Grillspett med kött

Grillspett med kött som mör entrecote eller ryggbiff, innanlår, oxfilé, rostas, kycklingfilé, lammfilé eller fläskfilé. Marinaden till spetten är enkel men god med vitlök, citron, salt och peppar - det är allt som behövs.

Mört kött behöver ej marineras för att bli mört. Lite olja, citron eller vinäger, salt och peppar är annars fullt tillräckligt. Vill man ha lite mer soja-stil så är indonesisk söt soja Ketjap Manis enkelt och ett säkert kort att pensla med vid grillningen.

Jag har massor med fler förslag på marinader eller glazer som sätter mer smak på köttet.

Tre förslag på marinader till grillspett med mört nötkött:

Alternativ till att grilla spetten

Godast blir köttspetten grillade på utegrillen men de kan också grillas i ugnen precis under grillelementet. Lägg dem på grillgallret och sedan i på en ugnsplåt och grilla några minuter på varje sida så att de får färg. Vidare kan man använda en grillpanna på spisen också - ge då först färg och sänk sedan värmen och stek klart några minuter.

4 portioner grillspett med kött

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 skivor entrecote, à ca 120 gram eller annat valfritt mört kött
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 msk citronsaft, limesaft, röd eller vit vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, gärna nymald

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 3x2 cm rektanglar, kuber eller valfria lagom bitar att trä på spett.
  2. Lägg köttet i marinad av pressad vitlök, olivolja, citron eller vinäger samt salt och peppar.
  3. Fördela köttbitarna på fyra spett. Hit kan du förbereda och ha spetten övertäckta i kylen.
  4. Grilla spetten runt om 3-4 minuter på varje sida så att de får fin färg. Akta så att du inte har för hög värme så att de bränns. Grillar du fläskkött eller kyckling så måste köttet bli helt genomstekt så grilla sådana spett några minuter extra och kontrollera så att köttet är genomstekt ända in vid spettet.
  5. Salta och peppra ev. lite extra innan servering med lite flingsalt samt nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer