Grillade räkor

Grillade räkor på spett med marinad av färsk ingefära, citron, lite soja, sambal oelek chili samt sweet chili-sås. Räkspetten kan serveras med valfria tillbehör till förrätt eller huvudrätt.

Om man vill kan man strö över lite flingsalt och pressa över lite citron vid servering. Hackad bladpersilja och grillad halva av lime eller citron är också gott.

4 portioner räkspett

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 20 jätteräkor, ca 250 gram frysta skalade räkor ex. "Tall on" ASC certifierade odlade räkor från Lobster Seafood
 • 4 msk rapsolja eller annan matolja
 • 2 krm salt
 • 1 krm svartpeppar
 • 1 tsk kinesisk soja
 • 1 msk sambal oelek
 • 0,5 msk citronsaft
 • 1 msk riven färsk ingefära
 • 1 msk sweet chili-sås

Tillagning

 1. Tänd grillen och lägg träspett i blöt (endast om du ska trä räkorna på träspett). Ta fram och tina räkor utspridda på en eller två tallrikar. Häll bort det vatten som bildas när räkorna tinar.
 2. Skölj och skala ingefära. Riv den fint och lägg i en bunke.
 3. Blanda marinaden av olja, soja, sambal oelek, sweet chili, färsk finriven ingefära, peppar och citronsaft i bunken.
 4. Lägg i de tinade räkorna, blanda runt och marinera i minst 5 minuter. Hit kan du förbereda om du vill och marinera i kylen några timmar. De kan även förberedas som spett och förvaras något dygn övertäckta i kylen.
 5. Tillsätt salt och blanda runt de marinerade räkorna.
 6. Trä räkorna på spett.
 7. Grilla räkspetten ca en minut på varje sida på riktigt hög värme.
 8. Servera räkspetten direkt. Strö ev. över lite flingsalt, pressa citron samt hackad persilja vid servering.
Grilla räkorna någon minut på varje sida på riktigt het grill
Grilla räkorna någon minut på varje sida på riktigt het grill

Som förrätt:

Ska du servera spetten som förrätt så kan det räcka med tre räkor per portion om de ska äta fler rätter och man vill dra ner på kostnaden. Servera spetten med med mangosalsa och sallad; eller caesarsallad.

Som huvudrätt:

Som huvudrätt från grillen har jag räknat fem stora räkor. Laga gärna några extra räkor på ett spett som reserv. Servera spetten med spenatrisotto; som fiskspett; med klyftpotatis och kall sås; med tomatsås och kokt couscous, matvete, bulgur eller ris; med ajvar och örter; eller med asiatisk coleslaw med rostad potatis och tomatsallad.

Varianter:

Du kan varva räkorna med annat gott också. Förslag är paprika i fyrkanter, rödlök i klyftor, cocktailtomater, lax i kuber, bläckfisk i bitar samt pilgrimsmusslor. Tillsätt mer chili i marinaden om du vill ha hetare smak.

Rester:

Man kan grilla alla räkor i ett paket på en gång och ha det som blir över till ex. en räksallad nästa dag eller tina endast de räkor du behöver och låt resten ligga i frysen till en annan gång ex. att varva som fiskspett.

Välj certifierad räkor:

Här har jag använt ASC certifierade odlade räkor från Lobster Seafood. ASC-märkningen är iaf ett försök om än något tveksam till hållbart odlade jätteräkor. De finns skalade frysta med "Tall on" (stjärtspetsen kvar).

Istället för jätteräkor kan du ta större exemplar av räkorna vi har norrut som ex. nordhavsräkor. Skala dem och lämna stjärtspetsen kvar om du vill. Räkna då dubbelt så många räkor per portion minst. De grillas också klart mycket snabbt - någon halvminut på varje sida på het grill.

Ett annat alternativ till räkor är pilgrimsmusslor som blir jättegoda grillade på samma vis som detta recept.

E-mail
Medel: 3.8 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-20