Bondbröd med lök

Bondbröd med lök är ett gott brödrecept som blir mycket aromatiskt. Hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt bondbröd.

2 limpor bondbröd eller 20 bullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 2 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 pkt jäst, färsk eller torkad
  • 5 dl vatten
  • 1,4 liter mjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 gul lök

Tillagning

  1. Blanda ut färsk jäst i fingervarmt vatten i en stor bunke. Torrjäst blandas i mjölet. För att få fart på jäsningen så värmer du vattnet du tillsätter till mjölet till runt 50 grader.
  2. Blanda mjöl, salt, socker och vatten (spara 1 dl till utbakning) samt lök. Arbeta ihop till en deg och tillsätt mjöl tills degen släpper från kanterna.
  3. Lägg upp på bakbord och knåda in luft i några minuter genom att vika över degen hela tiden. Eller kör i degmaskin 5 minuter.
  4. Lägg tillbaks degen i bunken och täck över.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek (cirka 40 minuter).
  6. Ta upp degen och dela i två limpor eller forma bullar. Lägg på mjölad bakplåt.
  7. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. I degen kan du skära sneda snitt och sikta över mjöl eller pensla med vatten så fastnar frön som vallmo, solros eller sesamfrön. Gourmetsalt blir också gott.
  8. Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Baka bondbröden till ljus brun skorpa i ca 35 minuter, botten ska vara fast och låta ihålig när du knackar på den.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat