Grillspett med kött

Introduktion och förberedelse

Grillspett med mört kött som entrecote eller ryggbiff, innanlår, oxfilé, rostas, kycklingfilé, lammfilé, fläskfilé eller mört viltkött.

Marinaden till spetten är enkel men god med salt och svartpeppar - det är allt som behövs - här med lite extra smak av pressad vitlök och citron eller vinäger också.

Mört kött behöver ej marineras för att bli mört.

Vill man ha lite mer soja-stil så är indonesisk söt soja Ketjap Manis ett enkelt och säkert kort att pensla med vid grillningen. Blir riktigt gott.

Grilla spetten i ugn

Godast blir köttspetten grillade på utegrillen men de kan också grillas i ugnen precis under grillelementet. Sätt ugnen på 250 grader grill. Lägg spetten på grillgallret och sedan en ugnsplåt under - kan kläs med alufolie så slipper du diska plåten - och grilla spetten några minuter på varje sida så att de får färg. Passa dem så de ej bränns.

Grilla spetten i grillpanna

Vidare kan man använda en grillpanna på spisen också - ge då först färg på hög värme runt om några minuter och sänk sedan värmen och stek klart några minuter till.

Tre förslag på marinader

  1. Klassisk grillmarinad med soja, vitlök och honung.
  2. Asiatisk marinad med ingefära, soja, sesamolja, chili med mera.
  3. Barbequeglaze med tomat, rökt paprikapulver och chili med mera

Jag har massor med fler förslag på marinader eller glazer som sätter mer smak på köttet.

4 portioner grillspett med kött

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram mört kött som 4 skivor entrecote på ca 125 gram eller annat valfritt mört nötkött, lammkött, fläskfilé, kycklingfilé eller mört viltkött
  • 1 msk matolja som rapsolja, solrosolja, majsolja eller olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, gärna nymald
  • 2 msk citronsaft, limesaft, röd eller vit vinäger (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 3x2 cm rektanglar, kuber eller valfria lagom bitar att trä på spett.
  2. Lägg köttet i marinad av olja, samt salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt pressad vitlök samt citron eller vinäger om du önskar.
  3. Fördela köttbitarna på fyra spett i metall eller trä. Hit kan du förbereda och ha spetten övertäckta i kylen - men ta då ej med saltet utan tillsätt det precis innan eller under grillning.
  4. Använder du träspett så lägg dem i blöt i 30 minuter innan så de inte brinner upp på grillen.
  5. Grilla spetten runt om 3-4 minuter på varje sida så att de får fin färg. Akta så att du inte har för hög värme så att de bränns.
  6. Grillar du fläskkött eller kyckling så måste köttet bli helt genomstekt så grilla sådana spett några minuter extra och kontrollera så att köttet är genomstekt ända in vid spettet.
  7. Salta och peppra gärna lite extra innan servering med lite flingsalt samt nymalen svartpeppar. Kan också garneras med hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 172 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept