Caesardressing

Caesardressing är en majonnäs smaksatt med vitlök, sardeller och parmesanost. Dressingen serveras oftast till caesarsallad men passar även till valfri sallad.

4 portioner caesardressing

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 sardellfiléer
  • 1 tsk Dijonsenap, stark fransk senap
  • 1 äggula XL eller L eller 2 äggulor S eller M
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk pressad citron
  • 2 dl olivolja
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. FÖR HAND ELLER MED ELVISP: Vispa upp äggulorna i en bunke ca 30 sekunder - en elvisp funkar bäst.
  2. Hacka sardellerna samt tillsätt tillsammans med senap, pressad vitlök, worcestersås, vinäger och pressad citron.
  3. Vispa ihop någon halv minut under kraftig vispning.
  4. Tillsätt olivolja droppvis under vispning - lite i början sedan mer efterhand tills du har en tjock dressing.
  5. Rör i parmesanost samt smaka av med salt och peppar.
  6. Förvara caesardressingen i kylen fram till servering. Den blir godare om den får stå i kylen några timmar och mogna i smaken.
Caesarsallad gör du med äggula och olivolja samt smaksätter med vitlök, vitvinsvinäger, sardeller och parmesan.
Caesarsallad gör du med äggula och olivolja samt smaksätter med vitlök, vitvinsvinäger, sardeller och parmesan.
Dressingen kan förberedas i god tid och blir bara godare efter några timmar i kylen.
Dressingen kan förberedas i god tid och blir bara godare efter några timmar i kylen.

Serveringsförslag

  • Blanda med romansallad till Caesarsallad eller blanda med annan grönsallad. Caesarsallad är gott som sidosallad, till buffé eller lätt lunch eller middag.
  • Caesarsallad gör du av sköljd plockad romansallad, rostade brödkrutonger vända i olivolja och salt, eventuellt knaperstekt hackad bacon eller pancetta. Vidare kan man ha krutonger på toppen.
  • Gott på är också grillad kyckling, lax eller räkor samt strimlad rödlök. Garnera gärna med lite extra riven eller hyvlad parmesan på toppen.
  • Kan även serveras som en kall sås till grillat som kyckling, fläskfilé, potatissallad, till caesarwraps med mera.

Tips till många

Lagar du till många och dubblar receptet är det lättast att vispa ihop dressingen med elvisp eller i matberedare. Här är mina tips för en jättestor skål caesarsallad till buffé och fest.

Med köpt majonnäs

Har du ont om tid så går det bra att använda köpt majonnäs och blanda med hackade sardeller, pressad vitlök, worcestershiresås, dijonsenap, pressad citron, vinäger, salt, peppar samt riven parmesan.

Tips att rädda en sprucken dressing

Om majonnäsen inte går ihop till en majonnäs utan ser grynig ut så kan du börja om med en ny äggula som du vispar hårt och sedan tillsätter den spruckna majonnäsen lite i taget.

Varianter

  • Du kan också ersätta majonnäsen eller lätta upp dressingen med lite matyoghurt, gräddfil eller creme fraiche.
  • Citron kan ersättas med lime.
  • Man kan ta ett helt ägg - både äggula och äggvita. Eller koka ägget i 3 minuter och ta löskokt ägg.
  • Gott i är även 1-2 tsk kapris. Hacka och mixa med i början.
  • Rör gärna i lite olja från sardellerna mot slutet att smaka av caesardressingen med.
  • En del av olivoljan kan bytas mot svensk kallpressad rapsolja eller majsolja om man vill.
  • Du kan göra caesardressing utan ansjovis eller sardeller.
  • Eller röra ihop en enkel variant med crème fraiche med parmesan och vitlök.
E-mail
Medel: 4 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-07