Vitello Tonnato med fläskfile och tonfisksås

Vitello Tonnato som är en italiensk rätt med kallskuret kalvkött eller som här med fläskfilé med tonfisksås. Perfekt på buffé, till förrätt eller huvudrätt ex. med tagliatelle, ris, sallad eller rostade grönsaker.
Laga gärna såsen dagen innan så får den godast smak.
Fläskfilén kan bytas mot kalvinnanlår.

6 portioner Vitello Tonnato

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl hel kapris
  • 1 dl hackad persilja
  • Tonfisksås: 2 burkar tonfisk i olja, avrunnen
  • 2 msk kapris
  • 1 ask sardellfiléer i olja (à 53 g)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl majonnäs

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Salta och peppra köttet och stek i olivoljan i het panna ca 5 minuter runt om.
  3. Ställ in i ugnen och låt gå i ca 15-20 minuter tills köttet är genomstekt. Använd gärna en stektermometer och ta ut vid 68 grader. Låt vila i folie ca 10 minuter.
  4. Laga under tiden tonfisksås: Låt tonfisken rinna av i ett durkslag.
  5. Lägg alla ingredienser till såsen i en matberedare och mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Eller rör ihop för hand. Stavmixer går också bra.
  6. Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på fat.
  7. Servera det kallskurna kalvköttet med lite sås över samt servera resten av såsen i en skål vid sidan.
  8. Garnera Vitello Tonnaton med hackad persilja och lite hel kapris.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer