Linser med honung och balsamvinäger

Linser med honung, balsamvinäger och rödlök. Blir också gott med bönor.

Linserna passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnsstekt fisk. Eller ställ upp en skål linser på buffébordet.

Servera med ugnstekt potatis eller potatispuré. En tomatsallad är gott till.

4 portioner linser med honung och balsamvinäger

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 g okokta röda, gröna, puy-linser eller Beluga-linser
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 tsk salt och något krm peppar
  • 1 msk honung, gärna flytande Akacia
  • 1 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Börja med att koka linserna enligt paketet. Låt de svalna.
  2. Röda, gröna och Beluga-linser behöver ej blötläggas och kokas i dubbelt så mycket vatten i 20 minuter under lock.
  3. Puy-linser behöver ej blötläggas och kokas i dubbelt så mycket vatten i 40 minuter under lock.
  4. Under tiden linserna kokar: fräs i en panna pressad vitlök, finhackad rödlök i rikligt med olivolja. Sätt åt sidan.
  5. Häll av linserna i ett durkslag.
  6. Vänd i linserna i lökblandningen. Salta och peppra samt tillsätt vinäger och honung.
  7. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, peppar, vinäger samt honung.
  8. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept