Bondbröd med lök

Bondbröd med lök är ett gott brödrecept som blir mycket aromatiskt. Hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt bondbröd.

2 limpor bondbröd eller 20 bullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 2 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 pkt jäst, färsk eller torkad
  • 5 dl vatten
  • 1,4 liter mjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 gul lök

Tillagning

  1. Blanda ut färsk jäst i fingervarmt vatten i en stor bunke. Torrjäst blandas i mjölet. För att få fart på jäsningen så värmer du vattnet du tillsätter till mjölet till runt 50 grader.
  2. Blanda mjöl, salt, socker och vatten (spara 1 dl till utbakning) samt lök. Arbeta ihop till en deg och tillsätt mjöl tills degen släpper från kanterna.
  3. Lägg upp på bakbord och knåda in luft i några minuter genom att vika över degen hela tiden. Eller kör i degmaskin 5 minuter.
  4. Lägg tillbaks degen i bunken och täck över.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek (cirka 40 minuter).
  6. Ta upp degen och dela i två limpor eller forma bullar. Lägg på mjölad bakplåt.
  7. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. I degen kan du skära sneda snitt och sikta över mjöl eller pensla med vatten så fastnar frön som vallmo, solros eller sesamfrön. Gourmetsalt blir också gott.
  8. Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Baka bondbröden till ljus brun skorpa i ca 35 minuter, botten ska vara fast och låta ihålig när du knackar på den.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer