Baconlindad kycklingfilé

Introduktion och förberedelse

Kycklingfilé lindad i bacon får god smak och kan serveras som den är på middag, buffé eller till fest.

Räkna 4 kycklingfiléer och ett paket bacon till 4 portioner. 0,25 gram saffran är ett halvt paket.

Serveringsförslag

  • Baconlindad kycklingfilé kan du servera som den är med valfria tillbehör.
  • Ett förslag är som på bilden med krämig risotto smaksatt med saffran, kokt grön sparris samt riven parmesan på toppen.
  • Vidare passar kycklingen med ugnsrostade rotfrukter med potatis; eller potatisklyftor; - gärna då med en sås till som ex. turkisk yoghurt mixad med fetaost eller ädelostsås.
  • Vill du ha pasta till så kan du göra en saffranssås och vänd runt kokt pasta som penne eller tagliatelle i och servera kycklingen på toppen.

4 portioner baconlindad kycklingfilé

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfiléer
  • 1 krm svartpeppar
  • 140 gram bacon

Tillagning

  1. Skär kycklingfiléerna i 3-4 delar snett på tvären. Lägg upp på en bricka. Krydda kycklingen med peppar.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Dela baconskivorna på mitten så de blir hälften så långa. Linda runt en baconskiva runt varje kycklingbit och lägg med skarven nedåt. Lägg de baconlindade kycklingbitarna i en ugnspanna eller ugnsform. Om du vill kan du bryna dem innan några minuter runt om i en stekpanna utan fett.
  4. Stek de baconlindade kycklingfiléerna i ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Har kycklingen inte fått någon färg så kan du sätta dem precis under grillelementet några minuter så att de får lite yta.
  5. Ta ut kycklingen och låt vila några minuter innan servering eller låt svalna och förvara i kylen. Värm övertäckta med folie på vid servering ca 175 grader i 10 minuter.
  6. Servera kycklingen på fat som den är eller med önskade tillbehör som förslagsvis som på bilden med saffransrisotto eller på tallrik med risotton underst och kycklingen på toppen samt lite grovhackad bladpersilja eller 3-4 halva kokta gröna sparrisar som garnityr.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.