Kycklingfilé med bönsallad samt parmesanröra

Gott och nyttigt. Passar till både middag och fest.
Ett gott bröd samt lite grönsallad är också gott att servera till.
Majsen är tveksam om du äter GI eller LCHF så uteslut då den i bönsalladen.
Parmesan kan du ersätta med Grana padano (som är billigare) i parmesanröran. Men desto finare parmesan desto godare sås.

4 portioner kycklingfilé med bönsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm rosmarin
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • Bönsallad: 250 gram kokta svarta bönor
  • 1 liten rödlök
  • 1 röd paprika
  • 1 stor tomat
  • 0,5 zucchini
  • 100 gram majs
  • 2 msk fin mild rödvinsvinäger
  • 3 msk fin olivolja
  • 0,5 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl steksky från kycklingen
  • 0,5 dl hackad bladpersila
  • Parmesanröra: 250 gram färskost naturell ex. Kesella, Philadelphia
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Värm en stekpanna. Tillsätt olivolja samt smör.
  2. Bryn kycklingfiléerna 2-3 minuter på varje sida.
  3. Salt och peppra samt strö över lite rosmarin.
  4. Sänk värmen och sätt över ett lock och låt steka klart i ca 10 minuter. Testa gärna kycklingen med en termometer - vid 70 grader är kycklingfilén helt genomstekt. Eller dela på ett bröst och se så att den ej är rå i mitten (lägg isåfall tillbaks i pannan och stek ytterligare några minuter).
  5. Vid servering så skär du upp ev. upp filéerna mot fibrerna och serverar några bitar per portion.
  6. Bönsallad: Koka bönor enligt paket och låt svalna. Detta gör du lämpligen dagen innan. Koka ett paket och spara resten i frysen.
  7. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga i durkslag innan.
  8. Lägg bönorna i en skål.
  9. Skala och hacka löken. Lägg i skålen.
  10. Skölj, kärna ur och tärna paprikan i 1x1 cm bitar. Lägg i skålen.
  11. Skölj och skala zucchinin och tärna den som paprikan. Lägg i skålen.
  12. Skölj tomaten och tärna den samt lägg i skålen.
  13. Tillsätt vinäger samt olivolja.
  14. Smaka av bönsalladen med socker, salt och peppar samt vinäger. Har du sky från kycklingen så sila ned den i bönsalladen också så ger den god smak och saftighet till bönsalladen.
  15. Parmesanröra: Riv osten fint.
  16. Blanda med färskosten i en skål. Parmesanröran kan förberedas i god tid och låt gärna stå kallt och få smak.
  17. Servera kycklingen med bönsalladen och parmesanröran. Gott till är också blandad grönsallad samt ev. gott bröd som baguette.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer