Baconlindad kycklingfilé
Kycklingfilé lindad i bacon får god smak och kan serveras som den är på middag, buffé eller till fest.
Baconlindat kycklingbröst blir extra saftigt och gott.
Om du gillar bacon så kan du ta mer bacon - två paket - och linda en hel skiva runt varje kycklingbit.
Tillagning
- Skär kycklingfiléerna i 3 delar snett på tvären. Lägg upp på en bricka. Krydda kycklingen med peppar.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Dela baconskivorna på mitten så de blir hälften så långa. Linda runt en baconskiva runt varje kycklingbit och lägg med skarven nedåt. Sätt eventuellt i en tandpetare så de håller ihop. Lägg de baconlindade kycklingbitarna i en ugnspanna eller ugnsform. Om du vill kan du bryna dem någon minut runt om i en stekpanna utan fett.
- Stek de baconlindade kycklingfiléerna i ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Har kycklingen inte fått någon färg så kan du sätta dem precis under grillelementet några minuter så att de får lite yta.
- Ta ut kycklingen och låt vila några minuter innan servering.
- Servera kycklingen på fat som den är eller med önskade tillbehör. Garnera gärna med lite färsk bladpersilja, timjan, rosmarin och/eller salvia om du har.
- Vill du förbereda i god tid så låt svalna och förvara i kylen. Värm övertäckta med folie på vid servering ca 175 grader vanlig ugn i 10 minuter.
Varianter
- Kan också lagas med kalkonfilé.
- Bacon kan bytas mot pancetta eller kalkonbacon.
Serveringsförslag
Baconlindad kycklingfilé kan du servera som den är med valfria tillbehör. Några förslag:
- Jag hade en potatisgratäng som blev sås och tillbehör i ett; vidare en tomatsallad med mozzarella, babyspenat och marinerade vita bönor till kycklingen.
- På den andra bilden har jag en krämig risotto smaksatt med saffran, kokt grön sparris samt riven parmesan på toppen.
Några andra goda kombinationer är
- Råris och tomatsås; potatismos och svampsås; ugnsrostade rotfrukter med potatis; potatisklyftor samt fetaostsås, ädelostsås, crème fraiche bearnaise, tzatziki, yoghurtsås eller coleslaw.
- Som grönt till passar grönsallad, linssallad eller gratinerade bönor till.
- Vill du ha pasta till så kan du göra en saffranssås och vänd runt kokt pasta som penne eller tagliatelle i och servera kycklingen på toppen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal