Marinerad kycklingfile med örtyoghurtsås

Marinerad kycklingfile med örtyoghurtsås är en perfekt rätt att förbereda innan till bjudning, fest, middag, picknick eller buffé.

Serveras kallskuren på fat med grön god örtsås till. Det går såklart utmärkt att servera kycklingen nylagad och varm också.

Kokt potatis, potatissallad, pestopotatis, couscoussallad, kokt basmatiris, quinoa, klyftpotatis eller pastasallad passar till.

Tomatsallad, oliver, soltorkade tomater, ett gott bröd typ foccacia, grönsallad och mango chutney är rätter som passar på en buffé.

Dubblar du detta recept så är det smidigt att steka färdigt kycklingen i ugnen i en långpanna.

På bilden har jag pestopotatis och tomatsallad till. Pestopotatis är kokta små färskpotatisar som fått svalna och sedan vänts med någon msk pesto och lite olivolja.

Vintips är ett fylligt vitt vin från Soave, Italien.

4 portioner kycklingfile med örtyoghurtsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • 0,5 tsk torkad timjan eller två msk hackad färsk timjan
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller två msk hackad färsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad oregano eller två msk hackad färsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • Örtyoghurtsås: 10 blad färsk basilika eller motsvarande fryst hackad
  • 1 msk pesto
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 4 dl matyoghurt, typ grekisk yoghurt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader (eller laga färdigt kycklingen i en stekpanna med lock).
  2. Tillaga först kycklingfiléerna.
  3. Salta och peppra kycklingfiléerna.
  4. Stek dem i olivolja så att de får färg.
  5. Sätt in stekpannan i ugnen (om handtaget tål det) eller lägg över kycklingen i en form och stek färdigt i ca 10 min. Eller stek på låg värme med lock eller folie över kycklingen tills den är klar.
  6. Ta ut kycklingen och skär ett snitt en filé och se om den är klar. Använd gärna en stektermometer och stek till innertemperatur 68 grader. Köttet ska ej vara rött eller rödrosa i mitten men ej heller överstekt för då blir kycklingen lite torr.
  7. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke (vänta med salt i marinaden om du ska marinera länge över natten).
  8. Skiva kycklingfiléerna mot fibrerna i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg upp på serveringsfat eller tallrik.
  9. Skeda över marinaden.
  10. Kycklingen kan nu serveras direkt, stå en stund eller kylas och serveras nästa dag. Förvara isåfall i kylskåp övertäckt.
  11. Garnera ev. kycklingen med färska örter som basilika, timjan och/eller oregano vid servering.
  12. Örtyoghurtsås: Skeda upp yoghurt i en skål.
  13. Hacka basilika och rör i.
  14. Skala och pressa vitlök och rör i.
  15. Smaka av med pesto, salt och peppar samt citronsaft.
  16. Servera örtyoghurtsåsen samt övriga tillbehör vid sidan till den marinerade kycklingen.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept