Grillspett med kött
Mitt grundrecept på grillspett med kött samt förslag på varianter med grönsaker och tillbehör.
Du kan grilla köttspetten med eller utan grönsaker.
Tillagning
- Använder du träspett så lägg dem gärna i blöt i 30 minuter innan så de inte brinner upp på grillen.
- Skär köttet i ca 3x2 cm rektanglar, kuber eller valfria lagom bitar att trä på spett.
- Blanda köttet med olja, salt, nymald svartpeppar. Gott är även pressad vitlök, vinäger och grovt hackade örter.
- Skär lök i klyftor och skölj samt skär paprikan i bitar likt 2x2 cm rutor.
- Fördela och trä köttet på fyra spett i metall eller trä. Varva köttbitarna med bitar av lök och paprika om du vill. Hit kan du förbereda och ha spetten övertäckta i kylen några timmar eller dagen innan. Förbereder du dem innan så ta då ej med saltet utan tillsätt det precis innan eller under grillning.
- Grilla spetten runt om 3-4 minuter på varje sida så att de får fin färg. Akta så att du inte har för hög värme så att de bränns.
- Grillar du fläskkött, fläskfilé eller kyckling så måste köttet bli helt genomstekt så grilla sådana spett några minuter extra och kontrollera så att köttet är genomstekt ända in vid spettet.
- Salta och peppra gärna lite extra innan servering med lite flingsalt samt nymalen svartpeppar. Kan också garneras med hackad persilja och mer grovt hackade färska örter som timjan, rosmarin och salvia.
Serveringsförslag
- Goda och lättlagad tillbehör som jag hade på bilden är med grillad potatis, grillad tomat, sallad av machésallad och en kall yoghurtsås med Sweet Chili.
- Här är en annan variant med vit bönsås, färskpotatis och grönsallad.
- Ett annat förslag är med ugnsstekt potatis, grillad majs samt en Smetanasås, kall sås eller yoghurt smaksatt med riven ingefära.
- Här finns mina tips på fler såser och tillbehör.
Val av kött
- Du kan laga spetten med mört kött som oxfilé, entrecote, ryggbiff, innanlår eller rostas.
- Vidare blir det gott med annat mört kött som kycklingfilé, lammfilé, fläskfilé eller viltfilé eller mört viltkött.
Marinad
- Mört kött behöver ej marineras för att bli mört. Spetten blir goda med enbart salt och svartpeppar.
- Jag brukar dock göra en enkel marinad av lite olja, pressad vitlök och vinäger samt färska örter som timjan, rosmarin och salvia.
Fler förslag på marinader
- Vill man ha lite mer soja-stil så är indonesisk söt soja Ketjap Manis ett enkelt och säkert kort att pensla med vid grillningen.
- Klassisk grillmarinad med soja, vitlök och honung.
- Asiatisk marinad med ingefära, soja, sesamolja, chili med mera.
- Barbequeglaze med tomat, rökt paprikapulver och chili med mera
Jag har massor med fler förslag på marinader eller glazer som sätter mer smak på köttet.
Grönsaker att varva med på spetten
- Gott är att varva köttbitarna med grönsaker som klyftad lök - gul lök, rödlök eller schalotten passar.
- Vidare passar bitar av röd, gul eller grön paprika; halvmånar med zucchini; cocktailtomater; champinjoner och bitar av aubergine.
Grilla i ugn
Godast blir köttspetten grillade på utegrill men de kan också grillas i ugnen precis under grillelementet. Sätt ugnen på 250 grader grill.
Lägg spetten på grillgallret och sedan en ugnsplåt under - gärna med aluminiumfolie så slipper du diska plåten. Grilla spetten några minuter, ta ut och vänd samt grilla andra sidan så att de får färg. Passa dem så de ej bränns.
Grilla i grillpanna
Vidare kan man använda en grillpanna på spisen också - ge då först färg på hög värme runt om några minuter och sänk sedan värmen och stek klart några minuter till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 272 kcal