Marinerad kycklingfilé med örtyoghurtsås
Marinerad kycklingfilé med örtyoghurtsås är en perfekt rätt att förbereda innan till bjudning, fest, middag, picknick eller buffé.
Dubblar du detta recept så är det smidigt att steka färdigt kycklingen i ugnen i en långpanna.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Eller laga färdigt kycklingen i en stekpanna med lock.
- Tillaga först kycklingfiléerna.
- Salta och peppra kycklingfiléerna.
- Stek dem i olivolja så att de får färg.
- Sätt in stekpannan i ugnen (om handtaget tål det) eller lägg över kycklingen i en form och stek färdigt i ca 10 min. Eller stek på låg värme med lock eller folie över kycklingen tills den är klar.
- Ta ut kycklingen och skär ett snitt en filé och se om den är klar. Använd gärna en stektermometer och stek till innertemperatur 68 grader. Köttet ska ej vara rött eller rödrosa i mitten men ej heller överstekt för då blir kycklingen lite torr.
- Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke (vänta med salt i marinaden om du ska marinera länge över natten).
- Skiva kycklingfiléerna mot fibrerna i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg upp på serveringsfat eller tallrik.
- Skeda över marinaden.
- Kycklingen kan nu serveras direkt, stå en stund eller kylas och serveras nästa dag. Förvara isåfall i kylskåp övertäckt.
- Garnera ev. kycklingen med färska örter som basilika, timjan och/eller oregano vid servering.
- SÅS: Skeda upp yoghurt i en skål.
- Hacka basilika och rör i.
- Skala och pressa vitlök och rör i.
- Smaka av med pesto, salt och peppar samt citronsaft.
- Servera örtyoghurtsåsen samt övriga tillbehör vid sidan till den marinerade kycklingen.
Serveringsförslag
- I receptet nedan har jag serverat kycklingen kallskuren på fat med grön god örtsås till.
- Det går såklart utmärkt att servera kycklingen nylagad och varm också.
- På bilden har jag pestopotatis och tomatsallad till. Pestopotatis är kokta små färskpotatisar som fått svalna och sedan vänts med någon msk pesto och lite olivolja.
- Kokt potatis som delikatesspotatis eller färskpotatis, potatissallad, pestopotatis, bulgursallad, kokt råris, quinoasallad, klyftpotatis eller pastasallad passar till.
- Tomatsallad, oliver, soltorkade tomater, ett gott bröd typ foccacia, grönsallad och mango chutney är rätter som passar till på en buffé.
Att dricka till
Vintips är ett fylligt vitt vin från Soave, Italien eller annat smakrikt vitt vin som Chardonnay eller Chablis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal