Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka

Introduktion och förberedelse

Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka serverad med rostade potatis, morot, knipplök samt tomatsalsa och gurkyoghurtsås. Ett gott och smalt recept.

Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka som parmaskinka, prosciutto eller serranoskinka. Andra alternativ på tillbehör är pasta, råris, kokt vete, quinoa, rostade rotgrönsaker, rostad skivad potatis eller klyftpotatis.

4 portioner kycklingfilé i lufttorkad skinka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 kycklingbröst
  • 4 skivor lufttorkad skinka som parmaskinka, prosciutto, serrano eller liknande
  • 1 msk olivolja
  • Tomatsalsa: 0,5 kg tomater
  • 1 röd chili
  • 1 rödlök
  • 2 salladslökar
  • 1 lime
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,3 dl hackad färsk koriander
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Gurkyoghurt: 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 gurka, riven
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • Rostade rotfrukter: 1 knippe vårlök eller 1 purjolök
  • 7 smala sommarmorötter eller några vanliga
  • 0,5 kålrot
  • 15 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Sätt in rostade grönsaker om du vill ha det till eller förbered annat tillbehör.
  3. Rostade rotfrukter: Borsta och rensa vårlök, morötter och färskpotatisar. Skär bort blasten och strimla lökarna.
  4. Dela i morötterna i bitar (skala dem om det behövs).
  5. Borsta potatisen och putsa den och dela större potatisar på halva. Skala kålroten grovt och skär i 2x2 cm tärningar. Skala och klyfta löken.
  6. Blanda alla grönsaker i en ugnsform eller långpanna med olivolja, salt och peppar.
  7. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 35-45 min. Vänd runt dem efter halva tiden. Smaka på en bit potatis så att den är mjuk förläng annars tiden med några minuter. Ta ut de rostade rotfrukterna och servera. Lägg ev. upp på fat. Laga under tiden kyckling, tomatsalsa och gurkyoghurt.
  8. Linda in kycklingbrösten i skinka och bryn dem i en stekpanna.
  9. Lägg över filéerna i en ugnsfast form och låt dem steka färdigt i ugnen cirka 25 minuter. Kycklingen är klar när temperaturen är 70-75 grader.
  10. Tärna tomaterna, hacka chili, färsk koriander, lök, pressa lime och blanda allt i en skål. Smaka av salsan med salt och peppar.
  11. Skölj, riv och blanda gurka med yoghurt, smaka av med salt och peppar. Pressa ev. i en halv vitlöksklyfta om du gillar vitlök.
  12. Servera kycklingen med tomatsalsan, gurkyoghurten samt de rostade rotfrukterna eller valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.