Vitello Tonnato med fläskfile och tonfisksås

Vitello Tonnato som är en italiensk rätt med kallskuret kalvkött eller som här med fläskfilé med tonfisksås.

Perfekt på buffé, till förrätt eller huvudrätt ex. med tagliatelle, ris, sallad eller rostade grönsaker.

Laga gärna såsen dagen innan så får den godast smak.

Fläskfilén kan bytas mot kalvinnanlår.

6 portioner Vitello Tonnato

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl hel kapris
  • 1 dl hackad persilja
  • Tonfisksås: 2 burkar tonfisk i olja, avrunnen
  • 2 msk kapris
  • 1 ask sardellfiléer i olja (à 53 g)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl majonnäs

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Salta och peppra köttet och stek i olivoljan i het panna ca 5 minuter runt om.
  3. Ställ in i ugnen och låt gå i ca 15-20 minuter tills köttet är genomstekt. Använd gärna en stektermometer och ta ut vid 68 grader. Låt vila i folie ca 10 minuter.
  4. Laga under tiden tonfisksås: Låt tonfisken rinna av i ett durkslag.
  5. Lägg alla ingredienser till såsen i en matberedare och mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Eller rör ihop för hand. Stavmixer går också bra.
  6. Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på fat.
  7. Servera det kallskurna kalvköttet med lite sås över samt servera resten av såsen i en skål vid sidan.
  8. Garnera Vitello Tonnaton med hackad persilja och lite hel kapris.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-23

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.