Grillad entrecote med klyftpotatis, puylinser och såser
Grillad entrecote med klyftpotatis, marinerade Puy-linser, två enkla yoghurtsåser samt grönsallad och cocktailtomater.
Tillagning
- Börja med klyftpotatisen samt att koka linserna.
- Klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader.
- Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
- Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olivolja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
- Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden.
- Prova ev. med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig.
- Vid servering så kan du ev. strö över lite gourmetsalt samt något varv med svartpepparkranen.
- Marinerade linser: Med Beluga-linser: Beluga-linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 15-20 minuter.
- Med Puy-linser: Puy-linser behöver ej blötläggas. Om du vill korta koktiden med 15 minuter så blötlägger du dem i två timmar innan. Skölj dem och koka linserna i dubbelt så mycket vatten under lock i 35 minuter om de ej är blötlagdra och 20 minuter om de är blötlagda.
- Med gröna linser: gröna linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 10 minuter.
- Under tiden linserna kokar: skala och hacka löken fint.
- Fräs i olivoljan.
- Tillsätt pressad vitlök.
- Sätt åt sidan.
- När linserna kokta klart och du hällt av dem i durkslag så blandar du dem med löken i en skål eller stor panna.
- Tillsätt vinäger och honung samt smaka av med salt och peppar. Garnera ev. med grovhackad bladpersilja.
- Laga såserna: blanda hackad fetaost med yoghurt i en skål. Blanda mango chutney med yoghurt i en skål. Smaka av såserna med salt.
- Skölj sallad och tomater. Halvera tomaterna. Lägg på salladsfat ev. med lite olivolja och vinäger på.
- Börja med köttet när det är ca 10 minuter kvar på potatisen.
- Vänd köttbitarna i olivolja, salt och peppar.
- Grilla dem i grillpanna (två i taget) eller på utegrill på båda sidor i 3-4 minuter beroende på vilken stekgrad du vill ha - någon extra minut om du vill ha dem välstekta. Lägg upp dem på en tallrik och låt dem vila 5 minuter innan servering.
- Servera entrecoterna med de marinerade linserna, klyftpotatis, de kalla såserna samt salladen.
Varianter
- Du kan grilla entrecoten i grillpanna eller på utegrill. Eller steka i stekpanna.
- Hittar du inte Puy-linser kan du ta Belugalinser eller gröna linser.
- Gott till är också pesto på röd tomat.
- Istället för entrecote kan du ta oxfilé, kycklingfilé, fläskfilé eller Halloumi-ost (vegetariskt alternativ).
Uppskattat näringsvärde per portion: 462 kcal