Italiensk buffé i köket

Bjud på Italiensk buffé eller lantfest för hela maffian - mat och recept från medelhavet som passar till fest

Italiensk buffé i köket Italiensk buffé har något för alla smaker. Tilltugg, grillat, sallader som Caesarsallad och tillbehör som parmaskinka, salami och många andra goda italienska delikatesser, antipasto och desserter.

Bjuda vänner på middag behöver inte vara så dramatiskt. Spontana och avslappnade middagar blir ofta de trevligaste.

Duka upp mat och delikatesser på ett bord, lägg något på grillen och umgås. Kyckling, fläskfilé, grönsaker och Italienska delikatesser - välj efter tillgång.

Med någon sås till, lite sallad, frukt, ost, ett bröd samt sött på slutet och kanske en kaffe är det fullt tillräckligt.

Perfekt om matarga maffian kommer på besök. Det mesta kan förberedas i god tid.

Grilla ute vid fint väder eller fram med grillpannan

Om du vill kan du grilla lite kött och grönsaker. Tillåter väder och årstid så kan du grilla ute. Alternativet är att grilla inne i en grillpanna. Ge då grillyta i grillpanna och stek sedan klart i ugnen på 150 grader. Godast är att grilla på utegrill såklart - helst med kol.

Har du många på besök och vill förbereda och göra det lätt för dig när de kommer så kan du förbereda i god tid och förgrilla i lugn och ro och sedan slå in i folie eller lägga på fat och täcka över för att sedan låta gå klart och hålla värmen i ugnen 150 grader. Ge sedan en sista skjuts värme i ugn eller på grillen precis innan servering på fat eller skålar. Detta passar kött som fläskkarré och kycklingklår, urbetanat kycklinglår, grilshals osv med mer fett insprängt och bara blir godare med längre tillagning.

Fläskfilé, kycklingfilé och lammfilé samt finare delar passar bäst att servera nygrillat och speciellt entrecote, oxfilé och ryggbiff som du kanske vill servera medium (lite blodiga i mitten) - fråga gästen som ska äta hur de vill ha sitt kött.

Hur mycket mat?

Att beräkna portioner till buffébord är aldrig helt lätt. Folk tar lite av varje rätt och ibland kommer oväntat besök. Bättre att ta i överkant och frysa in rester (som stått i kyle och inte stått framme rumstemperatur). Väntar du många gäster eller vill vara på säkra sidan kan du dubbla recepten eller utöka med egna favoriter.

Håll varmt varmt och kallt kallt

Tänk till innan så att inte maten blir dålig om den står framme länge. När man bjuder på buffé så kommer och går gästerna ofta över en längre tid. Var därför försiktig med hur länge maten står framme. Vill du vara på säkra sidan så ställ kalla rätter i isbad. Fyll då stora brickor med höga kanter, långpannor eller formar med isbitar och ställ maten i dem (i skålar och mindre formar) eller förvara maten i kyl och lägg fram lite i taget. Byt eller ta nya skålar och fat så att du inte bara fyller på med ny mat över gammal mat. Värm varma rätter lite i taget efter hand som gäster dyker upp. Eller använd värmeplatta. Har mat legat framme flera timmar i rumstemperatur så släng maten och byt ut mot fräsch mat.

crostinis Enkla och goda italienska tilltugg till drinken innan buffén är skivat bröd rostat med olivolja - crostinis. Servera med olika röror på som pesto, tapenade eller soltorkad tomatröra som finns att köpa färdigt. Eller kan du laga egen pesto eller tapenade. Du kan servera rörorna bredvid eller lägga upp bröden på brickor och bre någon tsk röra på varje.

Italienska tilltugg, smårätter och antipasti

Välj lite som du vill nedan av tipsen. Du behöver absolut inte laga alla förslag. Förslag att dricka till fördrink och italienskt tilltugg: Campari, soda, is; eller Martini bianco, soda, is; eller kylt vitt vin från Soave eller mousserande vin. Öl eller rött vin går såklart också bra.

Parmesansnurror
Goda varma tilltugg bakta med smördeg, pesto och parmesan.

Crostini med tapenade
Tapenade är en olivröra som är gott som till det mesta. På rostad baguette som tapas eller tilltugg. Till grillad fisk eller grillad kyckling. På buffe. Tapenade finns att köpa färdig på burk. Godast blir hemgjord tapenade med Kalamataoliver.

Fler Crostini-recept - italienska små rostade bröd med röror

Crostini är snett skurna baguetter som rostas med lite olivolja och breds med olika pålägg och röror. 2 baguetter räcker till runt 40 snittar (skivor) (10-20 port, tre-två snittar var). Olika typer av färdig pesto är enkelt och gott. Man kan också göra sin egen påläggsblandning med mixern. Här är lite förslag:

  • 2 dl soltorkade tomater i olja mixas med 1 dl pinjenötter eller solrosfrön.
  • Rosta en kålrot i bitar, mixa den med 1 dl fetaost, smaksätt med salt och peppar.
  • 2 dl urkärnade oliver mixas med 1 dl olivolja, 1 pressad klyfta vitlök samt eventuellt sardeller efter smak.
  • En aubergine, rostad mjuk med skal i halvor, gröps ur och mixas med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
  • Cirka 8 marinerade små kronärtskockor mixas med några msk olivolja, 1 dl fetaost och smaksätts med salt och peppar.

Några förslag på bröd och rätter till buffén

italiensk buffe Baka eller köp ett gott bröd som ex. focaccia till buffén.

Focaccia i långpanna
Foccacia är ett italienskt bröd som bakas i långpanna och sedan skärs eller bryts i bitar.

Italienskt lantbröd med lök
Lök i bröd låter kanske suspekt men ger brödet en något sötaktig och fyllig smak. Till brödet är det gott med färskost, pesto eller olika röror (se ovan).

Färskost till bröd
Blanda några paket naturell färskost med hackade örter. Italiensk mascarpone är lite dyrare men festligt. Svensk Kesella funkar bra och är prisvärt (finns också i tvåliters paket) och frysta hackade örter som gräslök, dill och persilja. Det blir både billigt och gott. Eller köp färdiga smaksatta färskostar. Räkna cirka 30 gram per person.

Hembakt grissini
Hembakta grissini som är tunna, spröda italienska bröd i form som pinnar. Goda som tilltugg innan maten. Linda gärna god parmaskinka runt dina grissini. Lite goda oliver, några skivor god salami, soltorkade tomater i olja och vips så har du en goda tilltugg till drinken eller innan maten.

Grissini med parmaskinka
Linda parmaskinkan runt pinnbröd (grissinis) och servera. Ett sätt är att ställa dem upp i ett högt glas eller en vas.

Italienska smårätter Antipasti
Duka upp några fat (förslagsvis fyra olika) plockrätter av italienska delikatesser till förrätt eller att ha till buffén. Exempelvis: svarta och gröna oliver (av god kvalitet med kärnor), någon god hårdost typ parmesan, bröd som Italiensk baguette, bondbröd eller grissinis. parmaskinka, salami, mortadella, pastrami, prosciutto-lindade melonbitar, hel kapris, marinerad vitlök, marinerad paprika, marinerad kronärtskocka, soltorkade tomater i olja, färskost, minimozzarella osv.

skivad prosciutto crudo Kallskurna delikatesser som lufttorkad skinka prosciutto crudo och salami med mera är smidigt, gott och enkelt till buffén. Prosciutto kan också lindas runt grissinis, runt melonbitar eller kycklingfilé.

Melon med lufttorkad skinka
Prosciutto-lindade melonbitar är en klassiker med söt melon och salt skinka.

Rostade mandlar eller andra nötter
Enkelt men gott tilltugg är att rosta nötter. En skål nötter (de blir som färska)
2 pkt mandlar, cirka 3 dl eller nötter efter tycke0,5 tsk salt, cirka
Hetta upp en wok, kastrull, teflonpanna eller långpanna och rosta dem hastigt på hög värme några minuter. Tillsätt salt efter smak. Servera i skål.

Rostade kikärter
Rosta dina egna kikärter. Gott och nyttigt.

Grillat bröd (bruschetta) med tomatsallad
Denna rätt passar mer som en förrätt eller grilla mindre brödbitar och lägg på tomatblandningen på. Vitt vin från Soave passar bra till.

Några förslag till huvudrätter på buffé - Italiensk grillbuffé

Grillad kyckling eller kött med grönsaker från grillen - här kan även ugnen användas att steka klart och hålla varmt vid många gäster. Nedan till 4 portioner - dubblera om du ska ha till flera.

  • Kött eller vegetariskt på grillen: 2x8 bitar urbenade kycklinglår eller 8 bitar kött - räkna 140-160 gram per portion - av valfri sort som kycklingfilé, fläskkarré, entrecote eller biff. Vill du ha ett speciellt vegetariskt köttalternativ så passar skivad halloumi, kokt majskolv eller Tzayspett bra att grilla (eller öka med mer grönsaker).
  • Grillade grönsaker: ca 1 kg grönsaker som förslagsvis: 1 zucchini, 1 äggplanta, 2 paprikor, 4 vårlökar, 8 champinjoner, 3 kokta skivade bakpotatisar eller mindre kokta potatisar på spett.
  • Grillmarinad till kött och grönsaker: 4 vitlöksklyftor, saft och rivet skal av en citron, 1 tsk oregano, 1 tsk rosmarin, 1/2 tsk salt, 1/2 dl olivolja och 2 krm vit- eller svartpeppar. Dela upp i två skålar om du har vegetarianer eller veganer som gäster - så behöver du inte dubbeldippa när du penslar och få köttsaft på grönsakerna.

Tips hur du lagar ovan grillbuffé

Sätt på en kastrull med en liter vatten. Blanda pressad vitlök, citronsaft, oregano, salt och olivolja i en skål. Blanda hälften av marinaden med köttet i en annan skål. Låt stå. Koka under tiden skivor av bakpotatis mjuk men inte så den ramlar sönder - ca 20 minuter. Skär av "sidor" av paprikan, löken i halvor utan blast, zucchini och aubergine i skivor. Blanda i resten av marinaden och låt stå i 30 minuter. Grilla allt i omgångar på en grill (eller i en grillpanna). Efterstek och håll varmt till servering i folie i ca 10 minuter på grillen eller i ugnen i 15 minuter på 175 grader. Se till att kött som speciellt kyckling och fläskkött är genomstekt (över 65 grader i mitten om du använder stektermometer).

Grillad zucchini och sparris
Grillad sparris och zucchini med vinägrett och parmesan är gott som bufférätt från grillen.

Grillad paprika
Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Röd, gul och grön paprika blir mycket god när du grillar den. Sedan kan du marinera paprikan i god olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

Pepperonata
En italiensk grönsaksröra med paprika, zucchini, lök, tomat, olivolja och vitlök. Gott till grillat. Kan förberedas innan och förvaras i kylen och blir då bara godare. Servera varm eller kall.

Italiensk buffe Baconlindad kyckling, marinerade bönor, blandade ostkex och tunnbröd, päron och äpplen (vänd dem i citronsaft så de ej mörknar) samt goda ostar - på bilden Brillat Savarin och Morbier.

Kallskuret

Lägg upp ett lyxigt fat med kallskuret om du väntar många gäster eller inte har lust eller tid att grilla kött och grönsaker. Då kan det räcka med ett fat fin skinka, salami, rökt lax eller annat gott från chark- eller fiskdisken.

Räkna med 100 - 150 gram totalt per person.

  • Prosciutto (lufttorkad skinka). Garnera med några soltorkade tomater i olja.
  • Salami. Garnera med ruccola och svarta oliver.
  • Rökt lax. Garnera med citronklyftor och dill.

Marinerad kycklingfilé
Marinerad kycklingfile med örtyoghurtsås. En perfekt rätt att förbereda innan till bjudning, fest, middag, picknick eller buffé. Den marinerade kycklingen serveras kallskuren på fat med grön god örtsås till. Det går såklart utmärkt att servera kycklingen nylagad och varm också.

Kycklingfilé med soltorkad tomat
Kycklingfilé toppad med soltorkad tomat, ruccola, oliver, och mozzarella samt italiensk dressing. En perfekt rätt till buffé. Kycklingen kan stekas dagen innan, tom frysas. Vid servering skivar du kycklingen och toppar med god soltorkad tomat, ruccola och mozzarella samt dressing.

Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka
Kycklingfilé håller saftigheten och får smak av skinkan. Kan förberedas innan, skivas och sedan värmas på fat.

Baconlindad kycklingfile Baconlindad kycklingfilé blir saftig och god samt kan förberedas innan och sedan värmas eller serveras kall.

Baconlindad kycklingfilé
Saftig och god kycklingfilé med smak av bacon. Välj gärna pancetta (italienskt bacon) om du hittar det.

Fläskfile till fest
Ett enkelt och gott recept på fläskfilé som du kan förbereda i god tid till fest eller buffé. Denna fläskfilé är marinerad, stekt och serverad med lite dressing på toppen. Fläskfilén serveras skivad med god dressing på samt kall pesto- och yoghurtsås.

Såser

Caesardressing
Lagar du en Caesarsallad på buffén så gör lite extra dressing och servera i skål bredvid som sås till övriga rätter.

Tonfisksås - klassisk kall sås

En god sås till kallskuret kött som rostbiff, kyckling och fläskfilé. Klassisk till Vitello tonato - en italiensk kallskuren kalvstek eller fläskfilé som passar utmärkt till denna buffé - dock är det lite överkurs.
4 portioner.
0,5 burk tonfisk i vatten
3 msk crème fraiche
3 dl mjölk
Salt, socker och vitpeppar
Mosa tonfisk med crème fraiche. Späd med mjölk. Smaka av med salt, 1 tsk socker och vitpeppar.

Kall sås med rostad vitlök
Mycket god sås som är värd lite besvär. Smidig att laga i förväg.

Potatissallad till buffé Potatissallad med purjolök, tomatsallad, goda oliver, kall sås med rostad vitlök och mosade vita bönor med olivolja.

Potatissallad med purjolök
En god potatissallad du kan laga på färskpotatis eller delikatesspotatis med skal. Blanda den varma potatisen med strimlad purjolök, olivolja, salt och peppar. Det blir mycket gott och enkelt.

Pestopotatis
Pestopotatis är kokta små potatisar blandade med pesto. Potatis med pesto kan serveras varm, ljummen eller kall.

Ceasarsallad till buffé Caesarsallad till buffé. En stor salladsskål med romansallad lite dressing på samt extra Caesardressing, riven parmesan och krutonger bredvid.Caesarsallad
Gör en stor skål med Caesarsallad. Romansallad, vitlöksdressing och krutonger till alla. Laga gärna lite extra mycket vitlöksdressing - Caesardressing och servera i en skål då den passar utmärkt som sås till övriga buffén.

Tomat, mozzarella och basilikasallad
En klassiker till italiensk buffé. Välj fina råvaror som mogna goda tomater, fin olivolja, lagrad vinäger och färsk basilika.

Sallad med ugnsbakad tomat och mozzarella
Små tomater som torkats i ugnen får mycket god smak och passar utmärkt till grönsallad med mozzarella.

Marinerade bönor med honung, balsamvinäger och rödlök
Koka gärna egna bönor, du kan välja vilken sort du vill. Kokta bönor på burk är ok men inte lika goda.

Linser med balsamvinäger, rödlök och honung
Gott och billigt att laga till många. Lite dyrare blir det förstås med riktigt fin balsamvinäger men smaken blir då också mycket god.

Pastasallad med pesto
Pasta som skruvar eller gnocchi, välj ej billig pasta utan köp ex. Barilla. Köp färdig pesto eller gör helst egen pesto.

Spenatsallad med parmesan
En variant på grönsallad med färsk spenat, riven parmesanost och balsamvinäger som är mycket god.

Enkla rätter till italiensk buffé Tomatsallad, blandade ostar, marmelad, torkad frukt, rostade nötter, marinerade bönor, baconlindad kyckling, ostkex, bröd, kallskurna delikatesser med mera är rätter som är enkla att fixa till en buffé.

Rostad paprika och zucchini
Med balsamvinäger, pinjenötter och ruccola.

Röra på rostad äggplanta och vitlök. Melitzanosalsa.
En italiensk röra av rostad aubergine, vitlök och olivolja. God som salsa, röra eller sås till grillat, på buffé eller som tillbehör.

Vintips till buffén

Vintips till Italiensk buffé är rött från ex. Chianti - en välkänd producent är Antinori eller ett rött från Valpolicella - där är Masi ett säkert kort. Man kan även ha ett vitt vin från norra italien ex. Soave. Köp helst flaskor då jag tycker bag-in-box innehåller så mycket konserveringsmedel.

Frukt

Lägg upp frukt på fat exempelvis:

  • mogen melon i små klyftor eller bitar.
  • väl sköljda vindruvor på fat.
  • äpplen eller päron i klyftor (vänd dem i lite citronsaft så de ej mörknar)

Ostar - Fromaggi misti (blandade ostar)

Ostbricka med blandade ostar ex. Tallegio, Gorgonzola, Grano padano eller parmesan frukt och kex. Vintips till ost är Amarone eller en Ripasso från Valpolicella.
Räkna cirka 30 gram ost per person och sort.

  • Välj en eller flera italienska ostar som ex. Tallegio, gorgonzola, parmesan eller annan ost.
  • Fikon (färska eller torkade), torkade dadlar eller torkade aprikoser.
  • Rostade valnöttern (se till att de är färska när du köper dem).
  • Ostkex, grissinis eller annat bröd.

Desserttips

Tiramisu i glas Tiramisu är en kall italiensk dessert med kex marinerade i kaffe och likör samt en söt skummig äggsås med färskost toppad med kakaopulver. Smidig att förbereda innan och mycket god till kaffet samt gärna ett glas sött dessertvin som Vin Santo till.

Tiramisu
En kall italiensk dessert, smaksatt med kaffe, kakao och färskost. Vin Santo eller Marsala från Sicilien passar bra till. Eller en espresso och grappa.

Tiramisu i glas
Gör små portioner med tiramisu i glas. Då slipper gästerna själva lägga upp och skära i tiramisun som då snabbt blir en enda röra...

Mandelskorpor
Mandelskorpor är gott till kaffet och sött italienskt vin sk Vin Santo.

Choklad

Gott att avsluta italiensk buffe är en espresso med mörk choklad eller chokladtryffel. Köp lite fin choklad inslagen som småbitar (karrébitar) eller bryt chokladkakan i bitar själv och lägg upp i skål eller tallrik. En god italiensk choklad är Amedei från Toscana.

Glöm inte bort barnen

Några förslag på småplock till barn. Glöm inte drickan: läsk; saft; eller låt kreativiteten flöda med ett läskbål med frukt och is.

Rostade halva färskpotatisar med ketchup
Dela borstade färskpotatisar och rosta dem med lite olja och salt i 35 minuter i ugnen på 200 grader. Servera med ketchup att dippa i.

Små "grisfötter" av halva prinskorvar och/eller köttbullar
Dela prinskorvarna och skär ett kryss i en ända. Stek gyllene på medelvärme.

Varma minimackor med skinka och ananas
Dela baguetter i sneda skivor. Bred på lite ketchup, toppa med riven ost, hackad skinka och ananas i bitar. Grädda som varma mackor i ugnen på 225 grader i ca 7-8 minuter. Servera när de svalnat något.

Fler av mina tolkningar på italienska recept hittar du här >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-10-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.