Melitzanosalsa
Melitzanosalsa är en slags aubergineröra från Italien av rostad aubergine, vitlök och olivolja.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj och dela äggplantorna (man kan också rosta dem hela om du sticker hål i skalet).
- Lägg dem på ett ugnsbleck med snittytan uppåt och rosta dem i cirka 40 minuter.
- Skala vitlöksklyftorna och lägg in med auberginen efter en halvtimme.
- Ta ut, låt svalna och pilla bort det svarta skalet. Lägg hela innandömet till auberginen samt vitlöksklyftorna i en matmixer eller skål.
- Mixa eller mosa ev. med stavmixer eller för hand.
- Tillsätt under tiden olivolja och smaka av med salt, peppar och citronsaft samt ev. lite socker.
- Lägg upp melitzanosalsan och servera i skål eller på fat.
- Du kan garnera med lite ringlad olivolja och grovhackad persilja.
Serveringsförslag
God som salsa, röra eller sås till grillat, på buffé eller som tillbehör.
Rosta i ugnen eller på utegrill
Här rostas auberginerna i ugnen men man kan också grilla dem hela i ca 40 minuter (det gör inget om skalet bränns) och sedan skölja och skala försiktigt i kallt vatten.
Förslagsvis kan du använda eftervärmen nästa gång du grillar - så kan du förbereda en omgång melitzanosalsa till nästa måltid.
Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal