Linser med honung och balsamvinäger

Linser med honung, balsamvinäger och rödlök. Blir också gott med bönor.
Linserna passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk. Servera med ugnstekt potatis eller potatispuré. En tomatsallad är gott till. Eller ställ upp en skål linser på buffébordet.

4 portioner linser med honung och balsamvinäger

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 g okokta röda, gröna, puy-linser eller Beluga-linser
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 tsk salt och något krm peppar
  • 1 msk honung, gärna flytande Akacia
  • 1 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Börja med att koka linserna enligt paketet. Låt de svalna.
  2. Röda, gröna och Beluga-linser behöver ej blötläggas och kokas i dubbelt så mycket vatten i 20 minuter under lock.
  3. Puy-linser behöver ej blötläggas och kokas i dubbelt så mycket vatten i 40 minuter under lock.
  4. Under tiden linserna kokar: fräs i en panna pressad vitlök, finhackad rödlök i rikligt med olivolja. Sätt åt sidan.
  5. Häll av linserna i ett durkslag.
  6. Vänd i linserna i lökblandningen. Salta och peppra samt tillsätt vinäger och honung.
  7. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, peppar, vinäger samt honung.
  8. Garnera ev. med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer