Grillspett med kött

Grillspett med kött som mör entrecote eller ryggbiff, innanlår, oxfilé, rostas, kycklingfilé, lammfilé eller fläskfilé. Marinaden till spetten är enkel men god med vitlök, citron, salt och peppar - det är allt som behövs.

Mört kött behöver ej marineras för att bli mört. Lite olja, citron eller vinäger, salt och peppar är annars fullt tillräckligt. Vill man ha lite mer soja-stil så är indonesisk söt soja Ketjap Manis enkelt och ett säkert kort att pensla med vid grillningen.

Jag har massor med fler förslag på marinader eller glazer som sätter mer smak på köttet.

Tre förslag på marinader till grillspett med mört nötkött:

Alternativ till att grilla spetten

Godast blir köttspetten grillade på utegrillen men de kan också grillas i ugnen precis under grillelementet. Lägg dem på grillgallret och sedan i på en ugnsplåt och grilla några minuter på varje sida så att de får färg. Vidare kan man använda en grillpanna på spisen också - ge då först färg och sänk sedan värmen och stek klart några minuter.

4 portioner grillspett med kött

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor entrecote, à ca 120 gram eller annat valfritt mört kött
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 msk citronsaft, limesaft, röd eller vit vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, gärna nymald

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 3x2 cm rektanglar, kuber eller valfria lagom bitar att trä på spett.
  2. Lägg köttet i marinad av pressad vitlök, olivolja, citron eller vinäger samt salt och peppar.
  3. Fördela köttbitarna på fyra spett. Hit kan du förbereda och ha spetten övertäckta i kylen.
  4. Grilla spetten runt om 3-4 minuter på varje sida så att de får fin färg. Akta så att du inte har för hög värme så att de bränns. Grillar du fläskkött eller kyckling så måste köttet bli helt genomstekt så grilla sådana spett några minuter extra och kontrollera så att köttet är genomstekt ända in vid spettet.
  5. Salta och peppra ev. lite extra innan servering med lite flingsalt samt nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer