Grillad paprika

Introduktion och förberedelse

Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Paprika är lätt att grilla och blir mycket god. Även förslag på hur du kan piffa till den extra med balsamvinäger.

    Serveringsförslag

    • Du kan servera paprikan som den är. Gärna med lite flingsalt och svartpeppar på. Det gör inget om skalet är bränt - det kan man pilla bort när man äter paprikan.
    • Gott är att grilla paprikan svart på skinnsidan, skala dem och skära i bitar samt vända i god olivolja, fin balsamvinäger, salt och svartpeppar. Med lite pressad vitlök och ruccola får du en lyxig sallad med grillad paprika. Desto finare balsamvinäger ju lyxigare och godare blir paprikan.

    Val av paprika

    • Röd och gul paprika är sötast och godast. Orange är medelsöt och blir också god.
    • Grön paprika går bra att grilla men är ej söt i smaken.
    • Du kan grilla vanlig paprika eller spetspaprika - se bild.
    • Man kan även grilla små padrone paprikor.

    Komplettera paprikan

    Vill du grilla någon mer grönsak till så kan jag rekommendera grillad majs, tomat, purjolök, zucchini, portabello och/eller aubergine.

    4 portioner grillad paprika

    • Förberedelse: 5 min
    • Tillagning: 30 min
    • Klart på: 35 min

    Ingredienser

    • 2 vanliga paprikor eller spetspaprikor - gärna röda
    • 1 msk olivolja
    • 1 krm flingsalt
    • EXTRA: 2 msk olivolja
    • 2 msk fin balsamvinäger
    • 1 krm flingsalt
    • 1/2 krm svartpeppar

    Tillagning

    1. Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Du kan också steka eller grilla paprikorna i grillpanna.
    2. Skölj paprikorna och dela paprikorna i halvor. Kärna ur dem samt ta bort blomfästet. Lägg dem på ett fat och vänd i olivolja och flingsalt.
    3. PÅ GRILLEN: Grilla dem på skinnsidan i ca 10 minuter. Vänd och grilla ytterligare 5-10 minuter. Det gör inget om skinnsidan blir lite bränd. Det kan man pilla bort när man äter dem.
    4. I UGNEN: Lägg paprikorna i en ugnsform och stek i med skinnsidan uppåt på grill i 20 minuter. Vänd och stek i 10 minuter till.
    5. I STEK- ELLER GRILLPANNA: Stek paprikorna i 15 minuter på skinnsidan. Vänd och stek 5 minuter till.
    6. Du kan servera paprikan på tallrik eller fat som den är. Gärna med lite flingsalt och svartpeppar på. Det gör inget om skalet är bränt - det kan man pilla bort när man äter paprikan. 
    7. EXTRA: Grilla skinnsidan på paprikorna helt svarta. Lägg över paprikabitarna i en bunke och täck med plastfolie. Låt stå i 10 minuter. Pilla bort det brända skinnet. Lägg de grillade paprikasidorna hela, grovt delade eller strimlade i en skål och blanda med olivolja, balsamvinäger, flingsalt och nymalen svartpeppar. Man kan också ha i lite pressad vitlök samt toppa med färsk ruccola för en lyxig sallad med grillad paprika.
    E-mail
    Medel: 4.2 (18 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 153 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-17

    Tillbehör och liknande recept: