Grillad sparris och zucchini med vinägrett

Grillad sparris och zucchini med vinägrett och hyvlad parmesan är gott som förrätt eller tillbehör från grillen till fest, buffé eller middag.

Räkna 1-2 knippen sparris eller 4-6 sparrisar var beroende på tjocklek.

Du kan också grilla andra grönsaker som paprika (skär av kinderna och grilla dem), förkokta morötter, halverade vårlökar, aubergine i skivor osv. Gillar du vitlök så kan du pressa en klyfta och blanda med sparris och zucchinin innan grillningen. Om du dubblerar receptet funkar det utmärkt att laga i förväg, ha i kylen och servera kallt på buffé.

Istället för parmesan kan du ta grana padano-ost. Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Vintips:

Till sparrisen passar ett vitt friskt vin ex. Italienskt Pinot Gris eller mousserande från norra Italien.

4 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram grön färsk sparris
  • 1 zucchini
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 30 gram parmesan eller grana padano
  • VINÄGRETT: 0,5 rödlök
  • 5 msk olivolja
  • 3 msk god fin vinäger ex. lagrad rödvinsvinäger, balsamvinäger eller vit balsamico vinäger
  • 3 msk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. VINÄGRETT: Gör först vinägretten som ska marinera under tiden du förbereder sparris, tänder grillen osv.
  2. Skala och hacka rödlöken fint. Lägg i en skål.
  3. Tillsätt vinäger, honung, salt och svartpeppar. Rör om.
  4. Låt rödlöken marinera i rödlöken i ca 30 minuter så att den blir mjuk och mild i smaken.
  5. Skölj och hacka persilja och rör i innan servering. Smaka också av vinägretten med salt, peppar och honung.
  6. GRILLAD SPARRIS OCH ZUCCHINI: Skär bort 2 cm nederst på sparrisen.
  7. Koka upp vatten och blanchera sparrisen i 5 minuter. Du kan också lägga den i mikron i skål med lite vatten i botten samt övertäckt koka den mjuk i 2-3 minuter.
  8. Skölj sparrisen i kallt vatten. Lägg på ett fat. Tillsätt någon msk olivolja, lite salt och peppar och vänd runt.
  9. Skölj och skiva zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i en skål och vänd runt med olivolja, salt och peppar.
  10. Hit kan du förbereda sparris och zucchini och ha i kylen färdig för grillen.
  11. DAGS ATT GRILLA: Grilla först zucchiniskivorna och vänd dem då och då så att de får färg. Lägg på sparrisen efter ca 3 minuter och grilla dem runt om. Grilla allt och vänd runt då och då i ytterligare 3 minuter.
  12. Lägg upp grönsakerna på fat och skeda över vinägrett (servera i en skål till), hyvla över parmesan-ost samt strö över lite salt och peppar.
  13. Grillad sparris med zucchini i vinägrett är klart att servera.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-17

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.