Melitzanosalsa

Melitzanosalsa är en slags aubergineröra från Italien av rostad aubergine, vitlök och olivolja.

8 portioner melitzanosalsa

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram auberginer
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • 0,5 dl hackad bladpersilja till garnering
  • 4 msk olivolja till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och dela äggplantorna (man kan också rosta dem hela om du sticker hål i skalet).
  3. Lägg dem på ett ugnsbleck med snittytan uppåt och rosta dem i cirka 40 minuter.
  4. Skala vitlöksklyftorna och lägg in med auberginen efter en halvtimme.
  5. Ta ut, låt svalna och pilla bort det svarta skalet. Lägg hela innandömet till auberginen samt vitlöksklyftorna i en matmixer eller skål.
  6. Mixa eller mosa ev. med stavmixer eller för hand.
  7. Tillsätt under tiden olivolja och smaka av med salt, peppar och citronsaft samt ev. lite socker.
  8. Lägg upp melitzanosalsan och servera i skål eller på fat.
  9. Du kan garnera med lite ringlad olivolja och grovhackad persilja.

Serveringsförslag

God som salsa, röra eller sås till grillat, på buffé eller som tillbehör.

Rosta i ugnen eller på utegrill

Här rostas auberginerna i ugnen men man kan också grilla dem hela i ca 40 minuter (det gör inget om skalet bränns) och sedan skölja och skala försiktigt i kallt vatten.

Förslagsvis kan du använda eftervärmen nästa gång du grillar - så kan du förbereda en omgång melitzanosalsa till nästa måltid.

E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-08