Grillspett med kött

Grillspett med kött som mör entrecote eller ryggbiff, innanlår, oxfilé, rostas, kycklingfilé, lammfilé eller fläskfilé. Marinaden till spetten är enkel men god med vitlök, citron, salt och peppar - det är allt som behövs.

Mört kött behöver ej marineras för att bli mört. Lite olja, citron eller vinäger, salt och peppar är annars fullt tillräckligt. Vill man ha lite mer soja-stil så är indonesisk söt soja Ketjap Manis enkelt och ett säkert kort att pensla med vid grillningen.

Jag har massor med fler förslag på marinader eller glazer som sätter mer smak på köttet.

Tre förslag på marinader till grillspett med mört nötkött:

Alternativ till att grilla spetten

Godast blir köttspetten grillade på utegrillen men de kan också grillas i ugnen precis under grillelementet. Lägg dem på grillgallret och sedan i på en ugnsplåt och grilla några minuter på varje sida så att de får färg. Vidare kan man använda en grillpanna på spisen också - ge då först färg och sänk sedan värmen och stek klart några minuter.

4 portioner grillspett med kött

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor entrecote, à ca 120 gram eller annat valfritt mört kött
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 msk citronsaft, limesaft, röd eller vit vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, gärna nymald

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 3x2 cm rektanglar, kuber eller valfria lagom bitar att trä på spett.
  2. Lägg köttet i marinad av pressad vitlök, olivolja, citron eller vinäger samt salt och peppar.
  3. Fördela köttbitarna på fyra spett. Hit kan du förbereda och ha spetten övertäckta i kylen.
  4. Grilla spetten runt om 3-4 minuter på varje sida så att de får fin färg. Akta så att du inte har för hög värme så att de bränns. Grillar du fläskkött eller kyckling så måste köttet bli helt genomstekt så grilla sådana spett några minuter extra och kontrollera så att köttet är genomstekt ända in vid spettet.
  5. Salta och peppra ev. lite extra innan servering med lite flingsalt samt nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept