Skordalia grekisk vitlökssås

Introduktion och förberedelse

Skordalia - en vitlökssås från Grekland. En sås med rejält med vitlök samt brödsmulor, vinäger, mandel och olivolja.

Serveringsförslag

  • God till det mesta som sås till grillat, ugnstekt fisk, grönsaker mm.
  • Passar på buffé och till vitlöksälskare.
  • Kan även serveras som röra och dippsås.

Såsen var (och är) för grekerna ett sätt att ta tillvara gammalt trist bröd. Istället för att slänga det mixar man ut det med olivolja, vitlök och mandel samt smaksätter med lite vinäger.

Välj gärna en lagrad röd mild vinäger eller vit balsamvinäger som är mild i smaken.

En grekisk olivolja är valfritt men passande.

4 dl skordalia grekisk vitlökssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 stora skivor kantskuret vitt bröd
  • 1 dl vinäger, vit eller röd
  • 6 stora vitlöksklyftor
  • 0,5 dl skållad och skalad mandel
  • 2,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk socker eller honung

Tillagning

  1. Skär bort kanterna på brödet.
  2. MED MIXER: Smula sönder brödet i mixern och tillsätt de övriga ingredienserna - först vinäger, vitlök, sedan mandel och lite salt. Tillsätt sedan droppvis olivoljan och kör tills vitlökssåsen är slät.
  3. I STOR MORTEL: Smula sönder brödet i morteln med vinägern. Tillsätt hackad vitlök och mosa dem med brödet. Tillsätt sedan mandeln och mosa till en tjock smet. Tillsätt sedan olivoljan droppvis och sedan fortare till en slät vitlökssås.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Vidare kan man smaksätta med lite socker eller honung.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-12