Prosciutto med melon
En snabb och god förrätt eller aptitretare. Lufttorkad italiensk skinka med melon är en god kombination med den salt skinkan och söta melonen.
Tillagning
- Dela melonen och gröp ur kärnorna.
- Skär den klyftor och skär sedan ur fruktköttet från skalet.
- Skär melonen i kuber eller behåll i små klyftor. Skär bort skalet dock. Skär ut så du har 12 bitar melon.
- Dela varje skinkskiva på längden så du får dubbelt så många - 12 stycken.
- Linda in melonbitar eller melonklyftor i skinkskivor. Eller servera skinka och melon på två olika fat bredvid varandra.
Serveringsförslag
- Gott som tilltugg, till fördrink, aptitretare, förrätt, tapas eller till buffé.
- Tips är att även linda grissinisar med samma skinka och ha till.
Portionsberäkning
Har här räknat tre bitar vardera totalt 12 stycken melonbitar med parmaskinka.
Val av skinka
Prosciutto crudo är italienska för lufttorkad skinka. Välj så fin du har råd med. Riktigt god är märkta med Di Parma - Parmaskinka - samt Reserva eller Riserva.
Funkar med annan lufttorkad skinka som prosciutto eller cullatello; spansk Iberico eller Serrano-skinka.
Tips
- Vill du göra extra festligt till servering så kan du skära ut klyftor av melonen; skär ut melonköttet och skär i bitar. Linda in varje bit melon i en bit skinka, sätt i en tandpetare och sätt tillbaks i skalet i samma ordning. Lägg upp på fat eller tallrik.
- Är skivorna av skinka stora kan du köpa hälften så många och halvera dem med en kniv.
Val av melon
Välj en mogen melon genom att lukta på den - den ska lukta melon. Goda sorter är honungsmelon, nätmelon, galiamelon, Charantais, Cantaloup eller Ogenmelon.
Vintips
Gott med ett vitt torrt kallt vin som ex. chardonnay, pinot gris, riesling eller gewurtstraminer. Vidare kan man ha mousserande vin eller champagne till. Eller ett bål med eller utan alkohol.
Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal