Crème fraiche-sås med sweet chili, lime och ingefära
Crème fraiche-sås med sweet chili, lime och ingefära.
En sötsur krämig sås med sötma och hetta från sweet chili, syra från färskpressad lime samt smak från rivet limeskal och färsk ingefära.
Tillagning
- Blanda crème fraiche och sweet chilisås i en skål.
- Skala och finhacka eller riv fint färsk ingefära. Tillsätt till såsen.
- Skölj lime och riv skalet fint. Dela och pressa ur saften. Tillsätt till såsen. Garnera ev. med lite av limeskalet.
- Rör om och smaka av med lite salt.
- Såsen är klar att servera. Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen till servering.
Serveringsförslag
- Passar till det mesta som grillat, grillspett, på buffé, till fisk, lax eller skaldjur med mera.
- Jag hade såsen till Larb - en färspytt från Laos.
- Passar också som dippsås till grönsaker eller chips.
Varianter
- Istället för crème fraiche kan du ta hälften matyoghurt, naturell yoghurt och/eller gräddfil för en mindre fet sås.
- Vill du ha en vegan sås kan du ta Oatly Fraiche.
- Annat som passar i såsen är pressad vitlök och/eller hackade jordnötter.
- Lättlagad och lätt att dubbera blir såsen om du byter färsk ingefära mot någon tsk torkad ingefära samt färsk lime och limeskal mot enbart limejuice på flaska.
Uppskattat näringsvärde per portion: 156 kcal