Caesardressing

Introduktion och förberedelse

Caesardressing är en majonnäs smaksatt med vitlök, sardeller och parmesanost. Dressingen serveras oftast till Caesarsallad med romansallad men passar även till annan sallad eller som kall sås till grillat som kyckling, fläskfilé, potatissallad, till caesarwraps med mera.

Caesarsallad gör du av sköljd plockad romansallad, rostade brödkrutonger vända i olivolja och salt, ev. knaperstekt hackad bacon. Gott på är också grillad kyckling, lax eller räkor samt strimlad rödlök. Garnera gärna med lite extra riven eller hyvlad parmesan på toppen. Vidare kan man ha krutonger på toppen.

Tips och varianter:

  • Lagar du till många och dubblar receptet är det lättast att vispa ihop dressingen med elvisp eller i matberedare. Här är mina tips för en jättestor skål caesarsallad till buffé och fest.
  • Har du ont om tid så går det bra att använda köpt majonnäs och blanda med hackade sardeller, pressad vitlök, worcestershiresås, dijonsenap, pressad citron, vinäger, salt, peppar samt riven parmesan.
  • Du kan också ersätta majonnäsen eller lätta upp dressingen med lite matyoghurt, gräddfil eller creme fraiche.
  • Rör gärna i lite olja från sardellerna mot slutet att smaka av caesardressingen med.
  • En del av olivoljan kan bytas mot svensk kallpressad rapsolja eller majsolja om man vill.
  • Du kan göra caesardressing utan ansjovis eller sardeller.

4 portioner caesardressing

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 sardellfiléer
  • 1 tsk Dijonsenap, stark fransk senap
  • 1 äggula
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 2 tsk vit fin vinäger
  • 1 msk pressad citron
  • 2 dl fin olivolja
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Vispa upp äggulorna i en bunke ca 30 sekunder - en elvip funkar bäst. Hacka sardellerna.
  2. Blanda i sardeller, senap, pressad vitlök, worcestersås, vinäger och pressad citron med äggulorna.
  3. Vispa ihop någon halv minut under kraftig vispning.
  4. Under vispning tillsätt olivolja droppvis - lite i början sedan mer efterhand.
  5. Nu blir ägg och olja som en majonnäs som nu kan kallas caesardressing. Om majonnäsen inte går ihop till en majonnäs utan ser grynig ut så kan du börja om med en ny äggula som du vispar hårt och sedan tillsätter den spruckna majonnäsen lite i taget.
  6. Tillsätt parmesanost och smaka av med salt och peppar.
  7. Förvara caesardressingen i kylen fram till servering.
E-mail
Medel: 3.3 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.