Marinerad kycklingfile med örtyoghurtsås

En perfekt rätt att förbereda innan till bjudning, fest, middag, picknick eller buffé. Smidig att förbereda innan.
Den marinerade kycklingen serveras kallskuren på fat med grön god örtsås till. Det går såklart utmärkt att servera kycklingen nylagad och varm också.
Kokt potatis, potatissallad, pestopotatis, couscoussallad, kokt basmatiris, quinoa, klyftpotatis eller pastasallad passar till.
Tomatsallad, oliver, soltorkade tomater, ett gott bröd typ foccacia, grönsallad och mango chutney är rätter som passar på en buffé.
Vintips är ett fylligt vitt vin från Soave, Italien.
Dubblar du detta recept så är det smidigt att steka färdigt kycklingen i ugnen i en långpanna.
På bilden har jag pestopotatis och tomatsallad till. Pestopotatis är kokta små färskpotatisar som fått svalna och sedan vänts med någon msk pesto och lite olivolja.

4 portioner kycklingfile med örtyoghurtsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • 0,5 tsk torkad timjan eller två msk hackad färsk timjan
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller två msk hackad färsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad oregano eller två msk hackad färsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • Örtyoghurtsås: 10 blad färsk basilika eller motsvarande fryst hackad
  • 1 msk pesto
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 4 dl matyoghurt, typ grekisk yoghurt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader (eller laga färdigt kycklingen i en stekpanna med lock).
  2. Tillaga först kycklingfiléerna.
  3. Salta och peppra kycklingfiléerna.
  4. Stek dem i olivolja så att de får färg.
  5. Sätt in stekpannan i ugnen (om handtaget tål det) eller lägg över kycklingen i en form och stek färdigt i ca 10 min. Eller stek på låg värme med lock eller folie över kycklingen tills den är klar.
  6. Ta ut kycklingen och skär ett snitt en filé och se om den är klar. Använd gärna en stektermometer och stek till innertemperatur 68 grader. Köttet ska ej vara rött eller rödrosa i mitten men ej heller överstekt för då blir kycklingen lite torr.
  7. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke (vänta med salt i marinaden om du ska marinera länge över natten).
  8. Skiva kycklingfiléerna mot fibrerna i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg upp på serveringsfat eller tallrik.
  9. Skeda över marinaden.
  10. Kycklingen kan nu serveras direkt, stå en stund eller kylas och serveras nästa dag. Förvara isåfall i kylskåp övertäckt.
  11. Garnera ev. kycklingen med färska örter som basilika, timjan och/eller oregano vid servering.
  12. Örtyoghurtsås: Skeda upp yoghurt i en skål.
  13. Hacka basilika och rör i.
  14. Skala och pressa vitlök och rör i.
  15. Smaka av med pesto, salt och peppar samt citronsaft.
  16. Servera örtyoghurtsåsen samt övriga tillbehör vid sidan till den marinerade kycklingen.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer