Grillad Entrecote
Grillad entrecôte i skivor - alltså tillagad portionsvis. Här med förslag på goda tillbehör.
Servera med valfria tillbehör. Jag hade till Bearnaisesmör, grillad sparris, klyftpotatis och tomatsallad.
Tillagning
- Förbered först tillbehören du vill ha till. Mitt förslag är Bearnaisesmör, rostad potatis, tomatsallad och grillad sparris.
- BEARNAISESMÖR: Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna. Skala och finhacka löken. Lägg i en liten kastrull med vinäger, vatten, salt samt vitpeppar. Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken. Rör i dragon. Sätt åt sidan att svalna något.
- Separera ägg och spara äggulorna. Skär smöret i tärningar.
- Hacka persilja.
- Tillsätt smöret och äggulorna till lökblandningen samt rör till ett fluffigt smör. Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt, vinäger och vitpeppar.
- Lägg smöret och forma det till en rulle i smörpapper (ca 4-5 cm i diameter). Lägg rullen att stelna i kylen. Vid servering så skär du skivor av Bearnaisesmöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat.
- ROSTAD POTATIS: Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skär potatisen i grova klyftor.
- Lägg i en ugnsform eller stor stekpanna. Lägg i potatisen och blanda med olja och salt.
- Ugnsbaka potatisen i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
- TOMATSALLAD: Skölj och skiva tomater. Lägg på ett salladsfat och riv över mozzarella samt strö över grovhackad basilika, salt och peppar samt ringla över olivolja och vinäger.
- TÄND GRILLEN.
- GRILLAD SPARRIS: Förbered och koka sparrisen mjuk i 3 minuter. Häll av och lägg på en tallrik. Grilla sparrisen hastigt så den blir varm och får färg runt om. Lägg sedan upp på fat och servera till köttet.
- Låt fram köttet så att det blir rumsvarmt.
- MARINAD (VALFRITT): Blanda marinaden av ketjap manis, olja, vinäger, ljus soja, pressad vitlök, salt och peppar i en stor skål. Vänd runt köttet i marinaden.
- UTAN MARINAD: Vänd köttet i 2 krm salt, 1 krm svartpeppar och 2 tsk rapsolja.
- GRILLAD ENTRECOTE: Grilla på hög värme på varje sida så att köttet får färg. Sänk sedan värmen något genom att lägga dem en bit från glöden eller sätta på locket.
- Tillaga till önskad stekgrad - kolla vad alla vill ha innan. När köttsaft börjat tränga upp är de medium. Använd gärna stektermometer: rött - medium rare är vid 58 grader, medium är vid 62 grader och välstekt 65 grader. Om du vill kan du kolla stekgraden genom att skära ett litet snitt i en av köttbitarna - är det för rött för någons smak kan du grilla lite till.
- Låt köttet vila några minuter innan servering.
- Servera entrecoten med önskade tillbehör. Förslagsvis en skiva Bearnaisesmör som får smälta över det varma köttet, klyftpotatis, tomat- och mozzarellasallad samt grillad sparris.
Tips
- Om du vill kan du pensla entrecoten med grillmarinad vid grillningen men det räcker med salt och svartpeppar samt lite olja.
- Istället för indonesisk söt soja Ketjap manis så kan du ta någon tsk honung och msk kinesisk soja eller valfri marinad eller glaze.
Andra förslag på tillbehör
- Kryddsmör som vitlökssmör eller Cafe de Paris-smör.
- Sås som Bearnaisesås, grönpepparsås, coleslaw, tzatziki, kantarellsås eller rödvinssås.
- Potatis eller grönsakstillbehör som potatisgratäng i portionsform, Fransk potatisgratäng, pommes frites, hasselbackspotatis, gratinerade gröna bönor, baconlindade gröna bönor eller annat tillbehör.
- Grönt tillbehör som grillsallad, grönsallad, tomat- och rödlökssallad eller salladsfat med blandat grönt på.
Stektips och stekgrader
Entrecote kan du servera blodig, medium eller welldone - välstekt.
- Använd stektermometer eller skär ett litet snitt och se efter.
- Tillagningstiderna nedan är ungefärliga. När köttsaft börjar tränga upp efter att du vänt köttet en gång så är köttet medium.
- Ta fram köttet några minuter innan tillagning så att det håller rumstemperatur när du steker det.
- Låt köttet vila några minuter efter du stekt det.
Stekgrad entrecôte | 1 cm tjock | 2 cm tjock |
Röd, blodig, rosa, medium rare 58 °C | 1 minut per sida | 1-2 minuter per sida |
Medium, rosa 62 °C | 1,5 minuter per sida | 2-3 minuter per sida |
Well done, välstekt 65 °C | 2-3 minuter per sida | 3-4 minuter per sida |
Vintips
Ett fyllig rött vin som en Syrah från Rhone, Frankrike eller en australiensisk Shiraz passar till entrecote.
Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal