Marinerad kycklingfilé med örtyoghurtsås

Introduktion och förberedelse

Marinerad kycklingfilé med örtyoghurtsås är en perfekt rätt att förbereda innan till bjudning, fest, middag, picknick eller buffé.

Dubblar du detta recept så är det smidigt att steka färdigt kycklingen i ugnen i en långpanna.

Serveringsförslag

Att dricka till

Vintips är ett fylligt vitt vin från Soave, Italien eller annat smakrikt vitt vin som Chardonnay eller Chablis.

4 portioner kycklingfilé med örtyoghurtsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • 0,5 tsk torkad timjan eller två msk hackad färsk timjan
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller två msk hackad färsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad oregano eller två msk hackad färsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • SÅS: 10 blad färsk basilika eller motsvarande fryst hackad
  • 1 msk pesto
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 4 dl matyoghurt, typ grekisk yoghurt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Eller laga färdigt kycklingen i en stekpanna med lock.
  2. Tillaga först kycklingfiléerna.
  3. Salta och peppra kycklingfiléerna.
  4. Stek dem i olivolja så att de får färg.
  5. Sätt in stekpannan i ugnen (om handtaget tål det) eller lägg över kycklingen i en form och stek färdigt i ca 10 min. Eller stek på låg värme med lock eller folie över kycklingen tills den är klar.
  6. Ta ut kycklingen och skär ett snitt en filé och se om den är klar. Använd gärna en stektermometer och stek till innertemperatur 68 grader. Köttet ska ej vara rött eller rödrosa i mitten men ej heller överstekt för då blir kycklingen lite torr.
  7. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke (vänta med salt i marinaden om du ska marinera länge över natten).
  8. Skiva kycklingfiléerna mot fibrerna i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg upp på serveringsfat eller tallrik.
  9. Skeda över marinaden.
  10. Kycklingen kan nu serveras direkt, stå en stund eller kylas och serveras nästa dag. Förvara isåfall i kylskåp övertäckt.
  11. Garnera ev. kycklingen med färska örter som basilika, timjan och/eller oregano vid servering.
  12. SÅS: Skeda upp yoghurt i en skål.
  13. Hacka basilika och rör i.
  14. Skala och pressa vitlök och rör i.
  15. Smaka av med pesto, salt och peppar samt citronsaft.
  16. Servera örtyoghurtsåsen samt övriga tillbehör vid sidan till den marinerade kycklingen.
E-mail
Medel: 4.6 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-15