Caesardressing

Introduktion och förberedelse

Caesardressing är en majonnäs smaksatt med vitlök, sardeller och parmesanost. Dressingen serveras oftast till romansallad som caesarsallad.

Serveringsförslag

  • Blanda med romansallad till Caesarsallad eller blanda med annan grönsallad. Caesarsallad är gott som sidosallad, till buffé eller lätt lunch eller middag.
  • Caesarsallad gör du av sköljd plockad romansallad, rostade brödkrutonger vända i olivolja och salt, eventuellt knaperstekt hackad bacon eller pancetta. Vidare kan man ha krutonger på toppen.
  • Gott på är också grillad kyckling, lax eller räkor samt strimlad rödlök. Garnera gärna med lite extra riven eller hyvlad parmesan på toppen.
  • Kan även serveras som en kall sås till grillat som kyckling, fläskfilé, potatissallad, till caesarwraps med mera.

Tips till många

Lagar du till många och dubblar receptet är det lättast att vispa ihop dressingen med elvisp eller i matberedare. Här är mina tips för en jättestor skål caesarsallad till buffé och fest.

Med köpt majonnäs

Har du ont om tid så går det bra att använda köpt majonnäs och blanda med hackade sardeller, pressad vitlök, worcestershiresås, dijonsenap, pressad citron, vinäger, salt, peppar samt riven parmesan.

Tips att rädda en sprucken dressing

Om majonnäsen inte går ihop till en majonnäs utan ser grynig ut så kan du börja om med en ny äggula som du vispar hårt och sedan tillsätter den spruckna majonnäsen lite i taget.

Varianter

  • Du kan också ersätta majonnäsen eller lätta upp dressingen med lite matyoghurt, gräddfil eller creme fraiche.
  • Citron kan ersättas med lime.
  • Man kan ta ett helt ägg - både äggula och äggvita. Eller koka ägget i 3 minuter och ta löskokt ägg.
  • Gott i är även 1-2 tsk kapris. Hacka och mixa med i början.
  • Rör gärna i lite olja från sardellerna mot slutet att smaka av caesardressingen med.
  • En del av olivoljan kan bytas mot svensk kallpressad rapsolja eller majsolja om man vill.
  • Du kan göra caesardressing utan ansjovis eller sardeller.
  • Eller röra ihop en enkel variant med crème fraiche med parmesan och vitlök.

4 portioner caesardressing

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 sardellfiléer
  • 1 tsk Dijonsenap, stark fransk senap
  • 1 stor äggula eller två små
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 2 tsk vit fin vinäger
  • 1 msk pressad citron
  • 2 dl fin olivolja
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. FÖR HAND ELLER MED ELVISP: Vispa upp äggulorna i en bunke ca 30 sekunder - en elvisp funkar bäst. Hacka sardellerna.
  2. Blanda i sardeller, senap, pressad vitlök, worcestersås, vinäger och pressad citron med äggulorna.
  3. Vispa ihop någon halv minut under kraftig vispning.
  4. Under vispning tillsätt olivolja droppvis - lite i början sedan mer efterhand.
  5. Nu blir ägg och olja som en majonnäs som nu kan kallas caesardressing.
  6. MED STAVMIXER: Använd en smal hög behållare och lägg i äggula, salt, grovhackad vitlök, sardeller, worcestersås, vinäger, pressad citron, peppar samt senap (valfritt). Tillsätt även all olja. Sätt ner stavmixerna och mixa i botten samt jobba dig uppåt någon minut tills du har en tjock majonnäs.
  7. Tillsätt parmesanost och smaka av med salt och peppar.
  8. Förvara caesardressingen i kylen fram till servering.
E-mail
Medel: 3.8 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-20