Grillad sparris och zucchini med vinägrett

Grillad sparris och zucchini med vinägrett och parmesan är gott som förrätt eller tillbehör från grillen.
Räkna 1-2 knippen sparris eller 4-6 sparrisar var beroende på tjocklek.
Du kan också grilla andra grönsaker som paprika (skär av kinderna och grilla dem), förkokta morötter, halverade vårlökar, aubergine i skivor osv.
Gillar du vitlök så kan du pressa en klyfta och blanda med sparris och zucchinin innan grillningen.
Om du dubblerar receptet funkar det utmärkt att laga i förväg, ha i kylen och servera kallt på buffé.
Istället för parmesan kan du ta grana padano-ost.
Vintips till blir ett vitt friskt vin ex. Italienskt Pinot Gris eller mousserande från norra Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner grillad sparris med zucchini

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram sparris
  • 1 zucchini
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 30 gram parmesan eller grana padano
  • VINÄGRETT: 0,5 rödlök
  • 5 msk olivolja
  • 3 msk god fin vinäger ex. lagrad rödvinsvinäger, balsamvinäger eller vit balsamico vinäger
  • 3 msk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. VINÄGRETT: Gör först vinägretten som ska marinera under tiden du förbereder sparris, tänder grillen osv.
  2. Skala och hacka rödlöken fint. Lägg i en skål.
  3. Tillsätt vinäger, honung, salt och svartpeppar. Rör om.
  4. Låt rödlöken marinera i rödlöken i ca 30 minuter så att den blir mjuk och mild i smaken.
  5. Skölj och hacka persilja och rör i innan servering. Smaka också av vinägretten med salt, peppar och honung.
  6. GRILLAD SPARRIS OCH ZUCCHINI: Skär bort 2 cm nederst på sparrisen.
  7. Koka upp vatten och blanchera sparrisen i 5 minuter. Du kan också lägga den i mikron i skål med lite vatten i botten samt övertäckt koka den mjuk i 2-3 minuter.
  8. Skölj sparrisen i kallt vatten. Lägg på ett fat. Tillsätt någon msk olivolja, lite salt och peppar och vänd runt.
  9. Skölj och skiva zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i en skål och vänd runt med olivolja, salt och peppar.
  10. Hit kan du förbereda sparris och zucchini och ha i kylen färdig för grillen.
  11. DAGS ATT GRILLA: Grilla först zucchiniskivorna och vänd dem då och då så att de får färg. Lägg på sparrisen efter ca 3 minuter och grilla dem runt om. Grilla allt och vänd runt då och då i ytterligare 3 minuter.
  12. Lägg upp grönsakerna på fat och skeda över vinägrett (servera i en skål till), hyvla över parmesan-ost samt strö över lite salt och peppar.
  13. Grillad sparris med zucchini i vinägrett är klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer