Ceasardressing

Ceasardressing är en majonnäs smaksatt med vitlök, sardeller och parmesanost.
Ceasardressing serveras oftast till ceasarsallad som är en sallad med plockad romansallad, brödkrutonger, knaprig bacon - ibland serverad med grillad kyckling och skivad rödlök.

Har du ont om tid så går det bra att använda köpt majonnäs och blanda med hackade sardeller, pressad vitlök, worcestershiresås, dijonsenap, pressad citron, vinäger, salt, peppar samt riven parmesan. Du kan också ersätta majonnäsen eller lägga till matyoghurt eller creme fraiche. Ceasardressingen är lättare att vispa ihop om du dubblar receptet samt använder en elvisp.

Ceasarsallad gör du av sköljd plockad romansallad, rostade brödkrutonger vända i olivolja och salt, ev. knaperstekt hackad bacon, ev. grillad kyckling samt ev. strimlad rödlök. Garnera med lite hyvlad parmesan på toppen.
Rör gärna i lite olja från sardellerna mot slutet att smaka av ceasardressingen med.

4 portioner ceasardressing

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 sardellfiléer
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 äggula
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 2 tsk vit fin vinäger
  • 1 msk pressad citron
  • 2 dl fin olivolja
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Hacka sardellerna.
  2. Blanda sardeller, senap, äggula, pressad vitlök, worcestersås, vinäger och pressad citron i en skål.
  3. Rör ihop och vispa ihop någon minut under kraftig vispning - en elvisp är användbar.
  4. Under vispning tillsätt olivolja droppvis - lite i början sedan mer efterhand.
  5. Nu blir ägg och olja som en majonnäs som nu kan kallas ceasardressing. Om majonnäsen inte går ihop till en majonnäs utan ser grynig ut så kan du börja om med en ny äggula som du vispar hårt och sedan tillsätter den spruckna majonnäsen lite i taget.
  6. Tillsätt parmesanost och smaka av med salt och peppar.
  7. Förvara ceasardressingen i kylen fram till servering.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer