Hemgjord crème fraiche
Hemgjord crème fraiche av grädde blir väldigt god.
Den sköter sig själv och tjocknar när du blandat grädden med crème fraiche-kultur.
Tillagning
- Blanda grädden med creme fraiche-kulturen i en burk.
- Låt stå övertäckt i 24-72 timmar i rumstemperatur beroende på hur sur du vill ha den. Smaka och känn efter.
- Förvara sedan i kylen.
Serveringsförslag
- Passar likt köpt créme fraiche till midsommar med matjessill, gräslök och färskpotatis.
- Passar också som sås naturell med varmrökt lax, dekatesspotatis och citron.
- Ett annat gott förslag är att smaksätta med ex. hackade örter och vitlök samt servera som kall sås till grillat kött, lax eller med soltorkad tomat och servera till kyckling med rostade rotfrukter eller klyftpotatis.
Crème fraiche kultur
Här har jag använt frystorkad crème fraiche-kultur som finns att beställa från Danmark Hjemmeproduktions sida.
Alternativ är att använda några msk köpt färdig ekologisk crème fraiche.
När du väl ha en färdig crème fraiche använder du en sparad del (0,5 dl räcker - förvara i kylen) som start för nästa omgång crème fraiche. Kan upprepas 10-15 gånger.
Uppskattat näringsvärde per portion: 323 kcal