Grillspett med kött

Introduktion och förberedelse

Mitt grundrecept på grillspett med kött samt förslag på varianter och tillbehör.

Du kan laga spetten med mört kött som oxfilé, entrecote, ryggbiff, innanlår eller rostas.

Vidare med annat kött som kycklingfilé, lammfilé, fläskfilé eller mört viltkött.

Serveringsförslag

Marinad

Mört kött behöver ej marineras för att bli mört. Spetten blir goda med enbart salt och svartpeppar.

Jag brukar dock göra en enkel marinad av lite olja, pressad vitlök och vinäger samt färska örter som timjan, rosmarin och salvia.

Fler förslag på marinader

  • Vill man ha lite mer soja-stil så är indonesisk söt soja Ketjap Manis ett enkelt och säkert kort att pensla med vid grillningen.
  • Klassisk grillmarinad med soja, vitlök och honung.
  • Asiatisk marinad med ingefära, soja, sesamolja, chili med mera.
  • Barbequeglaze med tomat, rökt paprikapulver och chili med mera

Jag har massor med fler förslag på marinader eller glazer som sätter mer smak på köttet.

Grönsaker att varva med på spetten

Gott är att varva köttbitarna med grönsaker som klyftad lök - gul lök, rödlök eller schalotten passar.

Vidare passar bitar av röd, gul eller grön paprika; halvmånar med zucchini; cocktailtomater; champinjoner och bitar av aubergine.

Grilla i ugn

Godast blir köttspetten grillade på utegrill men de kan också grillas i ugnen precis under grillelementet. Sätt ugnen på 250 grader grill.

Lägg spetten på grillgallret och sedan en ugnsplåt under - gärna med aluminiumfolie så slipper du diska plåten. Grilla spetten några minuter, ta ut och vänd samt grilla andra sidan så att de får färg. Passa dem så de ej bränns.

Grilla i grillpanna

Vidare kan man använda en grillpanna på spisen också - ge då först färg på hög värme runt om några minuter och sänk sedan värmen och stek klart några minuter till.

Grillspett med kött, lök och paprika på grillen
Grillspett med kött, lök och paprika blir riktigt gott på grillen.

4 portioner grillspett med kött

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram mört kött som entrecote, oxfilé, biff, innanlår eller rostas; eller annat valfritt mört nötkött, lammkött, fläskfilé, kycklingfilé eller mört viltkött
  • 1 msk matolja som rapsolja, solrosolja, majsolja eller olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, gärna nymald
  • 2 msk röd vinäger
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 dl grovt hackade färska örter som någon kvist timjan, rosmarin och några blad salvia (valfritt)
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 1 röd paprika (valfritt)

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 3x2 cm rektanglar, kuber eller valfria lagom bitar att trä på spett.
  2. Blanda köttet med olja, salt, nymald svartpeppar, pressad vitlök samt vinäger och grovt hackad örter.
  3. Skär lök i klyftor och skölj samt skär paprikan i bitar likt 2x2 cm rutor.
  4. Fördela och varva köttbitarna med bitar av lök och paprika på fyra spett i metall eller trä. Hit kan du förbereda och ha spetten övertäckta i kylen några timmar eller dagen innan. Förbereder du dem innan så ta då ej med saltet utan tillsätt det precis innan eller under grillning.
  5. Använder du träspett så lägg dem i blöt i 30 minuter innan så de inte brinner upp på grillen.
  6. Grilla spetten runt om 3-4 minuter på varje sida så att de får fin färg. Akta så att du inte har för hög värme så att de bränns.
  7. Grillar du fläskkött eller kyckling så måste köttet bli helt genomstekt så grilla sådana spett några minuter extra och kontrollera så att köttet är genomstekt ända in vid spettet.
  8. Salta och peppra gärna lite extra innan servering med lite flingsalt samt nymalen svartpeppar. Kan också garneras med hackad persilja och mer grovt hackade färska örter som timjan, rosmarin och salvia.
E-mail
Medel: 3.5 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 172 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-06