Grillade kycklingspett med paprika och glaze
Introduktion och förberedelse
Grilla goda spett med kyckling och paprika samt pensla med en glaze av ketjap manis, kinesisk soja, sambal oelek, sweet chilisås, tomatpuré, vitlök och risvinäger.
Serveringsförslag
Grillspetten kan serveras med valfria tillbehör.
Jag hade kokt färskpotatis, en variant på caprese tomatsallad med mozzarella, en liten påse babyspenat, marinerade vita bönor samt en enkel kall sås av naturell gräddfil och en skål med sweet chili till.
Bönorna till de marinerade vita bönorna får du ha lite framförhållning på om du kokar egna bönor - förbered gärna dagen innan. Det finns även fryst bönblanding som är ok att använda. De på burk är sådär men går de med.
- Ett annat förslag är med Hasselbackspotatis, quinoasallad med paprika samt enkel kall sweet chili och gräddfilssås till som här.
- Vidare kan du passa på att grilla grönsaker till som zucchini, halverad rödlök eller knipplök, bifftomathalvor, förkokt majskolv, grön sparris eller skivad aubergine.
- Klyftpotatis eller potatisgratäng samt tomatsallad, bönsallad, grönsallad med mera.
- Tycker du såsen är för simpel kan du laga en annan sås till som Bearnaisesås, rödvinssås, coleslaw, pepparsås, kalla såser som yoghurt- eller creme fraiche-såser, kryddsmör som vitlökssmör med mera.
Val av kyckling
Jag tog färska kycklinginnerfiléer som är mycket möra och lätta att trä direkt på spett.
Det finns även frysta kycklinginnerfiléer som går bra att använda. Tina i påsen i en skål övertäckt i kylen i ca 6 timmar.
Istället för innerfilé så går det utmärkt med annan benfri kyckling som urbenat kycklinglår/kycklinglårfilé eller vanlig kycklingfilé/bröstfilé.
Köp gärna svenskt kyckling.
Portionsberäkning
Här har jag använt ett paket färska kycklinginnerfiléer på 679 gram som innehöll ca 16 filéer. De trädde jag till fyra spett med fyra filéer på vardera.

Tillagning
- Förbered tillbehör som kokt potatis, tomatsallad, marinerade vita bönor samt babyspenat.
- Tänd grillen.
- GLAZE: Blanda ketjap manis, soja, sweet chili, sambal oelek, tomatpuré, pressad vitlök samt risvinäger i en skål. Kan förberedas och förvaras i kylen.
- Blanda kycklinginnerfiléerna med rapsolja och salt. Fördela och trä kycklinginnerfiléerna på fyra spett. Använd stålspett eller träspett som legat i blöt i 20 minuter.
- Skölj och skär paprika i bitar. Förslagsvis fyrkantiga bitar på ca 3x3 cm.
- Grilla kycklingspetten runt om i totalt ca 6-8 minuter. Pensla med glazen då och då under grillningen. Akta så de ej bränns. Skär in mot spettet på en bit kyckling och se så att köttet är genomstekt. Innertemperaturen ska vara 70 grader om du vill kolla med stektermometer.
- Servera spetten med valfria tillbehör som förslagsvis som jag gjorde på bilden med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, marinerade vita bönor, tomatsallad caprese, gräddfil och sweet chilisås.
- Garnera med lite nymalen svartpeppar om du vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 297 kcal