Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka

Kycklingfilé lindad i lufttorkad skinka serverad med tomatsalsa och gurkyoghurt. Ett gott och smalt recept.
Servera förslagsvis med rostade rotfrukter som vårlök, kålrot, morot och potatis.
Andra alternativ på tillbehör är pasta, råris, kokt vete, quinoa eller klyftpotatis.

4 portioner kycklingfilé i lufttorkad skinka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 kycklingbröst
  • 4 skivor lufttorkad skinka
  • 1 msk olivolja
  • Tomatsalsa: 0,5 kg tomater
  • 1 röd chili
  • 1 rödlök
  • 2 salladslökar
  • 1 lime
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,3 dl hackad färsk koriander
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Gurkyoghurt: 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 gurka, riven
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • Rostade rotfrukter: 1 knippe vårlök eller 1 purjolök
  • 7 smala sommarmorötter eller några vanliga
  • 0,5 kålrot
  • 15 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Sätt in rostade grönsaker om du vill ha det till eller förbered annat tillbehör.
  3. Rostade rotfrukter: Borsta och rensa vårlök, morötter och färskpotatisar. Skär bort blasten och strimla lökarna.
  4. Dela i morötterna i bitar (skala dem om det behövs).
  5. Borsta potatisen och putsa den och dela större potatisar på halva. Skala kålroten grovt och skär i 2x2 cm tärningar. Skala och klyfta löken.
  6. Blanda alla grönsaker i en ugnsform eller långpanna med olivolja, salt och peppar.
  7. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 35-45 min. Vänd runt dem efter halva tiden. Smaka på en bit potatis så att den är mjuk förläng annars tiden med några minuter. Ta ut de rostade rotfrukterna och servera. Lägg ev. upp på fat. Laga under tiden kyckling, tomatsalsa och gurkyoghurt.
  8. Linda in kycklingbrösten i skinka och bryn dem i en stekpanna.
  9. Lägg över filéerna i en ugnsfast form och låt dem steka färdigt i ugnen cirka 25 minuter. Kycklingen är klar när temperaturen är 70-75 grader.
  10. Tärna tomaterna, hacka chili, färsk koriander, lök, pressa lime och blanda allt i en skål. Smaka av salsan med salt och peppar.
  11. Skölj, riv och blanda gurka med yoghurt, smaka av med salt och peppar. Pressa ev. i en halv vitlöksklyfta om du gillar vitlök.
  12. Servera kycklingen med tomatsalsan, gurkyoghurten samt de rostade rotfrukterna eller valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer