Grillade räkor

Grillade räkor på spett med marinad av färsk ingefära, citron, soja, sambal oelek chili samt sweet chili. Räkspetten kan serveras med valfria tillbehör. Som förrätt är det jättegott med räkspett med mangosalsa och sallad; eller caesarsallad. Som huvudrätt: med spenatrisotto; som fiskspett; med klyftpotatis och kall sås; med tomatsås och kokt couscous, matvete, bulgur eller ris; med ajvar och örter;  eller med asiatisk coleslaw med rostad potatis och tomatsallad.

Om man vill kan man strö över lite flingsalt och pressa över lite citron vid servering. Hackad bladpersilja och grillad halva av lime eller citron är också gott. 

Du kan varva räkorna med annat gott också. Förslag är paprika i fyrkanter, rödlök i klyftor, cocktailtomater, lax i kuber, bläckfisk i bitar samt pilgrimsmusslor. 

Tillsätt mer chili i marinaden om du vill ha hetare smak. 

Ska du servera spetten som förrätt så kan det räcka med tre räkor per portion om de ska äta fler rätter och man vill dra ner på kostnaden. Som huvudrätt från grillen har jag räknat fem räkor. Laga gärna några extra räkor på ett spett som reserv. Jag köpte ett paket på 350 gram frysta räkor (35 räkor i paketet) och det räckte till 7 spett. Man kan grilla alla räkor på en gång och ha det som blir över till ex. en räksallad nästa dag eller tina endast de räkor du behöver och låt resten ligga i frysen till en annan gång ex. att varva som fiskspett

Här har jag använt ASC certifierade odlade räkor från Lobster Seafood. ASC-märkningen är iaf ett försök om än något tveksam till hållbart odlade jätteräkor. De finns skalade frysta med "Tall on" (stjärtspetsen kvar). Istället för jätteräkor kan du ta större exemplar av räkorna vi har norrut som ex. nordhavsräkor. Skala dem och lämna stjärtspetsen kvar om du vill. Räkna då dubbelt så många räkor per portion minst. De grillas också klart mycket snabbt - någon halvminut på varje sida på het grill. Ett annat alternativ till jätteräkor är pilgrimsmusslor som blir jättegoda grillade på samma vis som detta recept. 

4 portioner räkspett

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 20 jätteräkor, ca 250 gram frysta skalade räkor ex. "Tall on" ASC certifierade odlade räkor från Lobster Seafood
  • 4 msk rapsolja eller annan matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk sambal oelek
  • 0,5 msk citronsaft
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk sweet chili-sås

Tillagning

  1. Tänd grillen och lägg träspett i blöt (endast om du ska trä räkorna på träspett).
  2. Skölj och skala ingefära. Riv den fint och lägg i en bunke.
  3. Blanda marinaden av olja, soja, sambal oelek, sweet chili, färsk finriven ingefära, peppar och citronsaft i bunken.
  4. Lägg i räkorna, blanda runt och marinera i minst 5 minuter. Hit kan du förbereda om du vill och marinera i kylen några timmar. De kan även förberedas som spett och förvaras något dygn övertäckta i kylen.
  5. Tillsätt salt och blanda runt de marinerade räkorna.
  6. Trä räkorna på spett och spara marinaden som är kvar i bunken i en liten skål att pensla med under grillningen.
  7. Grilla räkspetten ca en minut på varje sida på riktigt hög värme. Pensla under tiden.
  8. Servera räkspetten direkt. Strö ev. över lite flingsalt, pressa citron samt hackad persilja vid servering.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer