Grillad paprika

Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Röd, gul och grön paprika blir mycket god när du grillar den. Sedan kan du marinera paprikan i god olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

Du kan dubbla receptet och grilla många paprikor du sedan kan spara med tättslutande lock tätt packade i glasburk och sedan fyllt på så det täcker med olivolja.

Grillad paprika är ett gott alternativ till grillat kött för vegetarianer.

Paprikorna kan serveras utan den del av skinnet som bräntsmen det gör inget om lite skinn är kvar.

Du kan grilla paprikorna i bitar, halvor eller hela.Delar du dem så pilla ur kärnor samt ev. skaft. Grillar du dem hela så ta bort kärnor och skaft efter. De ska bli nästan helt svarta på skinnsidan - detta pillar man sedan bort. Låt de svalna i en bunke övertäckta med plastfilm eller i en plastpåse ca 10 minuter och dra sedan bort skinnet.

4 portioner grillad paorika

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 paprikor ex. en röd, gul och en grön eller bara röda
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Du kan också steka eller grilla i panna.
  2. Skölj paprikorna och dela paprikorna i halvor. Kärna ur dem.
  3. På grillen: grilla dem på skinnsidan i ca 15 minuter. Skinnsidan ska vara svart.
  4. I ugnen: Lägg paprikorna i en ugnsform och stek i med skinnsidan uppåt på grill i 20 minuter.
  5. I stek- eller grillpanna: Dela paprikorna i fyra sidor. Bryn paprikorna i 15 minuter på skinnsidan.
  6. Lägg över paprikan i en bunke och täck med plastfolie eller använd en plastpåse. Låt stå i 10 minuter.
  7. Pilla bort det brända skinnet.
  8. Lägg de grillade paprikasidorna hela, grovt delade eller strimlade i en skål och blanda med olivolja, balsamvinäger, gourmetsalt och nymalen svartpeppar. Man kan också ha i lite pressad vitlök om man gillar det samt toppa med färsk ruccola.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer