Skordalia grekisk vitlökssås

Skordalia - en vitlökssås från Grekland. En sås med rejält med vitlök samt brödsmulor och mandel och olivolja.
God till det mesta som grillat, ugnstekt fisk, grönsaker mm. Passar på buffe och till vitlöksälskare.
Vitlök är mycket nyttigt och innehåller flera aktiva ämnen som är bra för vår kropp.
Såsen var (och är) för grekerna ett sätt att ta tillvara gammalt trist bröd. Istället för att slänga det mixar man ut det med vinäger, olivolja, vitlök och mandel.

4 dl skordalia grekisk vitlökssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 stora skivor kantskuret vitt bröd
  • 1 dl vinäger, vit eller röd
  • 6 stora vitlöksklyftor
  • 0,5 dl skållad och skalad mandel
  • 2,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk socker eller honung

Tillagning

  1. Skär bort kanterna på brödet.
  2. MED MIXER: Smula sönder brödet i mixern och tillsätt de övriga ingredienserna - först vitlök, sedan mandel, vinäger och lite salt. Tillsätt sedan droppvis olivoljan och kör tills vitlökssåsen är slät. Smaka av med salt och nymalen peppar samt ev. någon nypa socker eller honung.
  3. I STOR MORTEL: Smula sönder brödet i morteln med vinägern. Tillsätt hackad vitlök och mosa dem med brödet. Tillsätt sedan mandeln och mosa till en tjock smet. Tillsätt sedan olivoljan droppvis och sedan fortare till en slät vitlökssås. Smaka av Skordalian med salt, nymalen peppar samt ev. någon nypa socker eller honung.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer