Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka

Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka serverad med tomatsalsa och gurkyoghurt. Ett gott och smalt recept.
Servera förslagsvis med rostade rotfrukter som vårlök, kålrot, morot och potatis.
Andra alternativ på tillbehör är pasta, råris, kokt vete, quinoa eller klyftpotatis.

4 portioner kycklingfilé i lufttorkad skinka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 kycklingbröst
  • 4 skivor lufttorkad skinka
  • 1 msk olivolja
  • Tomatsalsa: 0,5 kg tomater
  • 1 röd chili
  • 1 rödlök
  • 2 salladslökar
  • 1 lime
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,3 dl hackad färsk koriander
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Gurkyoghurt: 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 gurka, riven
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • Rostade rotfrukter: 1 knippe vårlök eller 1 purjolök
  • 7 smala sommarmorötter eller några vanliga
  • 0,5 kålrot
  • 15 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Sätt in rostade grönsaker om du vill ha det till eller förbered annat tillbehör.
  3. Rostade rotfrukter: Borsta och rensa vårlök, morötter och färskpotatisar. Skär bort blasten och strimla lökarna.
  4. Dela i morötterna i bitar (skala dem om det behövs).
  5. Borsta potatisen och putsa den och dela större potatisar på halva. Skala kålroten grovt och skär i 2x2 cm tärningar. Skala och klyfta löken.
  6. Blanda alla grönsaker i en ugnsform eller långpanna med olivolja, salt och peppar.
  7. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 35-45 min. Vänd runt dem efter halva tiden. Smaka på en bit potatis så att den är mjuk förläng annars tiden med några minuter. Ta ut de rostade rotfrukterna och servera. Lägg ev. upp på fat. Laga under tiden kyckling, tomatsalsa och gurkyoghurt.
  8. Linda in kycklingbrösten i skinka och bryn dem i en stekpanna.
  9. Lägg över filéerna i en ugnsfast form och låt dem steka färdigt i ugnen cirka 25 minuter. Kycklingen är klar när temperaturen är 70-75 grader.
  10. Tärna tomaterna, hacka chili, färsk koriander, lök, pressa lime och blanda allt i en skål. Smaka av salsan med salt och peppar.
  11. Skölj, riv och blanda gurka med yoghurt, smaka av med salt och peppar. Pressa ev. i en halv vitlöksklyfta om du gillar vitlök.
  12. Servera kycklingen med tomatsalsan, gurkyoghurten samt de rostade rotfrukterna eller valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer