Prosciutto med melon

En snabb och god förrätt eller aptitretare. Lufttorkad italiensk skinka med melon är en god kombination med den salt skinkan och söta melonen. Gott som tilltugg, till fördrink, aptitretare, förrätt, tapas eller till buffé.

Prosciutto crudo är italienska för lufttorkad skinka. Välj så fin du har råd med. Funkar med annan lufttorkad skinka som prosciutto eller cullatello också. Du kan också välja en annan lufttorkad skinka av hög kvalitet som ex. spansk Serrano-skinka.

Välj en mogen melon genom att lukta på den - den ska lukta melon. Goda sorter är honungsmelon, nätmelon, galiamelon, Charantais, Cantaloup eller Ogenmelon.

Gott med ett vitt torrt kallt vin som ex. chardonnay, pinot gris, riesling eller gewurtstraminer. Vidare kan man ha mousserande vin eller champagne till. Eller ett bål med eller utan alkohol.

4 portioner prosciutto med melon

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 12 skivor prosciutto lufttorkad italiensk skinka ex. parmaskinka
  • 0,5 melon som honungsmelon, nätmelon, galiamelon, Charantais, Cantaloup eller Ogenmelon

Tillagning

  1. Dela melonen och gröp ur kärnorna.
  2. Skär den klyftor och skär sedan ur fruktköttet från skalet.
  3. Dela i kuber eller behålla i klyftor.
  4. Linda in melonen i skinkskivor. Eller servera dem bredvid.
  5. Lägg upp på fat och njut.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer