Grillade kycklingspett med paprika och glaze

Grilla goda spett med kyckling och paprika samt pensla med en glaze av ketjap manis, kinesisk soja, sambal oelek, sweet chilisås, tomatpuré, vitlök och risvinäger.

4 port grillade kycklingspett med paprika och glaze

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram färsk kycklinginnerfilé, kycklingfilé eller urbenat kycklinglår
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 röd paprika eller 2 spetspaprikor
  • GLAZE: 1 msk ketjap manis
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 tsk risvinäger
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 4 portioner tomatsallad caprese med mozzarella och basilika
  • 4 portioner marinerade vita bönor
  • 30 gram babyspenat, en liten påse
  • 2 dl gräddfil naturell
  • 1 dl sweet chili
  • 1 krm svartpeppar till servering

Tillagning

  1. Förbered valfria tillbehör. Jag hade till kokt potatis, tomatsallad, marinerade vita bönor samt babyspenat.
  2. Tänd grillen.
  3. GLAZE: Blanda ketjap manis, soja, sweet chili, sambal oelek, tomatpuré, pressad vitlök samt risvinäger i en skål. Kan förberedas och förvaras i kylen.
  4. Skär kycklingfiléer i ca 2 cm breda sneda skivor. Kycklinginnerfiléer kan du behålla som de är. Urbenat kycklinglår kan du skära i grova bitar.
  5. Skölj och skär paprika i bitar. Förslagsvis fyrkantiga bitar på ca 3x3 cm.
  6. Blanda kycklingen med rapsolja och salt. Fördela och varva kyckling och paprikabitar på fyra spett. Använd stålspett eller träspett som legat i blöt i 20 minuter.
  7. Grilla kycklingspetten runt om i totalt ca 6-8 minuter. Pensla med glazen då och då under grillningen. Akta så de ej bränns. Skär i en bit kyckling och se så att köttet är genomstekt innan servering. Eller använd en termometer och stek till 70 grader.
  8. Strö över lite nymalen svartpeppar och flingsalt på slutet.
  9. Servera spetten med valfria tillbehör. Jag hade kokt färskpotatis, marinerade vita bönor, tomatsallad caprese, gräddfil och sweet chilisås till.
Spetten får först färg och penslas sedan med marinad.
Kycklingen blandas först med lite rapsolja och salt. Hit kan du förbereda och ha i kylen. Vid grillningen så penslar du med marinaden.
Marinaden eller glazen i skål.
Marinaden eller glazen penslas på vid grillningen. Kan förberedas innan. Den blandas av ketjap manis, kinesisk soja, sambal oelek, sweet chilisås, tomatpuré, vitlök och risvinäger.
Kycklingspetten på grillen
Spetten grillas runt om några minuter. Låt dem gå på lite lägre värme när de fått färg - sätt förslagsvis på lock eller lägg vid sidan av glöden - så de blir genomstekta.
De färdiggrillade spetten får vila till servering på en skärbräda
De färdiggrillade spetten får vila någon minut till servering på en skärbräda.

Serveringsförslag

Grillspetten kan serveras med valfria tillbehör.

Kycklinginnerfiléspett med tillbehör på tallrik.
Jag varvade kycklingen med paprika och serverade med färskpotatis, mozzarella-, babyspenat och tomatsallad; marinerade vita bönor och sås gräddfil och sweet chili.

E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 297 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-16

Tillbehör och liknande: