Grissinis med parmaskinka

Grissinis med parmaskinka. Grissini är italienska smala brödpinnar. Du kan linda runt god lufttorkad skinka från italien som prosciutto eller parmaskinka eller spansk serrana eller cullatello-skinka. Det går bra med lufttorkad skinka från Sverige eller Tyskland också. Gott som välkomsttilltugg.

Du kan köpa färdiga grissinis eller baka egna grissinis som blir mycket goda. De som blir över kan du frysa.

4 portioner grissini med parmaskinka

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 12 grissinis
  • 12 skivor lufttorkad skinka
  • Hembakta grissinis 34 stycken: 25 gram jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 6,5 dl durumvetemjöl eller vanligt vetemjöl
  • 1 dl mjölk att pensla med
  • 2 dl sesamfrön eller vallmofrön (valfritt)

Tillagning

  1. Linda skinkskivorna runt pinnbröden och servera.
  2. Ett sätt är att ställa dem upp i ett högt glas eller en vas.
  3. Hembakta grissinis: Värm vatten fingervarmt 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör i lite vatten så att jästen löser sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Degen ska släppa från degbunkens kanter. Du kan göra degen i matberedare också såklart.
  4. Jäs övertäckt med handduk eller plast i 40 minuter på varmt och odragigt ställe.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 34 delar för smala grisinis eller 16 för tjockare grisinis. Eller blanda hälften av varje. Rulla dem till avlånga och smala grissinis. Förslagsvis lika långa som plåtens kortsida. Lägg grissinisarna på bakplåtspapper med någon cm mellanrum på ugnsplåt.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Pensla pinnarna med lite mjölk och strö ev. över sesamfrön eller vallmofrön (valfritt) och grädda dem i 25 minuter tills de fått färg och är spröda. Låt svalna på galler och förvara torrt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer