Grillspett med kött

Grillspett med kött som mör entrecote eller ryggbiff, innanlår, oxfilé, rostas, kycklingfilé, lammfilé eller fläskfilé. Marinaden till spetten är enkel men god med vitlök, citron, salt och peppar - det är allt som behövs.

Mört kött behöver ej marineras för att bli mört. Lite olja, citron eller vinäger, salt och peppar är annars fullt tillräckligt. Vill man ha lite mer soja-stil så är indonesisk söt soja Ketjap Manis enkelt och ett säkert kort att pensla med vid grillningen.

Jag har massor med fler förslag på marinader eller glazer som sätter mer smak på köttet. 

Tre förslag på marinader till grillspett med mört nötkött:

Alternativ till att grilla spetten

Godast blir köttspetten grillade på utegrillen men de kan också grillas i ugnen precis under grillelementet. Lägg dem på grillgallret och sedan i på en ugnsplåt och grilla några minuter på varje sida så att de får färg. Vidare kan man använda en grillpanna på spisen också - ge då först färg och sänk sedan värmen och stek klart några minuter. 

4 portioner grillspett med kött

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor entrecote, à ca 120 gram eller annat valfritt mört kött
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 msk citronsaft, limesaft, röd eller vit vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, gärna nymald

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 3x2 cm rektanglar, kuber eller valfria lagom bitar att trä på spett.
  2. Lägg köttet i marinad av pressad vitlök, olivolja, citron eller vinäger samt salt och peppar.
  3. Fördela köttbitarna på fyra spett. Hit kan du förbereda och ha spetten övertäckta i kylen.
  4. Grilla spetten runt om 3-4 minuter på varje sida så att de får fin färg. Akta så att du inte har för hög värme så att de bränns. Grillar du fläskkött eller kyckling så måste köttet bli helt genomstekt så grilla sådana spett några minuter extra och kontrollera så att köttet är genomstekt ända in vid spettet.
  5. Salta och peppra ev. lite extra innan servering med lite flingsalt samt nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer