Grillad paprika

Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Röd, gul och grön paprika blir mycket god när du grillar den. Sedan kan du marinera paprikan i god olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

Du kan dubbla receptet och grilla många paprikor du sedan kan spara med tättslutande lock tätt packade i glasburk och sedan fyllt på så det täcker med olivolja.

Grillad paprika är ett gott alternativ till grillat kött för vegetarianer.

Paprikorna kan serveras utan den del av skinnet som bräntsmen det gör inget om lite skinn är kvar.

Du kan grilla paprikorna i bitar, halvor eller hela.Delar du dem så pilla ur kärnor samt ev. skaft. Grillar du dem hela så ta bort kärnor och skaft efter. De ska bli nästan helt svarta på skinnsidan - detta pillar man sedan bort. Låt de svalna i en bunke övertäckta med plastfilm eller i en plastpåse ca 10 minuter och dra sedan bort skinnet.

4 portioner grillad paorika

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 paprikor ex. en röd, gul och en grön eller bara röda
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Du kan också steka eller grilla i panna.
  2. Skölj paprikorna och dela paprikorna i halvor. Kärna ur dem.
  3. På grillen: grilla dem på skinnsidan i ca 15 minuter. Skinnsidan ska vara svart.
  4. I ugnen: Lägg paprikorna i en ugnsform och stek i med skinnsidan uppåt på grill i 20 minuter.
  5. I stek- eller grillpanna: Dela paprikorna i fyra sidor. Bryn paprikorna i 15 minuter på skinnsidan.
  6. Lägg över paprikan i en bunke och täck med plastfolie eller använd en plastpåse. Låt stå i 10 minuter.
  7. Pilla bort det brända skinnet.
  8. Lägg de grillade paprikasidorna hela, grovt delade eller strimlade i en skål och blanda med olivolja, balsamvinäger, gourmetsalt och nymalen svartpeppar. Man kan också ha i lite pressad vitlök om man gillar det samt toppa med färsk ruccola.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer