Grillad Entrecote

Grillad Entrecote i skivor - alltså tillagad portionsvis. Här med förslag på goda tillbehör som Bearnaisesmör, grillad sparris, klyftpotatis och tomatsallad med flera.

Om du vill kan du pensla entrecoten med grillmarinad vid grillningen men det räcker med salt och svartpeppar.

Istället för indonesisk söt soja Ketjap manis så kan du ta någon tsk honung och msk kinesisk soja eller valfri marinad eller glaze.

Andra förslag på tillbehör:

Vintips:

  • Ett fyllig rött vin som en Syrah från Rhone, Frankrike eller en australiensisk Shiraz passar till köttet.

4 portioner grillad Entrecote

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 skivor entrecote à 150-200 gram eller efter tycke
  • Grillmarinad: 3 msk ketjap manis (söt indonesisk soja) eller 2 tsk honung och 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • Bearnaisesmör: 2 msk finhackad schalottenlök
  • 3 msk vitvinsvinäger samt 2 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 äggulor
  • 150 gram mjukt smör
  • 2 msk finhackad persilja
  • Ugnsrostad potatis: 800 gram fast potatis
  • 1 msk majsolja
  • 2 krm salt
  • Tomat- och mozzarellasallad: 4 tomater
  • 1 pkt mozzarella i lag
  • 10 blad färsk basilika
  • 1 msk fin vinäger
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • Grillad sparris: 1 knippe grön sparris

Tillagning

  1. Förbered först tillbehören du vill ha till. Förslag:
  2. Bearnaisesmör: Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna. Skala och finhacka löken. Lägg i en liten kastrull med vinäger, vatten, salt samt vitpeppar. Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken. Rör i dragon. Sätt åt sidan att svalna något.
  3. Separera ägg och spara äggulorna. Skär smöret i tärningar.
  4. Hacka persilja.
  5. Tillsätt smöret och äggulorna till lökblandningen samt rör till ett fluffigt smör. Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt, vinäger och vitpeppar.
  6. Lägg smöret och forma det till en rulle i smörpapper (ca 4-5 cm i diameter). Lägg rullen att stelna i kylen. Vid servering så skär du skivor av Bearnaisesmöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat.
  7. Tänd grillen.
  8. Ugnsrostad potatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Skala och skär potatisen i grova klyftor.
  10. Lägg i en ugnsform eller stor stekpanna. Lägg i potatisen och blanda med olja och salt.
  11. Ugnsbaka potatisen i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
  12. Tomat- och mozzarellasallad: skölj och skiva tomater. Lägg på ett salladsfat och riv över mozzarella samt strö över grovhackad basilika, salt och peppar samt ringla över olivolja och vinäger.
  13. Blanda marinaden av ketjap manis, olja, vinäger, ljus soja, pressad vitlök, salt och peppar i en stor skål. Ta undan någon msk marinad och pensla sparrisen med.
  14. Vänd runt köttet i marinaden.
  15. Grillad sparris: förbered och koka sparrisen mjuk i 3 minuter. Häll av och lägg på en tallrik.
  16. Grilla sparrisen hastigt så den blir varm och får färg runt om. Lägg åt sidan och håll varm, lägg sedan upp på fat och servera till köttet.
  17. Grillad Entrecote: först på hög värme på varje sida och sänk sedan värmen genom att lägga dem en bit från glöden, sätta på locket eller lägga dem i en bit folie. Grilla dem sedan till önskad stekgrad blodig, medium eller welldone. Om du vill vara säker så skär ett snitt i en av köttbitarna och kontrollera stekgraden. Du kan också använda en stektermometer. Entrecote är rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader.
  18. Servera med önskade tillbehör. Förslagsvis: en skiva Bearnaisesmör som får smälta över det varma köttet, klyftpotatis, tomat- och mozzarellasallad samt grillad sparris.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer