Bondbröd med lök

Introduktion och förberedelse

Bondbröd med lök är ett slags lökbröd som blir mycket aromatiskt och får god smak. Hackad lök är ett enkelt och billigt sätt att få god och fyllig smak åt ett vanligt bonnabröd.

Du kan ta gul lök, silverlök eller rödlök.

2 limpor bondbröd eller 20 bullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 2 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 pkt jäst, färsk eller torkad
  • 5 dl vatten
  • 1,4 liter mjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 gul lök

Tillagning

  1. Blanda ut färsk jäst i fingervarmt vatten i en stor bunke. Torrjäst blandas i mjölet. För att få fart på jäsningen så värmer du vattnet du tillsätter till mjölet till runt 50 grader.
  2. Blanda mjöl, salt, socker och vatten (spara 1 dl till utbakning) samt lök. Arbeta ihop till en deg och tillsätt mjöl tills degen släpper från kanterna.
  3. Lägg upp på bakbord och knåda in luft i några minuter genom att vika över degen hela tiden. Eller kör i degmaskin 5 minuter.
  4. Lägg tillbaks degen i bunken och täck över.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek (cirka 40 minuter).
  6. Ta upp degen och dela i två limpor eller forma bullar. Lägg på mjölad bakplåt.
  7. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. I degen kan du skära sneda snitt och sikta över mjöl eller pensla med vatten så fastnar frön som vallmo, solros eller sesamfrön. Gourmetsalt blir också gott.
  8. Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Baka bondbröden till ljus brun skorpa i ca 35 minuter, botten ska vara fast och låta ihålig när du knackar på den.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-28

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.