Yoghurtsås med lime och vitlök

Introduktion och förberedelse

Yoghurtsås med färskpressad lime och lite vitlök är en snabb- och lättlagad, god och billig sås med matyoghurt som grund.

Passar till det mesta som grillat, buffé, paj, grönsaker, tzayspett, kyckling, grönsaker, salladsdressing med mera.

Såsen är speciellt smidig till buffé och fest då den lätt kan dubbleras till många. Köp en stor hink matyoghurt och blanda på med limesaft och vitlök samt smaka av med salt.

Extra olivolja är valfritt att ha i men det blir lite fylligare och rundare smak.

Köper du ekologiska lime så kan du skölja dem och riva ner en del av skalet i såsen för extra mycket limesmak. Man kan också garnera såsen med rivet limeskal.

Gillar du ingefära kan du ha en tsk riven färsk ingefära också.

Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Blir godare om den får stå och få smak av vitlöken några timmar eller över natten.

4 portioner yoghurtsås med lime och vitlök

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 3 dl matyoghurt naturell, grekisk eller turkisk eller valfri sort
  • 2 tsk limesaft
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 2 msk olivolja (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda matyoghurten i en skål och smaka av med pressad vitlök, salt samt limesaft. Rör i olivolja.
  2. Såsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-09

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.