehör som grillsallad, grönsallad eller salladsfat med blandat grönt på.
Stektips och stekgrader
Entrecote kan du servera blodig, medium eller welldone - välstekt. Använd stektermometer eller skär ett litet snitt och se efter.
Tillagningstiderna nedan är ungefärliga. När köttsaft börjar tränga upp efter att du vänt köttet en gång så är köttet medium. Ta gärna fram köttet några minuter innan tillagning så att det håller rumstemperatur när du steker det.
Tjockare bitar kött blir goda om de får vila några minuter och värmen sprida sig i köttet efter du stekt det.
Stekgrad entrecôte | 1 cm tjock | 2 cm tjock |
Röd, blodig, rosa 58 °C | 1 minut per sida | 1-2 minuter per sida |
Medium, rosa 62 °C | 1,5 minuter per sida | 2-3 minuter per sida |
Well done, välstekt 65 °C | 2-3 minuter per sida | 3-4 minuter per sida |
Vintips:
Ett fyllig rött vin som en Syrah från Rhone, Frankrike eller en australiensisk Shiraz passar till köttet.
Tillagning
- Förbered först tillbehören du vill ha till. Förslag:
- Bearnaisesmör: Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna. Skala och finhacka löken. Lägg i en liten kastrull med vinäger, vatten, salt samt vitpeppar. Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken. Rör i dragon. Sätt åt sidan att svalna något.
- Separera ägg och spara äggulorna. Skär smöret i tärningar.
- Hacka persilja.
- Tillsätt smöret och äggulorna till lökblandningen samt rör till ett fluffigt smör. Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt, vinäger och vitpeppar.
- Lägg smöret och forma det till en rulle i smörpapper (ca 4-5 cm i diameter). Lägg rullen att stelna i kylen. Vid servering så skär du skivor av Bearnaisesmöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat.
- Tänd grillen.
- Ugnsrostad potatis: Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skär potatisen i grova klyftor.
- Lägg i en ugnsform eller stor stekpanna. Lägg i potatisen och blanda med olja och salt.
- Ugnsbaka potatisen i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
- Tomat- och mozzarellasallad: skölj och skiva tomater. Lägg på ett salladsfat och riv över mozzarella samt strö över grovhackad basilika, salt och peppar samt ringla över olivolja och vinäger.
- Blanda marinaden av ketjap manis, olja, vinäger, ljus soja, pressad vitlök, salt och peppar i en stor skål. Ta undan någon msk marinad och pensla sparrisen med.
- Vänd runt köttet i marinaden.
- Grillad sparris: förbered och koka sparrisen mjuk i 3 minuter. Häll av och lägg på en tallrik.
- Grilla sparrisen hastigt så den blir varm och får färg runt om. Lägg åt sidan och håll varm, lägg sedan upp på fat och servera till köttet.
- Grillad Entrecote: först på hög värme på varje sida och sänk sedan värmen genom att lägga dem en bit från glöden, sätta på locket eller lägga dem i en bit folie. Grilla dem sedan till önskad stekgrad blodig, medium eller welldone. Om du vill vara säker så skär ett snitt i en av köttbitarna och kontrollera stekgraden. Du kan också använda en stektermometer. Entrecote är rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader.
- Servera med önskade tillbehör. Förslagsvis: en skiva Bearnaisesmör som får smälta över det varma köttet, klyftpotatis, tomat- och mozzarellasallad samt grillad sparris.
Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal