Fläskfiléspett

Fläskfiléspett med paprika, rödlök och zucchini - fina färger och god smak. Du kan förbereda spetten och lägga med marinad i god tid och förvara i kylen. Spetten kan grillas i ugnen eller stekas i ugn eller grillpanna. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.

Köp en fläskfilé och räkna 130-150 gram per portion. Spara förslagsvis resten av fläskfilen i portionsbitar frysen.

Istället för torkade kryddor så kan du ta 2 kvistar färsk timjan, 0,5 kvist färsk rosmarin samt 3 blad salvia.

Fläskfiléspetten är goda med tillbehör som klyftpotatis och bearnaisesås samt en tomatsallad eller valfria tillbehör.

4 portioner fläskfiléspett

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 0,5 zucchini
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 pressad vitlök
  • 3 msk olivolja eller matolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk honung
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 2 krm salvia

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén och skär bort den sega senan.
  2. Dela fläskfilén på längden och skär sedan i kuber ca 3x4 cm stora.
  3. Lägg fläskfilébitarna i en skål och tillsätt marinaden. Blanda runt och låt filén marinera i kylen övertäckt i en halvtimme. Hit kan du förbereda och marinera längre.
  4. Blanda gärna lite extra marinad i en skål vid sidan att pensla under grillningen.
  5. Tänd under tiden grillen och förbered grönsakerna till spetten samt önskade tillbehör.
  6. Skölj och skär zucchini och paprika i ca 3x4 cm bitar. Zucchinin kan du dela på längden och sedan i halvmånar.
  7. Skala och dela löken. Skär sedan i klyftor.
  8. Trä kött och grönsaker på spett. Varva lök, kött, paprika, kött, zucchini, kött osv på fyra spett. Räkna 4-5 köttbitar på varje spett.
  9. Grilla spetten runt om i ca 10 minuter tills de har fin färg och köttet är genomstekt. Pensla ev. med mer marinad under tiden.
  10. Lägg upp spetten på fat och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Vad passar att laga till Söndagsmiddag?

Bjud på Söndagsmiddag - här är mina bästa tips rätter som passar som klassisk söndagsstek, slottstek, stekt fläskkarré, ugnstekt kyckling, lammstek, varmrökt lax med mera. 

Läs mer

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer