Grillad sparris och zucchini med vinägrett

Grillad sparris och zucchini med vinägrett och parmesan är gott som förrätt eller tillbehör från grillen.
Räkna 1-2 knippen sparris eller 4-6 sparrisar var beroende på tjocklek.
Du kan också grilla andra grönsaker som paprika (skär av kinderna och grilla dem), förkokta morötter, halverade vårlökar, aubergine i skivor osv.
Gillar du vitlök så kan du pressa en klyfta och blanda med sparris och zucchinin innan grillningen.
Om du dubblerar receptet funkar det utmärkt att laga i förväg, ha i kylen och servera kallt på buffé.
Istället för parmesan kan du ta grana padano-ost.
Vintips till blir ett vitt friskt vin ex. Italienskt Pinot Gris eller mousserande från norra Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner grillad sparris med zucchini

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram sparris
  • 1 zucchini
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 30 gram parmesan eller grana padano
  • VINÄGRETT: 0,5 rödlök
  • 5 msk olivolja
  • 3 msk god fin vinäger ex. lagrad rödvinsvinäger, balsamvinäger eller vit balsamico vinäger
  • 3 msk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. VINÄGRETT: Gör först vinägretten som ska marinera under tiden du förbereder sparris, tänder grillen osv.
  2. Skala och hacka rödlöken fint. Lägg i en skål.
  3. Tillsätt vinäger, honung, salt och svartpeppar. Rör om.
  4. Låt rödlöken marinera i rödlöken i ca 30 minuter så att den blir mjuk och mild i smaken.
  5. Skölj och hacka persilja och rör i innan servering. Smaka också av vinägretten med salt, peppar och honung.
  6. GRILLAD SPARRIS OCH ZUCCHINI: Skär bort 2 cm nederst på sparrisen.
  7. Koka upp vatten och blanchera sparrisen i 5 minuter. Du kan också lägga den i mikron i skål med lite vatten i botten samt övertäckt koka den mjuk i 2-3 minuter.
  8. Skölj sparrisen i kallt vatten. Lägg på ett fat. Tillsätt någon msk olivolja, lite salt och peppar och vänd runt.
  9. Skölj och skiva zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i en skål och vänd runt med olivolja, salt och peppar.
  10. Hit kan du förbereda sparris och zucchini och ha i kylen färdig för grillen.
  11. DAGS ATT GRILLA: Grilla först zucchiniskivorna och vänd dem då och då så att de får färg. Lägg på sparrisen efter ca 3 minuter och grilla dem runt om. Grilla allt och vänd runt då och då i ytterligare 3 minuter.
  12. Lägg upp grönsakerna på fat och skeda över vinägrett (servera i en skål till), hyvla över parmesan-ost samt strö över lite salt och peppar.
  13. Grillad sparris med zucchini i vinägrett är klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer