Fläskfiléspett

Fläskfiléspett med paprika, rödlök och zucchini - fina färger och god smak. Du kan förbereda spetten och lägga med marinad i god tid och förvara i kylen. Spetten kan grillas i ugnen eller stekas i ugn eller grillpanna. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.

Köp en fläskfilé och räkna 130-150 gram per portion. Spara förslagsvis resten av fläskfilen i portionsbitar frysen.

Istället för torkade kryddor så kan du ta 2 kvistar färsk timjan, 0,5 kvist färsk rosmarin samt 3 blad salvia.

Fläskfiléspetten är goda med tillbehör som klyftpotatis och bearnaisesås samt en tomatsallad eller valfria tillbehör.

4 portioner fläskfiléspett

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 0,5 zucchini
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 pressad vitlök
  • 3 msk olivolja eller matolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk honung
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 2 krm salvia

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén och skär bort den sega senan.
  2. Dela fläskfilén på längden och skär sedan i kuber ca 3x4 cm stora.
  3. Lägg fläskfilébitarna i en skål och tillsätt marinaden. Blanda runt och låt filén marinera i kylen övertäckt i en halvtimme. Hit kan du förbereda och marinera längre.
  4. Blanda gärna lite extra marinad i en skål vid sidan att pensla under grillningen.
  5. Tänd under tiden grillen och förbered grönsakerna till spetten samt önskade tillbehör.
  6. Skölj och skär zucchini och paprika i ca 3x4 cm bitar. Zucchinin kan du dela på längden och sedan i halvmånar.
  7. Skala och dela löken. Skär sedan i klyftor.
  8. Trä kött och grönsaker på spett. Varva lök, kött, paprika, kött, zucchini, kött osv på fyra spett. Räkna 4-5 köttbitar på varje spett.
  9. Grilla spetten runt om i ca 10 minuter tills de har fin färg och köttet är genomstekt. Pensla ev. med mer marinad under tiden.
  10. Lägg upp spetten på fat och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.