Vitello Tonnato med fläskfile och tonfisksås

Vitello Tonnato som är en italiensk rätt med kallskuret kalvkött eller som här med fläskfilé med tonfisksås.

Perfekt på buffé, till förrätt eller huvudrätt ex. med tagliatelle, ris, sallad eller rostade grönsaker.

Laga gärna såsen dagen innan så får den godast smak.

Fläskfilén kan bytas mot kalvinnanlår.

6 portioner Vitello Tonnato

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl hel kapris
  • 1 dl hackad persilja
  • Tonfisksås: 2 burkar tonfisk i olja, avrunnen
  • 2 msk kapris
  • 1 ask sardellfiléer i olja (à 53 g)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl majonnäs

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Salta och peppra köttet och stek i olivoljan i het panna ca 5 minuter runt om.
  3. Ställ in i ugnen och låt gå i ca 15-20 minuter tills köttet är genomstekt. Använd gärna en stektermometer och ta ut vid 68 grader. Låt vila i folie ca 10 minuter.
  4. Laga under tiden tonfisksås: Låt tonfisken rinna av i ett durkslag.
  5. Lägg alla ingredienser till såsen i en matberedare och mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Eller rör ihop för hand. Stavmixer går också bra.
  6. Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på fat.
  7. Servera det kallskurna kalvköttet med lite sås över samt servera resten av såsen i en skål vid sidan.
  8. Garnera Vitello Tonnaton med hackad persilja och lite hel kapris.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer