Grillad paprika

Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Röd, gul och grön paprika blir mycket god när du grillar den. Sedan kan du marinera paprikan i god olivolja, fin balsamvinäger, salt och peppar. Desto finare balsamvinäger ju lyxigare och godare blir paprikan.

Grillad paprika kan vara ett alternativ till grillat kött för vegetarianer och veganer.

Mer än paprika

Vill du grilla någon mer grönsak till så kan jag rekommendera skivad zucchini och ev. aubergine. Portabello-svamp och halverad rödlök är också gott.

Grilla på utegrill eller i ugnen - hela eller delar?

Du kan grilla paprikorna på utegrill eller i ugnen. De kan grillas i bitar, halvor eller hela. Delar du dem så pilla ur kärnor samt ev. skaft. Grillar du dem hela så tar man bort kärnor och skaft efter man grillat dem. Paprikorna ska bli nästan helt svarta på skinnsidan - detta pillar man sedan bort innan man äter dem. Låt paprikorna svalna i en bunke övertäckta med plastfilm eller i en plastpåse ca 10 minuter och pilla/dra sedan bort det brända skinnet.

Laga en stor omgång:

Ett tips är att dubbla receptet och grilla många paprikor du sedan kan spara med tättslutande lock tätt packade i glasburk. Fyll sedan på så det täcker med olivolja. Hit kan du förbereda och ha färdigt som smidigt tillbehör till middag, grill, fest eller buffé.

Vilken paprika ska jag välja?

Röd och gul paprika är sötast och godast. Grön funkar men är ej söt. Orange funkar också. Istället för vanlig paprika kan du även grilla spetspaprika.

4 portioner grillad paprika

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 paprikor av valfri färg - de röda och gula är sötast
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk fin balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Du kan också steka eller grilla i panna.
  2. Skölj paprikorna och dela paprikorna i halvor. Kärna ur dem.
  3. På grillen: grilla dem på skinnsidan i ca 15 minuter. Skinnsidan ska vara svart.
  4. I ugnen: Lägg paprikorna i en ugnsform och stek i med skinnsidan uppåt på grill i 20 minuter.
  5. I stek- eller grillpanna: Dela paprikorna i fyra sidor. Bryn paprikorna i 15 minuter på skinnsidan.
  6. Lägg över paprikan i en bunke och täck med plastfolie eller använd en plastpåse. Låt stå i 10 minuter.
  7. Pilla bort det brända skinnet.
  8. Lägg de grillade paprikasidorna hela, grovt delade eller strimlade i en skål och blanda med olivolja, balsamvinäger, gourmetsalt och nymalen svartpeppar. Man kan också ha i lite pressad vitlök om man gillar det samt toppa med färsk ruccola.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept