Hemgjord Creme Fraiche

Hemgjord Crème Fraiche av grädde blir väldigt god och är passar att använda till fest, buffé eller vardags. Riktigt enkelt att laga. Bjud ex. på hemgjord creme fraiche till midsommar med matjessill, gräslök och färskpotatis.

Här har jag använt frystorkad crème fraiche-kultur som finns att köpa ex. från ostlabbet.se. Alternativ är att använda några msk köpt färdig ekologisk creme fraiche. 

När du väl ha en färdig creme fraiche använder du en sparad del (0,5 dl räcker - förvara i kylen) som start för nästa omgång creme fraiche. Kan upprepas 10-15 gånger.

Hemmagjord creme fraiche kan serveras som sås naturell ex. med varmrökt lax, dekatesspotatis och citron. Ett annat gott förslag är att smaksätta med ex. hackade örter och vitlök samt servera som kall sås till grillat kött, lax eller med soltorkad tomat och servera till kyckling med rostade rotfrukter eller klyftpotatis.

5 dl hemgjord creme fraiche

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 dagar
  • Klart på: 2 dagar 5 min

Ingredienser

  • 0,5 krm frystorkad creme-fraiche kultur
  • 5 dl grädde 40%

Tillagning

  1. Blanda grädden med creme fraiche-kulturen i en burk.
  2. Låt stå övertäckt i 24-72 timmar beroende på hur sur du vill ha den. Smaka och känn efter.
  3. Förvara i kylen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer