Kokta linser
Grundrecept på att koka olika linser och marinera i olivolja, vinäger samt fräst vitlök och rödlök.
Serveringsförslag
- Mycket gott som tillbehör till det mesta. Servera en skål linser på middagsbordet, lunchen eller buffébordet.
- Linserna passar till grillat, grönsaker, en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, oxfilé, nötbit, lax, grillad eller ugnsstekt fisk osv.
Tillagning
- MED GRÖNA LINSER: Gröna linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 10 minuter.
- MED RÖDA LINSER: Röda linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 10 minuter.
- MED SVARTA LINSER OCH BELUGALINSER: Svarta linser och Beluga linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka dem i dubbelt så mycket vatten under lock i 15-20 minuter.
- MED PUYLINSER: Puy-linser behöver ej blötläggas. Skölj dem och koka linserna i dubbelt så mycket vatten under lock i 35 minuter. Om du vill korta koktiden med 15 minuter så blötlägger du dem i två timmar innan och koka sedan i 20 minuter.
- UNDER TIDEN LINSER KOKAR: Skala och hacka löken fint.
- Fräs utan att ta färg i olivoljan.
- Tillsätt pressad vitlök och fräs någon minut till.
- Sätt åt sidan.
- När linserna kokta klart och du hällt av dem i durkslag så blandar du dem med löken i en skål eller stor panna.
- Tillsätt vinäger och honung samt smaka av med salt och peppar.
- Garnera eventuellt med grovhackad bladpersilja och servera på fat eller skål.
Val av linser
- Kan lagas med alla slags linser som svarta linser, Puy linser, röda linser och gröna linser.
- Bland de finaste linserna är franska Puy-linser, svarta linser eller Belugalinser men blir också gott med vanliga röda linser och gröna linser.
Tips
- Koka gärna en hel påse eller paket linser och spara resten i små påsar eller burkar i frysen till nästa tillfälle.
- Du kan dubbla marinaden och marinera en stor omgång linser så får du över som tillbehör till nästa måltid.
Varianter
- Även gott att kombinera med en grönsallad samt tärnade tomater, gurka och riven morot eller liknande med oliver.
- Om du vill kan du byta ut ingredienser - gul lök mot rödlök, vinäger mot fin balsamvinäger, socker mot honung eller agavesirap samt olivolja mot rapsolja.
- Vitlöken kan uteslutas.
- Servera med röd paprika och fin balsamvinäger.
- Med gröna bönor och tomat.
- Matig variant med quinoa tricolore.
- Med spenat, rödlök och balsamvinäger.
- Puylinser med bacon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 150 kcal