Fläskfiléspett

Fläskfiléspett med paprika, rödlök och zucchini. Goda spett med marinad.
Spetten kan också grillas i ugnen eller stekas. Använder du grillspett i trä så lägg dem i blöt under tiden du marinerar fläskfilén.
Köp en fläskfilé och räkna 130-150 gram per portion. Spara förslagsvis resten av fläskfilen i portionsbitar frysen.
Istället för torkade kryddor så kan du ta 2 kvistar färsk timjan, 0,5 kvist färsk rosmarin samt 3 blad salvia.
Fläskfiléspetten är goda med tillbehör som klyftpotatis och bearnaisesås samt en tomatsallad eller valfria tillbehör.

4 portioner fläskfiléspett

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 0,5 zucchini
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 pressad vitlök
  • 3 msk olivolja eller matolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk honung
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 2 krm salvia

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén och skär bort den sega senan.
  2. Dela fläskfilén på längden och skär sedan i kuber ca 3x4 cm stora.
  3. Lägg fläskfilébitarna i en skål och tillsätt marinaden. Blanda runt och låt filén marinera i kylen övertäckt i en halvtimme. Hit kan du förbereda och marinera längre.
  4. Blanda gärna lite extra marinad i en skål vid sidan att pensla under grillningen.
  5. Tänd under tiden grillen och förbered grönsakerna till spetten samt önskade tillbehör.
  6. Skölj och skär zucchini och paprika i ca 3x4 cm bitar. Zucchinin kan du dela på längden och sedan i halvmånar.
  7. Skala och dela löken. Skär sedan i klyftor.
  8. Trä kött och grönsaker på spett. Varva lök, kött, paprika, kött, zucchini, kött osv på fyra spett. Räkna 4-5 köttbitar på varje spett.
  9. Grilla spetten runt om i ca 10 minuter tills de har fin färg och köttet är genomstekt. Pensla ev. med mer marinad under tiden.
  10. Lägg upp spetten på fat och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer