Grillade kycklingspett med paprika och glaze

Introduktion och förberedelse

Grilla goda spett med kyckling och paprika samt pensla med en glaze av ketjap manis, kinesisk soja, sambal oelek, sweet chilisås, tomatpuré, vitlök och risvinäger.

Serveringsförslag

Grillspetten kan serveras med valfria tillbehör.

Jag hade kokt färskpotatis, en variant på caprese tomatsallad med mozzarella, en liten påse babyspenat, marinerade vita bönor samt en enkel kall sås av naturell gräddfil och en skål med sweet chili till.

Bönorna till de marinerade vita bönorna får du ha lite framförhållning på om du kokar egna bönor - förbered gärna dagen innan. Det finns även fryst bönblanding som är ok att använda. De på burk är sådär men går de med.

Val av kyckling

Jag tog färska kycklinginnerfiléer som är mycket möra och lätta att trä direkt på spett.

Det finns även frysta kycklinginnerfiléer som går bra att använda. Tina i påsen i en skål övertäckt i kylen i ca 6 timmar.

Istället för innerfilé så går det utmärkt med annan benfri kyckling som urbenat kycklinglår/kycklinglårfilé eller vanlig kycklingfilé/bröstfilé.

Köp gärna svenskt kyckling.

Portionsberäkning

Här har jag använt ett paket färska kycklinginnerfiléer på 679 gram som innehöll ca 16 filéer. De trädde jag till fyra spett med fyra filéer på vardera.

Kycklinginnerfiléspett med tillbehör på tallrik.
Jag varvade kycklingen med paprika och serverade med färskpotatis, mozzarella-, babyspenat och tomatsallad; marinerade vita bönor och sås gräddfil och sweet chili.

4 port grillade kycklingspett med paprika och glaze

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • ca 650 gram färsk kycklinginnerfilé, ett paket
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 röd paprika
  • GLAZE: 1 msk ketjap manis
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 tsk risvinäger
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 4 portioner tomatsallad caprese med mozzarella och basilika
  • 4 portioner marinerade vita bönor
  • 30 gram babyspenat, en liten påse
  • 2 dl gräddfil naturell
  • 1 dl sweet chili
  • 1 krm svartpeppar till servering

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som kokt potatis, tomatsallad, marinerade vita bönor samt babyspenat.
  2. Tänd grillen.
  3. GLAZE: Blanda ketjap manis, soja, sweet chili, sambal oelek, tomatpuré, pressad vitlök samt risvinäger i en skål. Kan förberedas och förvaras i kylen.
  4. Blanda kycklinginnerfiléerna med rapsolja och salt. Fördela och trä kycklinginnerfiléerna på fyra spett. Använd stålspett eller träspett som legat i blöt i 20 minuter.
  5. Skölj och skär paprika i bitar. Förslagsvis fyrkantiga bitar på ca 3x3 cm.
  6. Grilla kycklingspetten runt om i totalt ca 6-8 minuter. Pensla med glazen då och då under grillningen. Akta så de ej bränns. Skär in mot spettet på en bit kyckling och se så att köttet är genomstekt. Innertemperaturen ska vara 70 grader om du vill kolla med stektermometer.
  7. Servera spetten med valfria tillbehör som förslagsvis som jag gjorde på bilden med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, marinerade vita bönor, tomatsallad caprese, gräddfil och sweet chilisås.
  8. Garnera med lite nymalen svartpeppar om du vill.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 297 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-10

Tillbehör och liknande recept: