Grissinis med parmaskinka

Introduktion och förberedelse

Grissinis med parmaskinka eller annan lufttorkad skinka. Grissini är italienska smala brödpinnar. Gott som välkomsttilltugg.

Du kan linda runt god lufttorkad skinka från italien som prosciutto eller parmaskinka eller spansk serrano eller cullatello-skinka. Det går bra med lufttorkad skinka från Sverige eller Tyskland också.

Är skivorna stora kan du köpa hälften så många och halvera dem med en kniv.

Du kan köpa färdiga grissinis eller baka egna grissinis som blir mycket goda. De som blir över kan du frysa.

Passa på att linda några bitar melon också med samma skinka så har du två tilltugg. Vidare passar löjromssnittar på tunnbröd till på fest.

6 portioner grissini med parmaskinka

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 12 grissinis
  • 12 skivor, ca 220 gram lufttorkad skinka
  • Hembakta grissinis 34 stycken: 25 gram jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 6,5 dl durumvetemjöl eller vanligt vetemjöl
  • 1 dl mjölk att pensla med
  • 2 dl sesamfrön eller vallmofrön (valfritt)

Tillagning

  1. Linda skinkskivorna runt pinnbröden och servera.
  2. Ett sätt är att ställa dem upp i ett högt glas eller en vas.
  3. Hembakta grissinis: Värm vatten fingervarmt 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör i lite vatten så att jästen löser sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Degen ska släppa från degbunkens kanter. Du kan göra degen i matberedare också såklart.
  4. Jäs övertäckt med handduk eller plast i 40 minuter på varmt och odragigt ställe.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 34 delar för smala grisinis eller 16 för tjockare grisinis. Eller blanda hälften av varje. Rulla dem till avlånga och smala grissinis. Förslagsvis lika långa som plåtens kortsida. Lägg grissinisarna på bakplåtspapper med någon cm mellanrum på ugnsplåt.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Pensla pinnarna med lite mjölk och strö ev. över sesamfrön eller vallmofrön (valfritt) och grädda dem i 25 minuter tills de fått färg och är spröda. Låt svalna på galler och förvara torrt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 127 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-28

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept