Mandelbiscottis
Baka knapriga mandelbiscottis eller Italienska mandelskorpor. En slags små kakor eller skorpor med rostad och hackad mandel.
Jag gillar att ha i skållad mandel så det kan du förbereda innan.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
- Skålla mandlar enligt länk ovan.
- Rosta mandlarna i en torr stekpanna några minuter under omrörning tills de fått lite färg. Låt svalna. Grovhacka sedan mandeln.
- Vispa under tiden ägg och socker pösigt någon minut.
- Mät upp och sikta 3,5 dl av mjölet ner i en stor bunke. Spar en halv dl mjöl till utbak. Blanda mjöl med vaniljsocker, bakpulver, salt och mandel. Tillsätt sedan till äggblandningen och rör ihop biscottidegen. Låt degen vila 30 minuter i kylen.
- Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och forma med mjölade händer till två längder. För över längderna till en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.
- Ta ut och låt svalna lite.
- Sänk ugnsvärmen till 120 grader vanlig ugn. Skär längden i drygt 1 cm tjocka sneda skivor - likt biscottis.
- Lägg biscottiskivorna bredvid varandra på plåten och sätt in i mitten av i ugnen i minst 25 minuter eller tills de är torra.
- Stäng av ugnen och låt stå i 20 minuter till på eftervärme.
- Ta ut och låt skorporna att svalna på plåten.
- Förvara biscottisarna därefter torrt - förslagsvis i lufttät burk med lock.
Serveringsförslag
- Passar till fikat med en espresso, cappuccino, Café Coretto eller efter maten.
- Goda att doppa i ett glas Italienskt sött Vin Santo eller Recioto.
- Passar även till vanlig svensk fika, utflykt, kakbord, buffé, fest samt till glögg till lucia, advent och julbord.
- Biscottis är också goda att garnera desserter och glass med.
Varianter
- Skållad mandel kan bytas mot mandel med skal.
- Du kan även ta i pistasch-mandel tillsammans med vanlig mandel.
- Ta torkad hackad frukt i som aprikos eller dadlar för en nötfri variant av biscottis.
- Vill du ha mer mandelsmak kan du ta med en riven bittermandel eller någon droppe bittermandelolja.
- Om man vill kan man ha i 50 gram mjukt smör eller margarin i början och röra ihop med sockret samt sedan vispa i ett ägg i taget. Ta då ca 1/2 - 1 dl vetemjöl extra till.
- Andra smak-varianter är med choklad, saffran eller med pepparkakskryddor.
- Gott i är även 1 msk finrivet skal av en halv citron.
- En annan vanlig smaksättning är att ha i torkad lavendel.
Uppskattat näringsvärde per portion: 74 kcal