Prosciutto med melon

Introduktion och förberedelse

En snabb och god förrätt eller aptitretare. Lufttorkad italiensk skinka med melon är en god kombination med den salt skinkan och söta melonen.

Gott som tilltugg, till fördrink, aptitretare, förrätt, tapas eller till buffé.

Har här räknat tre bitar vardera totalt 12 stycken melonbitar med parmaskinka.

Tips är att även linda grissinisar med samma skinka och ha till.

Val av skinka

Prosciutto crudo är italienska för lufttorkad skinka. Välj så fin du har råd med. Riktigt god är märkta med Di Parma - Parmaskinka - samt Reserva eller Riserva.

Funkar med annan lufttorkad skinka som prosciutto eller cullatello också.

Du kan också välja en annan lufttorkad skinka av hög kvalitet som ex. spansk Iberico eller Serrano-skinka.

Är skivorna stora kan du köpa hälften så många och halvera dem med en kniv.

Val av melon

Välj en mogen melon genom att lukta på den - den ska lukta melon. Goda sorter är honungsmelon, nätmelon, galiamelon, Charantais, Cantaloup eller Ogenmelon.

Vintips

Gott med ett vitt torrt kallt vin som ex. chardonnay, pinot gris, riesling eller gewurtstraminer. Vidare kan man ha mousserande vin eller champagne till. Eller ett bål med eller utan alkohol.

4 portioner prosciutto med melon

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 6 stora skivor prosciutto, ca 110 gram lufttorkad italiensk skinka som parmaskinka
  • 0,5 melon som honungsmelon, nätmelon, galiamelon, Charantais, Cantaloup eller Ogenmelon

Tillagning

  1. Dela melonen och gröp ur kärnorna.
  2. Skär den klyftor och skär sedan ur fruktköttet från skalet.
  3. Skär melonen i kuber eller behåll i små klyftor. Skär bort skalet dock. Skär ut så du har 12 bitar melon.
  4. Dela varje skinkskiva på längden så du får dubbelt så många - 12 stycken.
  5. Linda in melonbitar eller melonklyftor i skinkskivor. Eller servera skinka och melon på två olika fat bredvid varandra.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-28

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.