Grillade räkor

Grillade räkor på spett med marinad av färsk ingefära, citron, soja, sambal oelek chili samt sweet chili. Räkspetten kan serveras med valfria tillbehör. Som förrätt är det jättegott med räkspett med mangosalsa och sallad; eller ceasarsallad. Som huvudrätt: med spenatrisotto; som fiskspett; med klyftpotatis och kall sås; med tomatsås och kokt couscous, matvete, bulgur eller ris; med ajvar och örter;  eller med asiatisk coleslaw med rostad potatis och tomatsallad.

Om man vill kan man strö över lite flingsalt och pressa över lite citron vid servering. Hackad bladpersilja och grillad halva av lime eller citron är också gott. 

Du kan varva räkorna med annat gott också. Förslag är paprika i fyrkanter, rödlök i klyftor, cocktailtomater, lax i kuber, bläckfisk i bitar samt pilgrimsmusslor. 

Tillsätt mer chili i marinaden om du vill ha hetare smak. 

Ska du servera spetten som förrätt så kan det räcka med tre räkor per portion om de ska äta fler rätter och man vill dra ner på kostnaden. Som huvudrätt från grillen har jag räknat fem räkor. Laga gärna några extra räkor på ett spett som reserv. Jag köpte ett paket på 350 gram frysta räkor (35 räkor i paketet) och det räckte till 7 spett. Man kan grilla alla räkor på en gång och ha det som blir över till ex. en räksallad nästa dag eller tina endast de räkor du behöver och låt resten ligga i frysen till en annan gång ex. att varva som fiskspett

Här har jag använt ASC certifierade odlade räkor från Lobster Seafood. ASC-märkningen är iaf ett försök om än något tveksam till hållbart odlade jätteräkor. De finns skalade frysta med "Tall on" (stjärtspetsen kvar). Istället för jätteräkor kan du ta större exemplar av räkorna vi har norrut som ex. nordhavsräkor. Skala dem och lämna stjärtspetsen kvar om du vill. Räkna då dubbelt så många räkor per portion minst. De grillas också klart mycket snabbt - någon halvminut på varje sida på het grill. Ett annat alternativ till jätteräkor är pilgrimsmusslor som blir jättegoda grillade på samma vis som detta recept. 

4 portioner räkspett

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 20 jätteräkor, ca 250 gram frysta skalade räkor ex. "Tall on" ASC certifierade odlade räkor från Lobster Seafood
 • 4 msk rapsolja eller annan matolja
 • 2 krm salt
 • 1 krm svartpeppar
 • 1 tsk kinesisk soja
 • 1 msk sambal oelek
 • 0,5 msk citronsaft
 • 1 msk riven färsk ingefära
 • 1 msk sweet chili-sås

Tillagning

 1. Tänd grillen och lägg träspett i blöt (endast om du ska trä räkorna på träspett).
 2. Skölj och skala ingefära. Riv den fint och lägg i en bunke.
 3. Blanda marinaden av olja, soja, sambal oelek, sweet chili, färsk finriven ingefära, peppar och citronsaft i bunken.
 4. Lägg i räkorna, blanda runt och marinera i minst 5 minuter. Hit kan du förbereda om du vill och marinera i kylen några timmar. De kan även förberedas som spett och förvaras något dygn övertäckta i kylen.
 5. Tillsätt salt och blanda runt de marinerade räkorna.
 6. Trä räkorna på spett och spara marinaden som är kvar i bunken i en liten skål att pensla med under grillningen.
 7. Grilla räkspetten ca en minut på varje sida på riktigt hög värme. Pensla under tiden.
 8. Servera räkspetten direkt. Strö ev. över lite flingsalt, pressa citron samt hackad persilja vid servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer